Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Klumme: I øjenhøjde med sin basset

Først måtte jeg kysse digets grus og da vi så nåede bilen, var det Eleanors tur til at vælte om. Hun havde ikke lige nogen intentioner om, at skulle hjem allerede. Foto: Thomas Gregersen
Ugens klumme i UgeAvisen Nordfyn

Man skal lære så længe man lever, siger de. Derfor har jeg efterhånden tilbragt adskillige timer med at google mig frem til de gode råd, der måtte findes om at leve i en familie, hvor den ene fjerdedel udgøres af en bassethund.

Altså den fysiske fjerdedel. På opmærksomhedsplanet fylder kræet et sted mellem 90 og 95 procent.

Der er ikke meget hjælp at hente i søgemaskinens ellers ufattelige datamængder, kan jeg godt afsløre. Med tre klik kan du finde opskriften på at bygge din egen flyvemaskine med superlim, en teske og 300 vandmeloner, men prøv at søge på bassethunde/opdragelse! Ikke fordi der ikke findes informationer om racen og alle dens særheder, men hvordan man eventuelt får banket bare et gran af sociale færdigheder ind bag hjerneskallen hos de lavbenede ego-terrorister, er totalt fraværende.

Annonce

Jeg ved det jo godt. Det ER for sent for mit eget vedkommende. Jeg har fået MIN dummebøde på foder og dyrlægeregninger de næste 10 til 12 år. De der søgemaskiner skulle have været sat i sving, allerede inden vi for snart et år siden lukkede kræet ind over dørtrinnet. Og jeg skulle have haft en advokat på sagen til at læse alt det med småt.

Mest fordi, en mand i min alder faktisk har ret svært ved at læse det med småt. Så altså en lidt yngre advokat.

For et stykke tid siden blev jeg kontaktet af en person fra en gruppe på facebook der mente, at jeg, som journalist, snildt kunne skrive sådan en lille hyggelig håndbog med gode råd og billeder til familier, der overvejede at anskaffe en bassethund.

Efter 14 dage var jeg stadig ikke i stand til at komme op med flere eller bedre råd end: Lad være.

Det er ikke rigtigt det bedste udgangspunkt for den slags bøger, men hvis du virkelig insisterer på at kaste dit liv i grams og installere en savlende og fældende ultra-egoist i din rede, så prøver jeg.

Det skal indrømmes, at forespørgslen kom lige midt i en uge med bassethundeoplevelser, der kunne have fået langt mere livskraftige mennesker til at hoppe i havnen med et anker om halsen.

Råd 1: Slip IKKE din mad af syne

Søndag aften havde jeg kørt husholdningsbudgettet i rødt med en investering i tre store ribeyesteaks, så jeg lige kunne hygge lidt med ungerne på vinterferiens sidste dag.

Min hjerne er stadig ved at brænde sammen over de matematiske formler bag, at en hund med en skulderhøjde på cirka 30 centimeter kan strække sig så langt ind over en koge-ø med en højde på 98 centimeter, at den kan nå at slå hjørnetanden i en bøf - som den ikke kan se.

Når man samtidig tager i betragtning, at hundens små massive stolpeben umuliggør noget væsentligt form for afsæt fra gulvet.

Det kan ikke lade sig gøre. Men det gjorde det. Hunden ophævede fysikkens love - lige der foran mine øjne.

Jeg kastede mig med et skrig ind i min bedste tackling og fik fat i et par håndfulde løs pels, men fornemmelsen af bloddryppende fedtmarmoreret oksekød mellem tænderne gav nærmest kræet overnaturlige kræfter.

Da jeg fik stablet mig selv på benene igen, sad Eleanor med et trist blik og hikkede under sofabordet efter stort set at have slugt 250 gram øko-kødkvæg i én stor synkebevægelse.

Jeg følte mig dobbelt krænket. For køteren kunne - om ikke andet - have overladt det triste blik til mig. Jeg havde betalt den bøf. Eller rettere - min kassekredit havde.

Selv med min bøf i maven undlod hun ikke at gøre opmærksom, da klokken en time senere passerede hendes normale aftensmadstid.

Råd 2: Lev med din tørre hud

Det er nok noget, der er kommet i takt med min alt for hurtigt fremadskridende alder. Jeg får så ufatteligt tør hud om vinteren. Jeg kan ligge og klø og vende mig i lang tid, så jeg ikke kan sove. Men bassethund og fedtet creme-indsmurt krop er en ufatteligt umage cocktail, der på en enkelt nat transformerede mig til verdens største levende fnugrulle. Jeg vågnede som den afskyelige snemand og kunne være hoppet direkte ind i Diane Fosseys gorillaflok, uden hun ville have undret sig. På nettet fandt jeg sætningen: Det gode ved en bassethund er, at den kun fælder en gang om året. Ikke et ord om, at den ene gang omfattede en periode fra cirka 1. maj til 30. april.

Gennem flere år med både en og to cockerspaniels i huset har robotstøvsugeren været en god ven, der kunne holde hundehårene på et niveau, hvor jeg kun skulle have gang i den manuelle støvsuger to gange om ugen. Med en bassethund i huset melder robotten om fuld beholder og skal tømmes cirka to gange om dagen.

Råd 3: Øv din faldteknik

Da en eller anden fransk 1700-tals hundedesigner efter en lang aften med hollandsk fnisetobak i langpiben fik ideen til at kombinere 30 kilo krop med rigelige mængder hud, ultrakorte ben og lange kraftige kløer, var det tydeligvis ikke for, at vi ældre medborgere her næsten 300 år senere skulle trække rundt med resultatet i en snor.

En bassethund er enormt stærk, har et eminent vejgreb og et tyngdepunkt kun cirka 10-15 centimeter over jordhøjde. Det samme kan man ikke sige om mig.

Dagen inden hændelsen med bøffen og hudcremen, var jeg ude og lufte den firbenede Frankenstein-skabning på havfruestien i Bogense. Hunden var i gang med at undersøge noget i en grøft på min venstre side og jeg blev bare ved at gå, mens den lange flexline rullede sig ud. Da linen var helt rullet ud, var jeg altså cirka otte meter foran hunden, der satte i løb for at overhale mig. I det den passerede mig trak den over i højre side af diget, hvor den skræmte en fugl op. Manøvren fik på en eller anden måde snørret mine ben sammen i knæhøjde og da mit eget tyngdepunkt ligger nogenlunde tæt på navlen fortsatte min overkrop med en supertankers bremselængde uden at tage hensyn til, at benene stod stille.

Man siger jo, at i dag har alle et kamera ved hånden, men endnu er jeg ikke stødt på videoer på de sociale medier af episoden, hvor jeg går omkuld som et fældet træ. Jeg kunne i slowmotion mærke, hvordan hvert eneste bruskled i min rygsøjle blev rettet ud med hver sin lille knæklyd og mens jeg lå på skråningen med hovedet nedad og sammensnørede ankler, var Eleanor bare lykkelig for, at jeg var kommet helt i øjenhøjde. Så hunden stillede sig op på min hals, slikkede mig i hele hovedet og da jeg forsøgte at protestere kunne jeg mærke dens tunge helt oppe på min egen gane.

Min søde datter kunne på dette tidspunkt ikke rette sig ud af grin og hendes eneste kommentar, da hun havde fået lidt luft var: Åh gud nej, jeg tror jeg tisser i bukserne.

Et par, der i samme øjeblik passerede ulykkesstedet, holdt nogenlunde masken og de kække kommentarer. Så jeg tilskriver stadig deres tics og våde øjne som værende et resultat af den iskolde februarvind.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

To små landsbyer har fundet stor opskrift på fællesskab og bæredygtighed

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Gratis aftensmad og generalforsamling i Hårslev

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Ind i naturen: Dådyr på afveje

Ugeavisen Nordfyn

Danmarks bedste portrætmaler får fast galleri i Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Flensborg kommer til Nordfyn: Sønderjyderne i Morud inviterer til foredrag om byen lige over grænsen

Ugeavisen Nordfyn

Rekordår: Når jorden skælver og himlen bliver sort rimer traktortræk på folkefest

Ugeavisen Nordfyn

Sjællandske Spiderman sparer Bogense Kirke for mange tusinde kroner

Ugeavisen Nordfyn

Vildeste maskiner: Særslev går traktor-jubilæums-amok

Ugeavisen Nordfyn

Håndværk og skallesmæk: Vikingerne slår lejr ved Glavendrup

Ugeavisen Nordfyn

Morud skyder traditionsrig byfest i gang: - Det er i hvert fald ikke velvilje, der mangler

Ugeavisen Nordfyn

Lær de fem kærlighedssprog flydende

Ugeavisen Nordfyn

Hædret på havnen: Henning fik en havfrue for sin indsats

Ugeavisen Nordfyn

Kulturposten er klar med masser af tilbud

Ugeavisen Nordfyn

Svær stafet: Gennemblødt start blev til pæn succes

Ugeavisen Nordfyn

Pedalkraft over polarcirklen: Gamle spejderkammerater sætter kurs mod Nordkap

Ugeavisen Nordfyn

Unge kvinder kommer gamle mænd til undsætning

Ugeavisen Nordfyn

Fest i Skamby: Kopibands er lig med ægte festivalstemning

Ugeavisen Nordfyn

Væv'li profil: Mudderpøl er blevet lækkert bytorv med kunst

Ugeavisen Nordfyn

Har du en idé til en ny sti i kommunen? Ny digital løsning til indsamling af stiønsker

Ugeavisen Nordfyn

Helt ny serie: Danmarks bedste portrætmaler udstiller i Galleri Huset Knægt

Ugeavisen Nordfyn

Nu kan man officielt følge den nye del af den nordfynske kyststi fra Skåstrup til Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Højt niveau: Internationale topmusikere i Bogense Kirke

Ugeavisen Nordfyn

Her er vinderne: Mere end 700 ballonbilleder

Annonce