Odense: Når skoleelever fra 5. og 6. klasse i Odense starter på deres nye fritidsaktivitet efter efterårsferien, er der ikke tale om en "almindelig" aktivitet som fodbold, ridning eller spejder.
I stedet har børnene valgt at bruge deres fritid på at grave sig ned i naturvidenskabens herligt nørdede verden. Igennem syv uger skal de arbejde som rigtige forskere og stifte bekendtskab med videnskabelige metoder, hypoteser og kritisk tænkning gennem stribevis af eksperimenter og forsøg.
For andet år i træk har det i år været muligt for skoleelever fra Odense Kommune at melde sig til Videnskabsklubben, som er et gratis fritidstilbud, der har til formål at sprede begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge.
Børnene bliver undervist af gymnasieelever, og undervisningen foregår på Risingskolen, Holluf Pile Skole og Odense Katedralskole én eftermiddag om ugen i syv uger. Det er frivillige gymnasieelever, som har meldt sig til at undervise folkeskoleeleverne i enten mikrobiologi, hvor eleverne kigger på Jordens mindste liv gennem mikroskop og forskellige forsøg med for eksempel gær og balloner, eller i biodiversitet, hvor de sammen udforsker, hvordan de og deres skole bedre kan passe på naturen i deres nærområde.
Videnskabsklubben
Videnskabsklubben har eksisteret siden 2014, hvor klubben var til stede i to byer. I 2019 findes Videnskabsklubben i 14 danske byer, heriblandt Odense, Aarhus, Randers, Roskilde og Lyngby-Taarbæk, og knap 800 elever får til efteråret lov til at lege med naturvidenskab på et af klubbens hold.
Et unikt læringsmiljø
Mødet mellem de ældre og yngre elever uden for skolens rammer skaber et unikt læringsmiljø med plads til nysgerrighed, engagement og ægte glæde ved naturvidenskaben, fortæller Videnskabsklubbens administrerende direktør, Rikke Schmidt Kjærgaard.
- I Videnskabsklubben arbejder vi for at åbne børn og unges øjne for naturvidenskaben og vise dem, at det kan være sjovt og berigende at arbejde med den naturvidenskabelige tankegang. Vi inviterer dem inden for i en verden fuld af leg og eksperimenter og tilbyder dermed et enestående møde med naturvidenskaben, som forhåbentlig kan være med til at inspirere dem i deres videre færd gennem uddannelsessystemet og livet generelt, siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv er tidligere topforsker. Hun startede Videnskabsklubben i regi af Det Unge Akademi under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.