Annonce
Ugeavisen Struer

Sara havde en begyndende depression, men et skoleophold ændrede hendes liv

Sara Meta havde lavt selvværd og sociale udfordringer, da hun ankom til Struer Fri Fagskole for to år siden. Nu har hun fået sig selv tilbage, siger hun. Foto: Morten Stricker
De frie fagskoler har succes med en forsøgsordning, der hjælper flere unge videre i uddannelsessystemet. En af dem er Sara Meta, som mødte op på Struer Fri Fagskole med lavt selvværd og kom ud igen som en helt ny person

Struer: Henne i hjørnet af stuen hos Sara Meta og hendes mor står et lille bord. Sådan et af de der kvadratiske Ikea-borde, som kan købes for næsten ingen penge.

Men det her bord er anderledes. Det er blevet slebet ned, har fået en frisk, blå maling og en belægning af stenmosaik på toppen, så det er næsten helt uigenkendeligt. Det er Sara Meta, der har lavet det, mens hun gik på Struer Fri Fagskole, hvor hun fandt ud af, at hun faktisk er ret kreativ.

- Struer Fri Fagskole har gjort mig til den person, jeg er i dag, lyder det fra den 18-årige unge kvinde.

Annonce

Genert, men alligevel helt fast i stemmen om stedet, der gjorde den store forskel for hende.

Turbulent barndom

Der findes skoleelever i det danske system, for hvem det ikke giver mening at følge et normalt 10. klassesforløb, fordi de blandt andet har behov for mere afklaring og en mere individuel tilgang. Og de elever har Struer Fri Fagskole budt velkommen de seneste fire år i et specielt tilrettelagt forsøg, hvor elever, der ikke har opnået gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik, kan gå til prøve i enkeltfag i de to fag i 10. klasse.

Ved siden af modtager de undervisning i eksempelvis at håndtere en privatøkonomi, sociale færdigheder, madlavning, et erhvervsrettet linjefag og alt muligt andet, der skal hjælpe dem på vej til at blive bedre rustet til deres videre vej i uddannelsessystemet.

Her ses Ikea-bordet, som Sara Meta har upcyclet. Det var en gave til hendes mor. Foto: Morten Stricker

- Eleverne har behov for en mere individuel tilgang end det, der er muligt i rammerne af 10. klasse, forklarer Rasmus Hansen, der er afdelingsleder, vejleder og matematiklærer på Struer Fri Fagskole.

En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at enkeltfagsordningen styrker målsætningen om, at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Undersøgelsen konkluderer samtidigt, at enkeltfagsordningen kombineret med Frie Fagskolers praktisk orienterede undervisningsmiljø sikrer et fagligt løft og i høj grad understøtter overgangen til erhvervsuddannelse og beskæftigelse.

Undersøgelsen viser også, at 46,2 procent af eleverne i enkeltfagsordningen på landsplan overgår til en erhvervsfaglig undomsuddannelse. Til sammenligning er tallet for andre 10. klasseelever i Danmark 20 procent.

En af dem, der er gået videre fra enkeltfagsordningen til en uddannelse, er Sara Meta. Hun begyndte i sommer på EUD Business i Lemvig, hvor hun vil uddanne sig til enten salgsassistent eller sælger. Det lå ellers ikke sådan lige i kortene, at Sara skulle være en målrettet studerende. Faktisk overhovedet ikke.


Det sted har givet mig alt tilbage

Sara Meta, tidligere elev på Struer Fri Fagskole


Sarah startede på Struer Fri Fagskole i 2018, hvor hun kom fra en turbulent barndom, der blandt andet var præget af mobning, dårligt selvværd og en begyndende depression.

I dag bor Sara hos en plejefamilie i Lemvig, men hun ser både sin mor, sin far og sine bedsteforældre hver måned, og hun har et godt forhold til dem. Men dengang hun gik i folkeskole, var det ikke nemt. Sara havde udfordringer med det sociale.

- Jeg havde meget svært ved at håndtere larm, så jeg trak mig ofte fra det sociale. Det gjorde det svært at finde venner. I dag ved jeg, at det nok mere handlede om den larm, der var inde i mig, forklarer hun.

Annonce

Et 12-tal

Det er ikke så mange år siden, at Sara af en fagperson fik at vide, at hun nok havde en begyndende depression som følge af hendes udfordringer. Det mærker hun ikke noget til i dag. I dag har Sara fået selvværdet og troen på sig selv tilbage, og hun tilskriver succesen Struer Fri Fagskole.

- Jeg følte ikke, at jeg var klar til en ungdomsuddannelse, så jeg kom på Struer Fri Fagskole, siger Sara selv om starten.

Her fik hun redskaber og hjælp af lærerne til at arbejde både med de faglige ting, der var svære, men også til at arbejde med sig selv. På fagskolen følte Sara sig hørt.

- Lærerne er rigtigt gode til at tage hånd om en og se, hvornår man har dårlige dage og snakke med en om dem, forklarer hun.

På Struer Fri Fagskole bestod Sara ikke kun matematik og dansk, så hun kunne komme videre i uddannelsessystemet. Hun fandt også ud af, at hun synes upcycling (at give gamle ting nyt liv eller funktion, red.) er både sjovt og spændende - og at hun er god til det. Det lærte hun på skolens kreative linjefag.

- Jeg fik et 12-tal til min fagprøve, siger hun med et lille smil.

Annonce

Et sidespor

Forsøgsordningen med enkeltfagene har kørt i fire år nu, og på Struer Fri Fagskole håber man, at ordningen vil blive udvidet til også at gælde engelsk.

Ifølge Rasmus Hansen har ordningen succes fordi de har fat i de unge i længere tid end en almindelig skole har mulighed for, fordi eleverne bor på skolen i hele eller dele af deres forløb.

- Vi har dem i 16 timer om dagen modsat andre skoler, og dermed kan vi have fokus på hele elevens liv og hverdag. Mange af de elever, som har behov for at tage enkeltfagsprøver efter at have afsluttet folkeskolen, har ikke mange positive erfaringer med det sociale, så det er et felt,  de skal lære at begå sig i. Ved at de bor her, kan vi nemmere guide dem og finde ud af, hvad der fungerer specifikt for den enkelte elev, siger Rasmus Hansen.

Han fortæller, at det for skolen er vigtigt, at eleverne bliver anerkendt og taget seriøst for det, de kan som hele personer, i stedet for at der blot er fokus på det, de kan præstere i undervisningen.

Sara Meta tager en EUD i Lemvig, som hun bliver færdig med til sommer. Foto: Morten Stricker

Indtil videre er der ikke nogen slutdato på ordningen, og det håber Rasmus Hansen heller ikke på, at der vil komme.

Sara Meta er i hvert fald ikke i tvivl om, at enkeltfagsordningen på Struer Fri Fagskole var lige det, der skulle til for hende.

- Jeg var på vej ud på et sidespor, da jeg kom på skolen, og jeg kunne slet ikke finde ud af mig selv. Jeg kunne ikke andre mennesker, og jeg har ændret min adfærd. Lærerne tilpasser sig ens niveau, og for to år siden havde jeg aldrig troet, at jeg ville være typen, der gik videre i uddannelsessystemet på den måde, siger Sara Meta, der får hue på til sommer.

- Det sted har været med til at give mig troen på, at jeg kan, og troen på mig selv, tilføjer hun.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Ugeavisen Struer

Fire måneder efter hun har født, skal Annette gå 100 kilometer - på 20 timer

Annonce