Annonce
Ugeavisen Odense

Populært fritidstilbud: Børn går til naturvidenskab efter skole

For andet år i træk har det i år været muligt for skoleelever fra Odense Kommune at melde sig til Videnskabsklubben, som er et gratis fritidstilbud. Foto: Lars Svankjær
Igennem syv uger skal skoleelever fra 5. og 6. klasse arbejde som rigtige forskere og stifte bekendtskab med videnskabelige metoder, hypoteser med mere.

Odense: Når skoleelever fra 5. og 6. klasse i Odense starter på deres nye fritidsaktivitet efter efterårsferien, er der ikke tale om en "almindelig" aktivitet som fodbold, ridning eller spejder.

I stedet har børnene valgt at bruge deres fritid på at grave sig ned i naturvidenskabens herligt nørdede verden. Igennem syv uger skal de arbejde som rigtige forskere og stifte bekendtskab med videnskabelige metoder, hypoteser og kritisk tænkning gennem stribevis af eksperimenter og forsøg.

For andet år i træk har det i år været muligt for skoleelever fra Odense Kommune at melde sig til Videnskabsklubben, som er et gratis fritidstilbud, der har til formål at sprede begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge.

Børnene bliver undervist af gymnasieelever, og undervisningen foregår på Risingskolen, Holluf Pile Skole og Odense Katedralskole én eftermiddag om ugen i syv uger. Det er frivillige gymnasieelever, som har meldt sig til at undervise folkeskoleeleverne i enten mikrobiologi, hvor eleverne kigger på Jordens mindste liv gennem mikroskop og forskellige forsøg med for eksempel gær og balloner, eller i biodiversitet, hvor de sammen udforsker, hvordan de og deres skole bedre kan passe på naturen i deres nærområde.

Videnskabsklubben

Videnskabsklubben er en non profit-organisation, som giver børn mulighed for at gå til videnskab i fritiden – helt gratis. Klubben er økonomisk støttet af Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden og har leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper i centrum.

Videnskabsklubben har eksisteret siden 2014, hvor klubben var til stede i to byer. I 2019 findes Videnskabsklubben i 14 danske byer, heriblandt Odense, Aarhus, Randers, Roskilde og Lyngby-Taarbæk, og knap 800 elever får til efteråret lov til at lege med naturvidenskab på et af klubbens hold.

Et unikt læringsmiljø

Mødet mellem de ældre og yngre elever uden for skolens rammer skaber et unikt læringsmiljø med plads til nysgerrighed, engagement og ægte glæde ved naturvidenskaben, fortæller Videnskabsklubbens administrerende direktør, Rikke Schmidt Kjærgaard.

- I Videnskabsklubben arbejder vi for at åbne børn og unges øjne for naturvidenskaben og vise dem, at det kan være sjovt og berigende at arbejde med den naturvidenskabelige tankegang. Vi inviterer dem inden for i en verden fuld af leg og eksperimenter og tilbyder dermed et enestående møde med naturvidenskaben, som forhåbentlig kan være med til at inspirere dem i deres videre færd gennem uddannelsessystemet og livet generelt, siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv er tidligere topforsker. Hun startede Videnskabsklubben i regi af Det Unge Akademi under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Videnskabsklubben er økonomisk støttet af Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden og har leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper i centrum. Foto: Lars Svankjær
Børnene bliver undervist af gymnasieelever, og undervisningen foregår på Risingskolen, Holluf Pile Skole og Odense Katedralskole én eftermiddag om ugen i syv uger. Foto: Lars Svankjær
Annonce
Dalum Hjallese Avis

Læser undrer sig over ruin i udkanten af villakvarter: - Hvad skal der ske der?

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Hans Henriks cigaræske vejer et par kilo: Du kom med garanti aldrig forbi i gamle dage

Annonce
Ugeavisen Odense

På vej til finalen med OB-fans: Kick off med Flemmings bus til Brøndby

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Voldsomt pres på borgerservice giver lange ventetider til pas: Du skal bestille nu, hvis du skal have et nyt inden sommerferien

Ugeavisen Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

Skibhus Avisen

Ostehandler fik nok at letbane og parkeringsproblemer: Nu vil han åbne ny butik på trafikeret gade

Ugeavisen Odense

Anmelderrost musiker har et nyt album på vej: - Jeg faldt i musikgryden som barn

Ugeavisen Odense

Jossefin købte hus for at komme tæt på letbanen: - Jeg glæder mig helt sindssygt

Ugeavisen Odense

Det var ikke kun de ældre, der mødte op: Seniorhuset havde et brag af et åbent hus

Ugeavisen Odense

14 år og 3,6 milliarder kroner: Få det store letbane-overblik her

Dalum Hjallese Avis

Genbrugsbutik donerede 55.000 til kattehjem på et år: Nu udfordrer mangel på frivillige butikkens eksistens

Ugeavisen Odense

Den 45-årige gulvlægger Jack snakkede med landstræner Kasper Hjulmand på direkte tv: I 1987 fik han sin største oplevelse med landsholdet

Lokalavisen Nordvest

Kom med ud at cykle

Dalum Hjallese Avis

Jørgen har samlet på Coca-Cola-ting i 35 år: Kunne aldrig drømme om at drikke en Pepsi

Dalum Hjallese Avis

Populært band til Odense: Det svinder ind med Kandis-billetter

Annonce