Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Peter Duun: Jeg kan godt lide at male smukke kvinder

Kunstmaler Peter Duun kan godt lide at male smukke kvinder. Han kan også lide at gå med bare fødder, sommer og vinter. Foto: Johan Gadegaard.
Peter Duun fra Ringkøbing lever af at male. Han har en fast aftale med et galleri om at aftage alle hans malerier.

Ringkøbing: Peter Duun er kunstmaler i Ringkøbing.

- Min stil er ekspressiv, jeg bruger nogle ikke helt naturlige farvekombinationer. Mine motiver kommer ud fra fantasien, ofte har jeg et fotografi at gå ud fra som inspiration. Jeg maler oftest kvinder, smukke kvinder er mit foretrukne motiv, fortæller Peter Duun.


Annonce

Motiverne er overvejende udtryksfulde kvindeansigter gerne med lidt melankolske strejf, kvindekroppens forunderlighed, samt mandens maskuline fremtoning. I mange år var de største inspirationskilder Edvard Munch og Van Gogh, men i dag hentes inspirationer fra en lang række portrætkunstnere.

Peter Duun ifølge Galleri Habsø.


Han har altid tegnet og malet.

- Da jeg startede, var det mest blyant og tusch. Siden blev det akvareller, men nu er det akryl, forklarer Peter Duun.

Han er først uddannet arkæolog fra Aarhus Universitet, men kom siden ind på Arkitektskolen i Aarhus og blev uddannet med speciale i bygningsarkæologi.

- Så jeg har tegnet mange bygninger, men der var også meget croquis-tegning, hvor jeg tegnede kroppe og ansigter, siger Peter Duun.

Han har altid tegnet og malet i sin fritid og har udstillet flere steder.

For ti år siden blev han tilknyttet Galleri Habsø, Midtjyllands Kunstcenter i Bryrup.

- Jeg havde nogle malerier udstillet hos Galleri 63 hos Leo Andersen, og han opfordrede mig til at tage kontakt til Galleri Habsø, og de ville gerne sælge mine malerier, forklarer Peter Duun.

- Så nu lever jeg udelukkende af at male. Jeg har en fin aftale om, at galleriet aftager alle mine malerier til en fast pris. De henter malerierne, de sætter ramme på og de sætter så selv deres egen pris på malerierne. Jeg kan da godt synes, at de forlanger lidt for meget, men mine malerier sælger. De har 130 kunstnere tilknyttet, og jeg er den 7. mest sælgende, fortæller Peter Duun med et smil.

Galleriet i Bryrup har også været nedlukket på grund af coronarestriktioner, så Peter Duun har også fået corona-kompensation.

Han er stadig tilknyttet Nationalmuseets projekt om Danske Kirker, hvor han tager ud og måler kirker op og tegner fra kirkerne.

Peter Duun nyder at være fuldtids maler.

Han har indrettet sit atelier i et værelse hjemme i parcelhuset på Holmene i Ringkøbing

- Jeg har min frihed. Jeg kan gå i gang, når jeg har lyst. Klokken kan da godt blive 10-11 stykker, inden jeg går i gang, men så arbejder jeg jo også alle dage. Nogle malerier tager en-to dage, hvis det går virkelig godt, andre tager flere dage, og nogle må jeg kassere, for de blev ikke gode. tidsforbruget afhænger også af størrelsen, og hvor kompliceret motivet er. Jeg kan godt synes, at et maleri er færdig, men så kommer min kone hjem. Hun er fysioterapeut og kan så pege på, at proportionerne ikke passer eller andre fejl, fortæller han.

Nogle malerier prøver han at redde ved at male det oprindelige motiv over.

- Det bliver sjældent godt, for jeg bruger en spartel til baggrund og hvis jeg så maler det oprindelige over, så bliver det en forkert struktur, forklarer Peter Duun.

Peter Duun Andersen

61 år.

Uddannet arkæolog fra Aarhus Universitet og arkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus med speciale i bygningsarkæologi.

Har været ansat på Ringkøbing Museum, senest som leder af Abelines Gaard.

Har også arbejdet som arkitekt og folkeskolelærer.

Har været tilknyttet Nationalmuseets bogprojekt Danmarks Kirker.

Har udgivet "Den Vestjyske klitgård."

Har illustreret bogen "Vikinger i vest".

De seneste år fuldtids kunstmaler.

Tilknyttet Galleri Habsø.

Signerer sine malerier "Duun".

Gift med fysioterapeut Anni Blåbjerg, sammen har de børnene Jonas og Christine. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce