Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Julestrid: Blinkende julelys giver nabokonflikter

Har du opsat lamper eller julelys uden for din grund, så kan det være en god idé at spørge din nabo, om det giver genskær i deres vinduer eller på andre måder virker generende. (Arkivfoto)
Mange fyrer op for julekæder og udendørslamper i denne tid. Men selv om naboens belysning generer, skal du overveje det grundigt, før du tager klagen videre.
Annonce

Julelys: Selv om flere af os søger indendørs med uldtæpper og stearinlys for at hygge os, når vintermørket sænker sig, så er der stadig grobund for uenigheder med naboen over de udendørs arealer.

Og i vintersæsonen er det særligt naboens kraftige udendørsbelysning, blinkende lyskæder og isglatte fortov, der er årsagen til det.

Det er i hvert fald meldingen fra Videncentret Bolius, der ugentligt modtager cirka 400 spørgsmål fra boligejere, hvor en del af dem handler om netop nabostridigheder.

- Der er mange, der generes af naboens belysning - eksempelvis den slags, der tænder, hver gang en kat går forbi, siger Tine Nielsen, der er brevkasseredaktør og fagekspert inden for bygningslovgivning hos Videncentret Bolius.

I de seneste år er antallet af henvendelser fra boligejere, der oplever gener ved naboens julebelysning, også taget til, forklarer Tine Nielsen.

- Før i tiden skulle man nemlig have en ledning, der hang ud af vinduet, hvilket begrænsede omfanget. Men med de nye kæder kan man pynte i alle hjørner, fortsætter hun.

Er du generet af din nabos julebelysning, så prøv i første omgang at tage en snak med vedkommende.

Måske kan I blive enige om, at naboen justerer styrken af lysene, flytter havelampen eller drejer den en smule til den anden side. Det kan også være, at julelysene kan opsættes andre steder end ud for dit vindue.

Lykkes det ikke at finde en løsning sammen, skal der desværre meget til, før du kan gøre noget.

- Hvis naboen har en belysning, der svarer til vinteroplysningen af en boldbane, så vil man helt sikkert nok kunne få det forbudt, siger Jens Hessel, der er advokat i Ret & Råd.

- Men hvis det er en række standardpærer langs indkørslen ved grunden, så kan man nok ikke få medhold i sin klage, fortsætter han.

Genen skal nemlig overskride den naboretlige tålegrænse. Men fordi det er usikkert, hvor grænsen går, skal du overveje det grundigt, før du klager.

- Det kan være vanskeligt og dyrt at få ret over for en nabo, der ikke vil overholde sin pligt, forklarer Jens Hessel.

En anden uenighed, der ofte opstår mellem naboer om vinteren, handler om snerydning - eller rettere mangel på samme.

Som udgangspunkt har naboen dog pligt til at rydde sne og sprede grus eller salt.

- Bliver det ikke gjort gentagne gange, kan kommunen selv vælge at gøre det på vedkommendes regning, forklarer Tine Nielsen.

Kommer du galt afsted på naboens fortov, fordi de ikke har overholdt deres snerydningspligt, så kan du gøre naboen erstatningsansvarlig.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce