Annonce
Ugeavisen Øboen

Ørtings brevkasse: - Han hakker på mig

Sexolog og terapeut Joan Ørting har mange års erfaring som brevkasseredaktør i Ekstra Bladet og BT. Hun har en brevkasse for Øboens læsere, hvor hun svarer på spørgsmål om alt fra ensomhed og selvværd til sex og samliv. Foto: Anna Stærbo.
Annonce

Brevkassen

Sexolog og terapeut Joan Ørting har mange års erfaring som brevkasseredaktør i Ekstra Bladet og BT. Hun har en brevkasse for Øboens læsere, hvor hun svarer på spørgsmål om alt fra ensomhed og selvværd til sex og samliv.

Skriv til redaktion@oeboen.dk eller som post til Ørstedsgade 18, 5900 Rudkøbing - mærket "Joan Ørtings brevkasse". Det er tilladt at være anonym.

Når man sender sit spørgsmål, anbefaler Joan Ørting, at man sørger for at beskrive konteksten for sit spørgsmål - beskriv eksempelvis gerne en situation samt dine følelser eller tanker omkring det.

Han hakker på mig

Kære Joan

Jeg er lidt ked af det for tiden, for jeg føler at min kæreste hakker på mig hver morgen. Jeg kan ikke gennemskue, hvorfor han gør det, for jeg tror, at han elsker mig højt – dog føles det ukærligt, og som om han inderst inde har en eller anden form for regnskab, som gør, at han ”gerne må” hakke på mig. Som om jeg ”får igen” for et eller andet, som jeg ikke ved, hvad er. Han ser det ikke og kan ikke genkende det, når jeg italesætter det.

Det går ud over min lyst til at være tæt og intim med ham. Han er en mand med store forventninger til sig selv, og dermed andre (fx. vores børn) De gange jeg har pointeret hans hakkeri, siger han, at jeg ikke skal være så nærtagende, og at jeg ikke behøver at lave et stort drama ud af ingenting.

Hvad skal jeg stille op med min situation? Mit humør er meget påvirket af hans irettesættelser, og at han synes, at jeg ikke er god nok til ham. Hvad skal jeg gøre?

Hilsen Marie.

Kære Marie

Før jeg lærte at lave selvværds-arbejde, kunne jeg godt være lidt morgensur. Jeg opdagede, at den dårlige stemning kom ved, at jeg inden jeg stod op, lå og tænkte negative ting om mig selv  og kritiserede mig selv for alt muligt. Når jeg så stod op af sengen, og skulle i gang med dagen, så var det svært at være glad og overskudsagtig.

Jeg boede sammen med min mand dengang (nu eks-and), og skulle forholde mig til ham, og min lunte var kort, og jeg blev hurtig irriteret og irettesættende over småting. Jeg kunne også bruge den strategi ikke at sige så meget for at undgå konflikt, men så kørte den indre dialog alligevel. Det er den samtale, som vi har kørende inde i vores hoved, som alle omkring os kan mærke, selvom ordene ikke bliver sagt højt.

Den usagte negative energi siver ud gennem ribbenene og forurener luften omkring os. I virkeligheden handlede min morgensurhed ikke om min eks-mand eller om andre. Det handlede om, at min indre kritiker havde for meget magt over mig. Jeg troede på, hvad min indre kritiker sagde til mig. Jeg troede, at jeg ikke var god nok, at jeg burde skamme mig, og at jeg burde være anderledes.

Når man tror på sådan nogle tanker, så er det svært at være glad. Så vil den (selv)kritik begynde at gå ud over andre. Du kan ikke overstrømme andre med blomstrende ord og hjertevarme, hvis du ikke opfører dig hjertevarmt overfor dig selv. Jeg blev klar over, at hvis jeg skulle ændre noget ved min tilstand, så måtte jeg stoppe min indre kritiker og i stedet give mig selv kærlighed. Jeg begyndte at opdage, hvornår ”kritikeren” kom på besøg, og jeg lærte at sige: ”Hej indre kritiker, jeg ved du er her nu, men jeg har ikke brug for dig. Jeg elsker dig nemlig, Joan. Jeg elsker dig virkelig højt”. Det hjalp.

Det hjalp helt utrolig meget. Jeg begyndte også at tale med mig selv i spejlet og sige støttende og kærlige ting, som fx ”Jeg forlader dig aldrig, jeg er her for dig” Det at fylde mig selv op med kærlige og støttende ord i stedet for det modsatte har gjort en kæmpe forskel i mit liv. Og at lade være at presse mig selv arbejdsmæssigt. Hele tiden være opmærksom på at være min egen bedste ven og støtte, før kan jeg ikke være andres bedste ven og støtte.

Og nu til dig og din situation, kære Marie. Det virker som om, din kæreste har en kort lunte. Som om han kritiserer sig selv, og det går ud over dig. På samme måde kan jeg høre, at du også har en dialog i gang med din indre kritiker om, at du ikke er god nok til din kæreste, og at han har brug for mere, og at du ikke er tilstrækkelig. Kan du genkende det?

Hvad med at tage den samtale op, hvor I taler om jeres indre kritiker. Hvornår kritiserer den? Hvad siger den? Hvad kritiserer den dig/ham for? Hvordan kan I hver især stoppe den kritiske stemme, og i stedet fylde jeres egen kærligheds beholder? Hvordan kan I blive jeres egen bedste støtte? Hvordan kan I støtte hinanden? Vi kommer ikke udenom at skulle forholde os til,  hvordan vi styrker vores selvværd og tager ansvar for at holde af os selv. Vi kan ligeså godt starte her nu i det nye år 2021. Når vi kan være vores egen bedste ven, kan vi også blive vores kærestes bedste ven. Det er et brugbart nytårsfortsæt.

Jeg ønsker dig masser af kærlighed

Kram fra Joan

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald på Langeland

Ugeavisen Øboen

Skoleleder på Langeland og kolleger gør klar til små elever: Få sammen og ingen undervisning på tværs af klasser

Annonce