Annonce
Ugeavisen Struer

Ugens ord: Magt og ansvar

- Den slags sker jo - biler har mange drab på samvittigheden, men jeg vænner mig aldrig til det. Allerede næste dag lå endnu en egernunge kørt over på vejen lige i nærheden. Sikkert én fra samme kuld, tænkte jeg, lyder det blandt andet fra Lisbet Jacobsen i sin klumme. Foto: Keld Christensen
Annonce

Struer: Forleden morgen, da jeg passerede kanopladsen ved Nybro i Ørre, lå der en fladmast egernunge midt på vejen.

Den slags sker jo - biler har mange drab på samvittigheden, men jeg vænner mig aldrig til det. Allerede næste dag lå endnu en egernunge kørt over på vejen lige i nærheden. Sikkert én fra samme kuld, tænkte jeg.

Samtidig måtte jeg spørge mig selv, om vi bilister virkelig har så travlt med vort eget, at vi knap registrerer dyrene på vejen, tager det som en nødvendig omkostning og i alt fald ikke sætter farten ned?

Nej, vi er nok flere, der er både triste over afmægtige over alle disse trafikdrab. Den norske digter Hans Børli har skrevet om det i digtet, Ved Motorvejen:

Døgnets store små sorger, jordelivets

stumme hverdagstragedier: Egernet

på vejbanen, det trafikdræbte smil

på skabningens blodige læber..

Hvem tager sig af den slags småtterier,

når hestekræfterne brøler? Hvem

ser det? Nej, vi har for hårde

og ubestikkelige øjne- derfor farer vi ofte vild

i vore egne kolde regionsplaner over livet.

Livet og kærligheden til alle ting

er noget du må føle dig frem til

med hændernes barkede hud - sådan som

den blinde i det skjulte indprenter sig

sin elskedes ansigt med fingerspidserne.

Annonce

Ansvar for Guds skaberværk

I Bibelens første skabelsesberetning har vi læst, at Gud vil skabe mennesker i sit billede, og at de skal herske over alle dyr.


Jeg er ikke hebræiskkyndig nok til at vurdere, hvad der sprogligt er mest rigtigt, men jeg kan uden videre konstatere, at vi mennesker har hersket ad h… til.

Lisbet Jacobsen, præst


Det er nu blevet omformet i Bibelen 2020, hvor der står: "Lad os nu forme mennesket. Det skal ligne os, så det kan tage ansvar for fiskene i havet, fuglene i luften og dyrene på jorden."

Kritiske røster har gjort indsigelser over, at herske er lavet om til tage ansvar. Det er en politisk korrekt oversættelse, lyder det.

Jeg er ikke hebræiskkyndig nok til at vurdere, hvad der sprogligt er mest rigtigt, men jeg kan uden videre konstatere, at vi mennesker har hersket ad h… til.

Vi har ikke bare underlagt os skabningen, men er også godt i gang med at udrydde den. Så tak til Bibelen 2020!

Det er på høje tid, at vi, med Hans Børlis ord, begynder at betragte vore umælende medskabninger med kærlighed, så vi tager ordentligt ansvar for Guds vidunderlige skaberværk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Flere medaljer end dansere

Ugeavisen Struer

Ugens ord: Kig op

Annonce