Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Amby Argentum: Ung iværksætter designer og laver smykker

17-årige Anders Amby har lavet sit eget firma, Amby Argentum. Han designer og laver smykker, som han sælger, især via Instagram. Foto: peso
17-årige Anders L. Amby designer og laver smykker i sit eget firma, Amby Argentum
Annonce

Iværksætteri: Når man kun er 17-år,  skal man en tur forbi Familieretshuset, inden man kan oprette sit eget firma, så det har Anders Amby været.

- Jeg oprettede mit firma i september og fra oktober begyndte jeg at lægge mine smykker op på Instagram, som er min primære salgskanal, fortæller Anders Amby.

Når man arbejder med sterling-sølv, skal man have et navnestempel og være registreret hos Ædelmetalkontrollen, det krævede også en tilladelse.

Han solgte en del smykker op til jul, men lige nu er det mere stille.

- Jeg forsøger at øge kendskabet til mit firma via influencere.

De fleste af hans smykker bliver først lavet, når ordren er kommet ind, men han har også enkelte varer, der næsten er klar, men mangler at blive filet og poleret.

Han har sit værksted i et lille rum bag garagen.

- Det har da været dyrt at købe udstyr til værkstedet. Jeg har brugt en del penge på det, som jeg tjente ved at arbejde i Fakta, forklarer han.

Han finder selv på design.

- Jeg får de bedste ideer, lige inden jeg falder i søvn, fortæller Anders Amby med et smil.

- Jeg har haft meget succes med ringe med mønster i. Jeg kalder dem Bitumen, et andet ord for asfalt, fordi det ligner, at ringen lige har kørt en tur på vejen, men ellers leger jer med teksturen gennem forskellige processer. Nogle af mine halssmykker hedder Flow, fordi sådan ser det ud, når metallet flyder ned i formen og er lige ved at størkne , siger Anders Amby.

Hans kunder er primært kvinder, men han forsøger at lave sine smykker unisex.

Anders Amby vil gerne bryde tabuet om, at det kun er kvinder, der går med smykker. Derfor går han selv med mange smykker. Privatfoto

- Jeg vil gerne bryde det tabu, at smykker kun er til kvinder. Derfor går jeg også selv med smykker, halskæde og ringe, påpeger Anders Amby.

Han startede sit firma for at tjene lidt penge på sin hobby, men han bliver også lidt stolt, når han ser nogen gå rundt med "hans" smykker.

- Det er en stor ære, at nogen har valgt at vise sig frem med mine smykker, siger Anders Amby.

Annonce

Ung iværksætter

Allerede da han gik i 6. klasse, begyndte han at lave smykker.

- Jeg stemplede bogstaver ind i små metalplader, som der så blev sat en kæde på, inden de blev solgt, forklarer han.

Anders Amby har altid været kreativ og har haft mange hobbyer.

- Jeg har lavet bolcher, sæbe, stearinlys, jeg har syet og broderet. Smykkerne tog jeg først op igen, da jeg startede på DHE i 2018. Da blev jeg virkelig grebet af at lave smykker. Jeg var imponeret over, hvordan man kunne arbejde i ædle metaller. Vores lærer Marianne Lind var god til at lære os det grundlæggende, så vi selv kunne arbejde videre. Vi arbejde med sølv, kobber, messing og bronze samt indfattede sten. Jeg var tit i værkstedet efter skoletid og kommer der stadig, fordi jeg er blevet hjælpelærer på smykkelinien, siger Anders Amby.

Firmaet hedder Amby Argentum. Argentum er det latinske ord for sølv, som er det metal, Anders Amby arbejder mest med. Foto: peso

Lige nu går han på HTX i Skjern, i 2. G.

- Jeg har altid haft et kreativt sind, kan lide det naturfaglige og vil gerne bygge noget, så det ikke kun er teori, siger Anders Amby.

Han har endnu ikke besluttet sig for, hvad han skal lave efter studentereksamen.

- Det kunne blive en eller anden form for smykkeuddannelse, men det kunne også blive en naturfaglig uddannelse, bioanalytiker eller læge, siger Anders Amby.

Anders L. Amby

17år.

Stammer fra Ringkøbing.

Har startet smykkevirksomheden Amby Argentum. Argentum er det latinske ord for sølv.

Har gået på Velling Friskole og efterskolen DHE i Skjern.

Går i 2. G på HTX i Skjern. Er hjælpelærer på smykkelinien på DHE.

Søn af Angelique og Jan Amby.

Fritid ud over skole og firma bliver brugt på musik, træning og venner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce