Annonce
Ugeavisen Odense

Kontorchef deler teori om, hvorfor træer langs letbanen kan have bragt giftig larve til Fyn

Den giftige larve er koncentreret i et område af det sydøstlige Odense, og det får Odense Kommune til at lufte en teori.

Odense: - Folk skal primært holde sig væk.

Så kontant lyder opfordringen fra Anders Skovgaard Madsen, kontorchef i Fritid, Park og Vej, By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune.

Onsdag middag fortalte kommunen i en pressemeddelelse, at den såkaldte egeprocessionsspinder er fundet i stor stil i Odense i området omkring Ørbækvej ved Bilka, Rosengårdcentret og Ikea og på Niels Bohrs Allé.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Larven kan give ubehagelige gener, hvis man kommer for tæt på den. I sjældne tilfælde kan man få vejrtrækningsproblemer.

Odense Kommune har konstateret 800 reder i egetræerne omkring Ørbækvej/Niels Bohrs Allé, og det er rederne, man ifølge kontorchefen skal holde sig væk fra.

Odense Kommune orienterer blandt andet skoler og daginstitutioner i området om situationen, men man sætter i første omgang ikke afspærring op.

1/3
Larverne er blandt andet fundet i egetræer ved Bilka, Ikea og Rosengårdcentret. Det er hårerne, man ikke skal komme i nærheden af. Foto: Michael Bager.

Aktive fra maj

Larverne er særligt aktive i maj og juni, og det er her, der er størst risiko for at komme i kontakt med larverne, lyder det fra Odense Kommune.

Det er første gang, at egeprocessionsspinderen er konstateret i så stort et omfang i Danmark.

2/3
- Hold jer væk, lyder det bedste råd fra Odense Kommune. Foto: Michael Bager

Larven er mere udbredt i Tyskland og England, og det er angiveligt Tyskland, at larverne, der nu er dukket op i Odense, kommer fra. Sådan lyder den foreløbige teori i hvert fald fra Odense Kommune.

- I forbindelse med byggeri og anlæg bliver der nogle gange plantet nye træer i området, og de (larverne, red.) er sandsynligvis kommet med dér. Det er importerede træer, forklarer Anders Skovgaard Madsen.

- Når det er så koncentreret i det område, er det vores antagelse lige nu, uddyber kontorchefen.

3/3
Her er larven - foreløbig - konstateret i Odense. Kort: Odense Kommune.
Artiklen fortsætter efter annoncen

I dialog med eksperter

De senere år er der blandt andet langs letbanen plantet nye egetræer, som er importeret fra Tyskland. Der kan ifølge Anders Skovgaard Madsen også være andre steder, hvor man har fældet træer og plantet nye.

Hvad har man gjort for at sikre sig, at der ikke var larver i de træer, man har importeret?

- Der foregår selvfølgelig en kontrol omkring alt med nye træer. Omkring svampe, skadedyr og så videre. Hvis de er kommet med som helt små æg, så er det simpelthen ikke blevet opdaget. Hvis det er derfor, de er kommet, svarer kontorchefen.

Hvordan kommer man af med larverne?

- Det har vi fokus på nu. Vi er i dialog med nogen i Tyskland, hvor man bekæmper dem. Nu skal vi være færdig med at kortlægge dem og samtidig finde den bedste måde at løse problemet i det område, siger Anders Skovgaard Madsen.

- Der er flere muligheder: Blandt andet kan man sprøjte eller støvsuge dem væk, hvor man fjerner dem fysisk fra træ til træ. Vi er endnu ikke fuldt klar over den bedste løsning, og det er vi i gang med at finde ud af, supplerer kontorchefen.

I skrivende stund har Odense Kommune ikke hørt om nogen borgere, der har oplevet gener i forbindelse med kontakt med larverne.

Odense Kommune er i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed, eksperter fra Københavns Universitet og myndigheder, der har arbejdet med bekæmpelsen af larven i Tyskland og England.

DR har tidligere beskrevet fænomenet i Tyskland - i en artikel fra 2019 - hvor den giftige larve lukkede parker, veje og restauranter, og hvor den flere steder også også førte til hospitalsindlæggelser.

Det skal du gøre

Anbefalinger udarbejdet i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed:

· Undgå kontakt med larver, både døde og levende og med larvens reder eller vegetation/jord omkring træer, hvor der har været larver.

· Ved kontakt med larvens hår er der risiko for hudreaktioner som kraftig kløe og udslæt. Der ses ligeledes øjen- og luftvejsirritation og i sjældne tilfælde vejrtrækningsbesvær.

· Ved kontakt kan man forsøge at fjerne hårene ved forsigtig afskylning, efterfulgt af et bad med mere grundig afvaskning. Ved øjensymptomer skylles øjnene. Forsøg at undgå spredning af hår i hjemmet, og vask tøjet ved mindst 60 grader.

Oplever man kraftige symptomer eller vejrtrækningsbesvær efter kontakt med larverne, anbefales det at søge lægehjælp.

Ud over at være opmærksom på reder i egetræer, så skal man også undgå berøring af reder, som er faldet ned fra træer og ligger på jorden, ligesom brandhår fra larverne kan ligge i vegetation eller på jord under træerne.

Odense Kommune/Styrelsen for Patientsikkerhed
Annonce

Annonce
Annonce
Annonce

Annonce
Forsiden netop nu

Annonce

Annonce