Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Mændene bag naturperle håber på ny udsigtsplatform

John Larsen og René Bay i Røjklit Havn. I baggrunden det madpakkehus, de gerne vil have udskiftet med en model, der er hævet 80 cm over terræn, så man får et godt blik ud over sivene. Foto: Kaj Poulsgaard
For nylig modtog René Bay og John Larsen 20.000 kroner fra Landbobanken på vegne af Røjklit Havn. Nu drømmer de om at få lov til at bygge en udsigtsplatform ved den naturskønne havn.

Røjklit Havn: Det første John Larsen og René Bay nævner, da talen falder på Røjklit Havn, er alle de frivillige, der er med til at drive naturperlen. Dem, der hjælper med at gøre rent og dem, der sørger for at der er kaffe, når Friluftslaugets Kajakklubs medlemmer kommer hjem fra en aftentur på Stadil Fjord.

John Larsen, er en af dem, der gerne tager en tur i kajakken. Han begynde som kajakroer, da han boede ned til Sunds Sø ved Herning, og han tog hobbyen med, da han for 14 år siden flyttede til Lodbjerg Hede og blev en af de i dag over 30 fastboende familier i sommerhusområdet.

I dag er han medlem af Lodbjerg Hede Grundejerforenings bestyrelse, som Røjklit Havn hører under, og som sådan er han naturligvis stolt over, at havnen for nylig - som en af årets foreninger 2021 - modtog 20.000 kroner fra Landbobanken. Og pengene skal nok få ben at gå på.

Annonce

Op over sivene

- Der er sket meget på havnen de senere år, men det betyder ikke, at udviklingsarbejdet går i stå. Lige nu er den store plan, som vi håber at få tilladelse til, at bygge et nye madkassehus. Der er som sådan ikke noget galt med madkassehuset, som det ser ud i dag, men planen er, at det skal løftes 80 cm, og kobles sammen med en udkigsplatform, så vi kommer op over sivene. I dag skal vi op at stå på bordene for at se, om kajakkerne er på vej ind i havnen, siger John Larsen.

- Det vil naturligvis også blive lavet en slidske, så mennesker, der sidder i kørestol, også kan komme op og se bedre ud over området, siger René Bay.

Det sidste er vigtigt, fordi der er rigtig mange plejehjem og pensionistforeninger, der også elsker at benytte den naturskønne havn.

Ud over tilladelsen fra Ringkøbing-Skjern Kommune, skal der samles et sted mellem 300.000 og 400.000 kroner ind, før drømmen om en udsigtsplatform kan blive en realitet.

Annonce

Fisk til eget forbrug

René Bay er en af de få fritidsfiskere, der har en jolle liggende i Røjklit Havn. Han sejler ofte ud med sine to sønner og røgter ni net.

- Det er ikke meget at fange, men man kan godt fange til sit eget forbrug af helt, skrubber eller aborrer - især hvis der ikke har været bi-erhvervsfiskere fra Ringkøbing på spil. De sætter jo lige så mange net på én gang, som vi andre gør på et helt år, siger René Bay.

Der sættes æg fra Helt ud i fjorden hvert år. I år 360.000 styk, så forhåbentlig bliver det til mange store fisk om nogle år.

Annonce

Mange aktiviteter

Når Røjklit Havn blev en af årets foreninger, hænger det i høj grad sammen med mangfoldigheden af brugere:

Ud over fiskerne, og Friluftslaugets kajakklub, benyttes de tre shelters ofte af turister, og madpakkehuset benyttes også af børnene på Holmsland Skole, Stand Up-paddler, efterskoler og mange flere.

Havner er også hjemsted for Naturens Dag, hvor 400-500 mennesker samles en gang om året.


Der er ikke mange små havne på vores størrelse, der har et dejligt toilet med varme i gulvet.

John Larsen


- Der er ikke mange små havne på vores størrelse, der har et dejligt toilet med varme i gulvet. Det er noget, mange sætter pris på, siger John Larsen.

Der er naturligvis også bål- og grillplads, en sandkasse og ikke mindst et rigt fugleliv og masser af frisk luft.

- Det er bare et dejligt sted, og vi er rigtig glade for, at der er så mange, der bruger havnen, derfor holder vi også gerne godt øje med den, siger John Larsen.

René Bay og John Larsen modtog foreningsprisen 2021 på vegne af Røjklit Havn. Her er de flankeret af Klaus Gamst fra Landbobanken og Gudrun Pedersen fra Dagbladet Ringkøbing-Skjern, der er med til at arrangere prisen. Røjklit Havn var en af seks prismodtagere i år. Foto Henrik Olesen.


René Bay og John Larsen

René Bay er 64 år. 

Han bor i Kloster og gik på efterløn sidste år fra et job i Ringkøbing-Skjern Forsyning.

Han fisker lidt i fritiden, og er engageret i Røjklit Havn som repræsentant for fritidsfiskerne i havnen.

John Larsen er 74 år.

Han flyttede til sommerhusområdet Lodbjerg Hede for 14 år siden. 

Han har tidligere været murer og pedel.

Han er kajakroer og med i Friluftslaugets Kajakklub.

I Røjklit Havn repræsenterer han Lodbjerg Hede Grundejerforening, hvor han er bestyrelsesmedlem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce