Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Samlede agern til coronalukket friluftsbad

15-20 agernsamlere var i gang lørdag formiddag. Det er den lokale tømrermester, Anders Peter Dupont (i blå jakke), der har taget initiativ til indsamlingen. Foto: Thomas Gregersen
Morud Friluftsbad var næsten klar til åbning i juni, da det stod klart, at der slet ikke blev en sæson 2020. Derfor mangler friluftsbadet nu de indtægter, der skulle bruges til en tiltrængt renovering. Lørdag morgen blev der samlet agern for at støtte.
Annonce

Langesø: Hver gang vinden rykker i toppen af de høje rødege i Langesøskoven, lyder der små plop-lyde når et nyt agern giver efter for tyngdekraften og sætter kurs mod skovbunden.

Her kravler 15 lokale skovgæster i alle aldre rundt og samler de mange agern sammen i spande og poser, for at støtte Moruds populære friluftsbad.

Friluftsbadet står overfor en renovering, men da hele sæsonen blev aflyst på grund af covid-19, mangler der penge i kassen.

Det var med at finde de nye hele agern, som hele tiden dryssede ned fra træerne med små plop-lyde. Foto: Thomas Gregersen

Hvordan agern fra skovbunden bliver vekslet til gode danske kroner, forklarer Anders Peter Dupont, der er initiativtager til arbejdsdagen.

- Målet er at samle mere end 200 kilo agern, som jeg så leverer videre til et firma, der har specialiseret sig i træfrø. Vi får 18 kroner kiloet og dermed kan der ende med at vokse danske egetræer rundt om i hele verden. Frøene videresælges til planteskoler og rød eg vokser dobbelt så hurtigt som almindelige egetræer. De høje slanke træer er blandt andet populære i parker, fortæller Anders Peter Dupont.


- Målet er at samle mere end 200 kilo agern, som jeg så leverer videre til et firma, der har specialiseret sig i træfrø. Vi får 18 kroner kiloet og dermed kan der ende med at vokse danske egetræer rundt om i hele verden.

Anders Peter Dupont


Annonce

- Så er vi igang

På samme måde er langt de fleste af de frø, der bliver til danske juletræer samlet ind i Russiske nåleskove.

Det er andet år de frivillige fra Morud bruger et par oktoberdage i skovbunden og sidste år blev det til 180 kilo, men Anders Peter Dupont håber på flere i år.

- Agernhandleren vil helst ikke have portioner mindre end 200 kilo, så nu tager vi afsted nogle dage her i oktober og ser om vi ikke kan slå rekorden. Hvilke dage vil løbende blive slået op i en tråd inde på Morudsiden på Facebook, fortæller han.

15-20 agernsamlere brugte en del af deres lørdag med at samle agern fra rød-eg i Langesøskoven. Foto: Thomas Gregersen

Agernindsamlingen er kun en lille del af det der skal til, for at kunne renovere friluftsbadet i et år uden indtægter og allerede lørdag formiddag var der mange der spurgte efter et kontonummer, så man kunne støtte på den måde. Anders Peter Dupont mener da også, det lokale erhvervsliv er nødt til at blive aktiveret, hvis man skal nå i mål med de nødvendige midler til Friluftsbadet.

- Det her er måske mest en symbolsk start, men nu er vi kommet i gang, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Åbent skib på Castor

Annonce