Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Aktivér dit kæledyr: Højmarks skolebørn skulle opfinde og blev ingeniører for en dag

Alle eleverne i Højmark var ingeniører for en dag. Nogle skulle lave legetøj til kæledyr, andre skulle lave en foderautomat og de ældste skulle lave noget, der kunne aktivere krop eller hjerne. Foto: Peter L. Sørensen
Gode opfindelser kræver både fantasi og forberedelse. På Engineering Day skulle skolebørnene fra Højmark opfinde og bygge prototyper.

Højmark: Der er gang i limpistolerne og der bliver brugt masser af tape og garn.

Der er stor aktivitet på friskolen i Højmark, hvor alle 55 elever er ingeniører for en dag. Al normal undervisning er suspenderet og i stedet er det Engineering Day. Eleverne skal udtænke en maskine eller et redskab, der kan løse et konkret problem og så bygge en prototype.

De yngste elever skulle lave et stykke legetøj til et kæledyr, der var alene hjemme. Jonas og Mads har lavet et kradsebræt til katten. Foto: Peter L. Sørensen

De yngste elever skal lave legetøj til kæledyr, så dyrene ikke keder sig, når de er alene hjemme.

Annonce
En beholder til godbidder med tegning

Mellemtrinet skal lave en automatisk fodermaskine til et kæledyr, mens de ældste elever skal udvikle et redskab, der kan aktivere deres krop eller hjerne i løbet af dagen.

Og eleverne kaster sig over opgaverne.

Lærer Lasse Larsen har været tovholder på dagen.

- Eleverne er bare gået i gang, så vi lærere kan mere eller mindre bare gå rundt og se på, hvad eleverne udvikler, siger han.

Pola og Emilia laver en vippe til en kat

I rummene er der stor aktivitet.

Justyna og Mikkel laver garnnøgle

Hos de yngste er Mikkel og Justyna ved at rulle et garnnøgle sammen, som skal underholde en kat. Pola og Emilia er ved at lave en vippe, som en kat kan lege med, mens David, Kevin, Emil og Conrad er ved at lave en parkour-bane til katte. De har lavet en arbejdstegning, som de arbejder ud fra.

Man kan ikke bygge noget uden en arbejdstegning. Her er tegningerne til en parkourbane til en kat. Foto: Peter L. Sørensen

Hos de ældste er Valdemar i gang med at lave et pusterør, så han kan skyde tandstikkere efter en ballon og få den til at springe.

Valdemar træner koncentration.
Cecilie træner styrke med sit nye apparat.

Mads og Cecilie er ved at lave et styrketræningsapparat.

- Det er en god ide med en dag som denne, hvor vi får lov til at være kreative og vise lærerne, hvad vi også kan, siger Mads, mens han sætte lange elastikker omkring to pinde.

Rasmus og Amalia har lavet en følekasse, som man kan sidde og lege med i timerne. De synes, at man så bedre kan koncentrere sig om, hvad lærerne fortæller.

Amalia og Rasmus har lavet en følekasse, som man kan sidde med i timerne.

Ud på toilettet har Mary sat gang i håndtørreren. Ikke fordi hun har vasket hænder, hun skal have tørret noget maling, og det er den hurtigste måde.

Når malingen skal tørre hurtigt, må man være kreativ. Mary bruger blæseren ude på toilettet. Foto: Peter L. Sørensen

- Jeg er ved at tørre nogle sorte poter til en mus. Vi er i gang med at lave en fodermaskine til en kat, maskinen skal ligne en mus, og den skal hedde Fodermusen 3000, forklarer Mary.

Mary er godt i gang med Fodermusen 3000.

Der er efterspørgsel efter limpistolerne.

- Vi holder til middag, hvor alle skal præsentere deres produkt og forklare, hvad ideen bag er. Det er ikke så vigtigt, om alle bliver færdige. Det er processen undervejs, der er det vigtigste, forklarer Lasse Larsen.

Begejstring for naturfag

Ved at omsætte viden og idéer til praktisk løsning stifter eleverne reelt bekendtskab med ingeniørens arbejdsmetode, også kaldet engineering. De bliver stillet over for at løse en reel problemstilling fra hverdagen, og de bruger matematik og naturvidenskab som kreative værktøjer for at få deres prototyper til at fungere.

Erfaringerne viser, at engineering som undervisningsmetode både motiverer og engagerer eleverne, siger Ghita Wolf Andreasen, direktør i Engineer the Future, der arrangerer Engineering Day.

Formålet med Engineering Day er at skabe begejstring for naturvidenskab og teknologi blandt flere børn og unge i grundskolen.Det er femte år i træk at Engineering Day afvikles på danske skoler.

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Fyraftenssang

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne Bøndergaard fik både blomster, vase og vers da hun rundede 25 år i mediehuset

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

O at være en høne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Kultur for alle: Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne byder velkommen til et blik ind i forårets program

Ugeavisen Ringkøbing

G. Bech-Hansen har købt stort ind til nytårskur

Ugeavisen Ringkøbing

A.V. Vejgaard har fire sælgere på arbejde til nytårskur med en ny sællert i Taigo

Ugeavisen Ringkøbing

Kalenderen

Ugeavisen Ringkøbing

Toyota: Køb din nye hybridbil nu, hvis du vil være sikker på, at den er klar til sommersolen

Ugeavisen Ringkøbing

Tang Biler er stolt over at have Årets Bil og Danmarkspremiere på S-Cross

Ugeavisen Ringkøbing

4700 borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune kan komme til psykolog med få dages varsel

Ugeavisen Ringkøbing

Overtro, varsler og vilde ritualer: Fem overraskende nytårstraditioner

Ugeavisen Ringkøbing

Kalenderen

Annonce