Annonce
Ugeavisen Struer

Jeg investerer - men det er dig, der gambler

Ugens klummeskribent er Stine Kjærside, journalist på Ugeavisen Struer. Foto: Johan Gadegaard.

Jeg har en hobby, som, de fleste mennesker synes, er mærkelig.

Jeg investerer. Jeg går op i min økonomi. Meget, endda. Hver måned investerer jeg troligt en procentdel af min løn i diverse aktier og fonde, jeg føler med i udviklingen på aktiemarkedet, jeg har sat mig ind i mine pensionsforhold, og jeg elsker at optimere mit og kærestens fællesbudget over kaffen søndag morgen.

Bare kald mig talnørd.

Annonce

Jeg er ikke hverken børsmægler eller aktie-ekspert, men jeg har naturligvis sat mig meget grundigt ind i investering, risici og så videre, blandt andet ved at tage på kurser, læse bøger og høre podcasts. Det er mine egne penge, jeg investerer, og dem ville jeg naturligvis aldrig smide ind i et marked, jeg dybest set ikke vidste noget om.

Hvis du ikke har sat dig ind i din pension, dine livsforsikringer, tilbagebetalingen af dine lån eller har styr på din opsparing - hvordan ved du så, hvad du har at leve for, når du bliver gammel?

Alligevel skal jeg, hver gang nogle hører, at jeg investerer, altid høre på, hvor farligt det er, hvor stor en risiko jeg løber, og hvor mærkeligt det er, at jeg hellere vil bruge min tid på at bogføre og holde styr på mit forbrug end se Netflix eller sove længe. Der er ligefrem dem, som kigger mærkeligt på mig og griner af mig.

Investering er et rent lotteri, gambling, endda, må man forstå. Og det er helt ok, hvis du synes, at økonomi generelt er mega kedeligt. Men jeg synes ærlig talt ikke, at det er mig, der løber en stor risiko, eller at det er mig, der gambler.

Man investerer blandt andet for at sikre sig selv i fremtiden. Være sikker på, at der er nok på kistebunden, når den tid kommer. Jeg ved præcist, hvor meget der står på min pensionsopsparing, hvad den bliver investeret i, og jeg kan komme med forsigtige gæt på, hvordan den vil se ud, når jeg om mange år skal gøre brug af den.

Jeg ved også præcist, hvor meget el, vand og varme vi bruger, og hvad det koster, så der ikke kommer nogen ubehagelige regninger. Jeg kender også alle detaljer omkring vores boliglån.

Jeg kender mange, der ikke har den fjerneste anelse om omfanget af deres forbrug. Som ikke ved, hvad ÅOP står for, hvad renten på deres lån er, eller hvor meget de lån kommer til at koste dem i alt. Som knap nok ved, om de har en pensionsopsparing, og i hvert fald ikke hvor meget der står på den, og hvad den bliver investeret i. Som aldrig har taget stilling til, om de overhovedet har råd til at blive i deres nuværende bolig, hvis de selv eller deres partner skulle mistet jobbet eller arbejdsevnen.

Det, synes jeg, er virkelig alvorlig gambling. Hvis du ikke ved hvor mange penge du bruger, eller hvad du bruger dem på - hvordan kan du så vide, om de bliver brugt på en måde, som er givtig for dig? Hvis du ikke har sat dig ind i din pension, dine livsforsikringer, tilbagebetalingen af dine lån eller har styr på din opsparing - hvordan ved du så, hvad du har at leve for, når du bliver gammel?

Jeg kan ikke helt se, hvordan det er mig i den sammenhæng, der tager en stor risiko.

Jeg siger ikke, at du nu skal tage alt, hvad du ejer og har og skynde dig ind på aktiemarkedet. Overhovedet ikke. Måske investering slet ikke er det rigtige for dig. Når man investerer, løber man en risiko, det er klart. Det kan ikke undgås. Men det, synes jeg også, man gør, hvis man ikke kender til sine egne penge.

Og så må du gerne kigge mærkeligt på mig.


Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce