Annonce
Ugeavisen Øboen

Hold fast i presset på dem med pengene

Michael Lorenzen

Fyns Amts Avis kunne forleden bringe to artikler om et problem, der er særdeles velkendt her på Langeland. Vanskelighederne ved at låne penge til erhvervsformål. Det handlede om parret Nina Figen Kromann og Jakob Figen Kromann, henholdsvis 39 og 38, og hendes drøm om en restaurant i Bagenkop, hvor hun er født og har boet det meste af sit liv.

Banker, realkreditinstitutter og mange andre har i en årrække været beskyldt for at kigge på postnumre, når der vurderes risici ved at yde lån til iværksættere, ved generationsskifter og lignende. Det er ikke mange måneder siden, Fyns Amts Avis skrev om lignende vanskeligheder ved Humble Bageri og en videreførelse. Det endte med, at den nu tidligere ejer måtte låne til sine efterfølgere for overhovedet at få gennemført handlen.

Realkreditinstitutter, hvoraf mange er ejet af de store banker, og bankerne selv afviser kategorisk, at der gøres forskel, og ofte mangler "den rygende pistol". Altså et håndgribeligt bevis på, at postnummeret spiller en rolle. Sjældent ligger der et skriftligt afslag, som man kan stille til skue for offentligheden, med begrundelsen, at det ene og alene handler om geografi - ikke om ansøgerens idé eller økonomiske forhold i øvrigt.

Annonce

Lige nu arbejder Erhvervsministeriet på at indsamle eksempler, men lige som medierne har ministeriet svært ved at skaffe dokumentation. Det er som nævnt sjældent, at dem med pengene ligefrem skriver i et afslag, at det er "postnummer xxxx, som har gjort, at vi holder kassen lukket, men at du i stedet kan forsøge dig med en lignende idé i nærmeste større købstad".

Ofte kan det være nok med antydninger, så iværksætteren trækker følehornene til sig og dermed ikke går videre med en konkret ansøgning.

Forhåbentlig kommer der noget ud af Erhvervsministeriets igangværende undersøgelse, som er suppleret af høringer i Erhvervsudvalget og i Udvalget for Landdistrikter og Øer. Men risikoen for, at det bliver en syltekrukke er bestemt også til stede. Blandt andet hvis man ikke kan fremvise tilstrækkeligt med eksempler på afslag til ellers sunde erhvervsmuligheder i disse områder.

Så kan vi se misundeligt til, mens mere eller mindre luftige projekter i storbyerne tildeles millioner fra banker og kreditforeninger med betydelig større risiko for tab, men hvor låneansøgerne kan slå på, at disse postnumre oplever vækst. Dermed har man en selvforstærkende effekt.


Hvad der først og fremmest springer i øjnene for mig er manglende nysgerrighed. Hvorfor sendte Nina Figen Kromanns daværende bank ikke en medarbejder ud for at vurdere hendes forespørgsel?


Nu endte spørgsmålet om en restaurant i Bagenkop alligevel med, at det lykkes for Nina Figen Kromann og Jakob Figen Kromann at komme i gang. Frørup Andelskasse er trådt til, så man kan få sat gang i en forpagtning - en anden har købt bygningen. Selv om parrets første ønske var selv at eje stedet, er det en god løsning under de omstændigheder, der nu var, fortalte Nina Figen Kromann til Fyns Amts Avis.

Tilbage til dem med pengene. Hvad der først og fremmest springer i øjnene for mig er manglende nysgerrighed. Hvorfor sendte Nina Figen Kromanns daværende bank ikke en medarbejder ud for at vurdere hendes forespørgsel? Hvorfor gjorde et andet pengeinstitut det heller ikke? Alt, det ville kræve, var en køretur fra Svendborg eller Odense til Bagenkop - og nogle få timers arbejdstid, i hvert fald i første omgang. Nu gjorde Frørup Andelskasse det så heldigvis.

Vi kan brokke os alt det, vi vil over banker og realkreditinstitutter. Vi kan påpege urimeligheder og uretfærdigheder. Vi kan skælde ud over udviklingen. Men vi kan også håbe på, at tingene ændrer sig, om end det naturligvis ikke sker fra den ene dag til den anden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Øboen

Dødsfald

Annonce