Annonce
Ugeavisen Struer

Lær at forstå kunst (hint: Det er lidt ligesom med kaffe - hvis du har en dåseåbner)

Charlotte Bagger Brandt (til højre) tog en tur på en sonic bike sammen med kunstneren Kaffe Matthews. Foto: Morten Stricker
Det med kunst, og specielt lydkunst, er slet ikke så mystisk, som man skulle tro, mener kuratoren bag Struer Tracks. I hvert fald ikke, hvis du har smagt kaffe og har en dåseåbner. Forvirret? Så læs videre.

Struer: "Struer Tracks er en international biennale for lydkunst, der finder sted i Struers offentlige rum," står der på hjemmesiden for Struer Tracks, og kort efter kommer sætningen "Med Lydens Landskaber som tema kommer udstillingen i 2021 til at kredse om psykogeografiske tilgange til Struer byrum."

Hvis du nu sidder og tænker "Hvad er en biennale? Og hvad betyder psykogeografisk?" så er det okay. Man må nemlig gerne stille dumme spørgsmål når det kommer til kunst, fortæller Charlotte Bagger Brandt. Hun er kuratoren for dette års Struer Tracks, lydkunstfestivalen, der bliver afholdt i Struer hvert andet år. Og det er faktisk, hvad en biennale betyder. En fest, udstilling, festival eller lignende, der afholdes hvert andet år. Så fik vi styr på det.

- Det er super fedt at formidle kunst til børn, for de har den der umiddelbarhed, som man desværre lidt mister, når man bliver voksen. De er ikke bange for at stille spørgsmål eller sige: "Det her forstår jeg altså ikke", siger Charlotte Bagger Brandt.

Annonce

Og det må man gerne, når det kommer til kunst. Så man kunne for eksempel starte med at stille spørgsmålet: "Hvad er det for nogle gule cykler med mærkelige kasser, der holder til nede ved brobuerne, og hvorfor er det kunst?".

Kunst er ligesom kaffe

Det korte svar er: Sonic Bikes, cykler med lyd. Det lange svar prøver vi lige at komme ind på. Britiske Kaffe Matthews  er lydkunstner og musiker, og til Struer Tracks har hun skabt lydkompositioner fra Struer og proppet dem ind på et digitalt kort. I lydcyklerne er der udstyr og højttalere, der opfanger lydkompositionerne, når cyklerne kører ind i et bestemt område, så man ender med at cykle en tur gennem en lydkomposition, der kommer ud af højttalerne. Og alt efter hvilken vej man cykler, ændrer kompositionen sig.


Det gode ved kunst er, at der ikke er noget facit. Det må godt bare være sjovt, eller en god oplevelse.

Charlotte Bagger Brandt, kurator, Struer Tracks


- Så det er en cykeltur, som alle kender, men så tilføjer man et lag, siger Charlotte Bagger Brandt.

Hvad betyder psykogeografisk?

Psykogeografi betegnes som værende "studiet af hvordan geografiske omgivelser, enten bevidst organiseret eller ikke, påvirker menneskets følelser og opførsel."

Begrebet blev defineret af Guy Debord i 1955. Det betyder blandt andet, at lyde og lugte knytter mennesker til et sted. Lyden af en skoleklokke kan måske få et barn til at føle sig trist over at skulle i skole, mens lyden af glas, der klinker mod hinanden, giver en følelsen af fest eller hygge.

Flere af kunstværkerne til Struer Tracks fokuserer på at ramme tilskuernes følelsesregister ved hjælp af psykogeografi.

Det velkendte, cykelturen, bliver dermed dåseåbneren til den kunstneriske del af lydcyklerne. Altså indgangen til kunstnen. Kaffe Matthews har selv brugt tid på at optage lyde og lave lydkompositioner, der er koblet til koordinater og styres via gps på cyklerne. Og når man cykler på de specielle lydcykler rundt i Struer, kan man opleve Kaffes kompositioner blende sammen med lydene fra eksempelvis Struer Havn.

"Du vælger selv ruten og komponerer på den måde dit eget lydbillede af Struer, Lydens By," skriver Struer Tracks om Kaffe Matthews' værk, der har fået navnet "The weather is present".

Men hvordan er det så kunst?

Struer Tracks finder sted fra den 20. august til den 3. september. Foto: Morten Stricker

- Det gode ved kunst er, at der ikke er noget facit. Det må godt bare være sjovt eller en god oplevelse. Der er mange, der kigger på et kunstværk og føler, at de skal mene noget bestemt om det, men sådan er det ikke. Man skal turde smage lidt på det, siger Charlotte Bagger Brandt.

Apropos det at smage, så kan kunst, og måske især samtidskunst, som den slags der er til Struer Tracks, sammenlignes lidt med kaffe, hvis man spørger kuratoren.

- Kunst er lidt ligesom med kaffe. I starten er det ikke sikkert, man kan lide det. Man skal lære at værdsætte det. Blive ved med at smage, prøve en anden variant. Smage lidt ekstra, siger hun.

Tippet er hermed givet videre.

Annonce

Synligt og tilgængeligt

Så nu har du både fået et tip til, hvordan du lærer at værdsætte kunst, og en dåseåbner til et af de lydkunstværker, som du kan se til Struer Tracks rundt om i byen.

Struer Tracks startede den 20. august, og kører indtil den 3. september. Men Charlotte Bagger Brandt kan godt forstå, hvis man ikke har fået taget sin lydkunst-mødom endnu.

- Struer Tracks er for alle, der er nysgerrige på der, hvor de bor. Også selvom de måske ikke har kendskab til kunst ellers, siger hun.

Det er blandt andet en af grundene til, at lydkunstværkerne i festivalen er til at finde i byrummet - for at gøre kunsten mere tilgængelig.

- Det er vores opgave at gøre det synligt og let tilgængeligt, så det er nemmere at byde folk ind, siger Charlotte Bagger Brandt.

Her er værkerne placeret

Subsurface soundscapes: Østergade 29 og lands Syd- og Østkajen på havnen

Listening with Mussles: Molehuset, Ved Fjorden 8

Aeolian Pavillon: Vrald Odde, i forlængelse af Vraldvej

The weather is present: Byens Plads, Fjordvejen

Broken telephone: Sydkajen 2

The Freedom Room: Østkajen 4

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Simmi dyrker blå kartofler og lilla bønner - nu har hun brug for din hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Annonce