Annonce
Ugeavisen Øboen

Almira vil give tilbage efter den flotte modtagelse, hun selv fik som flygtning: Nu er hun indstillet til initiativprisen

Almira Vojnikovic er indstillet til den sydfynske initiativpris. Foto: Michael Lorenzen
Hun havde frygtet krig i Ukraine, men håbede til det sidste, at besindige kræfter i Rusland ville forhindre invasionen. Men det gik galt alligevel.

RUDKØBING: Almira Vojnikovic husker den flotte modtagelse, som hun og hendes familie fik, da de kom til Danmark som flygtninge fra Bosnien tilbage i 1995. Nu vil hun gøre alt for at give tilbage og hjælpe folk, som står i den samme situation. Derfor er hun og andre mindst tre gange om ugen på flygtningecentret Holmegård på Sydlangeland for at hjælpe ukrainske kvinder og børn, som er kommet til Danmark.

For dette og andre tilsvarende handlinger er Almira Vojnikovic nu indstillet til den sydfynske initiativpris. Der er flere indstillinger med hende som kandidat, og hun ved selv, at pensioneret lærer Lulu Okholm, Rudkøbing, er en af dem.

- Det har Lulu selv fortalt mig. Jeg blev dybt rørt og meget glad. Jeg kender hende fra flere sammenhænge, blandt andet omkring kvindernes internationale kampdag, 8. marts. Her er jeg med den lokale 8. marts-gruppe, og hun spiller musik til arrangementerne, nævner Almira Vojnikovic.

Annonce

Hun stod selv bag et andet arrangement i begyndelsen af marts, en bosnisk-dansk temaeftermiddag. Da hun planlagde det, var den russiske invasion af Ukraine endnu ikke påbegyndt. Den kom ni dage før tema-arrangementet, som fandt sted i Bio Langeland.

Håbede til det sidste

Almira Vojnikovic havde frygtet, at det ville gå sådan.

- Der var nogle ting i optakten, som mindede om det, der skete i Bosnien, og når man selv har oplevet krig, så sidder frygten  der altid, men jeg håbede til det sidste på, at der ville være nogle fornuftige og besindige mennesker i Rusland, som ville tale Putin fra det. Det var måske naivt, og det skete desværre heller ikke, påpeger hun.

I sin butik sælger Almira Vojnikovic blandt andet støttearmbånd, som de ukrainske flygtninge selv fremstiller på Holmegård. Hun samler også mad ind, som lokale supermarkeder donerer.

De seks nominerede

Der er indkommet et væld af indstillinger til Den sydfynske Initiativpris, som Fyns Amts Avis uddeler 24. april. Juryen har nomineret seks til "finalefeltet".

Almira Vojnikovic, der i praksis fungerer som ambassadør for Langeland og hjælper flygtninge.

Kristiane og Thomas Holst Riess, som har overtager Humble Bageri, siden købt naboejendommen og er ved at indrette café.

Strynø Bosætningsgruppe, der har formået at skabe en levedygtig ø til gavn for og med inddragelse af alle, på tværs af køn, alder og nationalitet.

Tåsinge Frugthave, der kæmper for at bevare 425 sydfynske æblesorter.

Line Lee Jensen, initiativtager til og tovholder for Sind Aktivitetsgruppe.

Købmanden i Lundeborg, der er etableret og drives af en forening med frivillige.


- Det kan være brød, der er tæt på udløbsdatoen, men er fint nok. Det kan være en pakke med jordbær, hvor der blot er et enkelt eller to, som er dårlige. Supermarkedet kan ikke sælge pakken, men vi kan få den og fjerne de dårlige jordbær og skylle resten grundigt. Børnene på Holmegård elsker dem.

Hvorfor skal man kassere en hel pakke jordbær, blot fordi et enkelt er dårligt? Sådan spørger Almira Vojnikovic. Det bliver heller ikke nødvendigt. Et supermarked har doneret pakken, hvorfra man fjerner det dårlige bær på flygtningecentret og giver resten til børnene. Foto: Michael Lorenzen

Almira Vojnikovic ejer tøjbutikken "Gine" i Østergade i Rudkøbing og er et godt eksempel på en velintegreret flygtning.

Annonce

Uddelte bamser

Ukrainernes ankomst til Langeland bragte minder frem om hendes egen situation for 27 år siden.

- Jeg så dem stige ud af bussen med en sportstaske med deres få ejendele i. Jeg tudede og tudede og tudede. Jeg måtte sige til dem, at de skulle gå ind til de andre, som tog imod, og at jeg nok skulle klare mig og ville støde til dem lidt efter, fortæller hun.

Der var nogle ting i optakten, som mindede om det, der skete i Bosnien, og når man selv har oplevet krig, så sidder frygten der altid, men jeg håbede til det sidste på, at der ville være nogle fornuftige og besindige mennesker i Rusland, som ville tale Putin fra det.

Almira Vojnikovic

Det blev sent den aften, før hun vendte hjem til Rudkøbing, og næste morgen kl. 7.15 var hun på Holmegård igen for at hilse på, give hånd til alle og være med til at uddele bamser.

Bamserne var blevet skaffet fra familie, naboer, kunder og andre.

- Jeg fik selv en bamse, da jeg kom til Danmark. Selv om jeg var 14 år på det tidspunkt, så betyder det noget at have et tøjdyr, man kan kramme og smile til. Det er også et symbol på, at nogen tænker på en og vil hjælpe.

Annonce

Uvis situation

Den ukrainske ambassadør i Danmark nævnte allerede ved krigens start, at hans landsmænd skal hjem igen hurtigst muligt.

- Det kan jeg sagtens forstå. Men omvendt ved ingen af os, hvor længe krigen varer, og hvad dens udfald bliver. Mit råd er, at man skal lære så meget, man kan. Min mor nævnte, da vi kom til Danmark i 1995, at vi nok skulle være her i nogle måneder.

- Heldigvis kom vi i modtageklasse, og jeg kan huske, at Ecco havde en skofabrik i byen Derventa tæt på, hvor vi kommer fra. Her havde min morbror arbejdet, og derfor tænke vi,  at vi måske selv kunne komme til at arbejde hos Ecco senere og via dansk have større chancer. Så man skal altid sørge for at få lært sproget, selv om jeg aldrig i min vildeste fantasi havde troet, at vi ville ende med at blive her, siger hun.

Armbåndet, som de ukrainske flygtninge fremstiller, sælges Almira Vojnikovic i sin butik for 25 kroner. Foto: Michael Lorenzen

Fra besøg til besøg finder man ud af, hvad man kan hjælpe de ukrainske flygtninge med. Senest har man samlet rivejern ind, så hvert af de syv køkkener på Holmegård har et.

Almira Vojnikovic er gift med Almir Nasufovic, som også er fra Bosnien. Han arbejder som fængselsbetjent på Søbysøgaard på Midtfyn efter mange år som fængselsbetjent i Nyborg Statsfængsel.

Parret har to sønner, Sainan, som går i 8. klasse, og Aiden, der går i 3. klasse, begge på Ørstedskolen.

Annonce
Ugeavisen Øboen

Derfor skriver vi så ofte om landdistrikter: En evig kamp for at holde liv i lokalsamfundet

Annonce
Ugeavisen Øboen

Gudstjenester på Langeland: Otte chancer for at høre Guds ord

Annonce
Ugeavisen Øboen

Restaurering lukker Bregninge kirkes tårn

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Det barske kvindeliv med horeunger og ønskebørn: Forfatter fra Sydlangeland får romandebut

Ugeavisen Øboen

Stort vikarbureau i sejrsrus: Carelink skal dække Langeland og fem fynske kommuner

Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Ugeavisen Øboen

Turister på Langeland undgår forvirring til sommer: Der bliver kun ét sted at hente cykelkort og fiskekort

Ugeavisen Øboen

Jernbryllup

Ugeavisen Øboen

Langelands stednavne

Ugeavisen Øboen

Sølvbryllup

Annonce