Annonce
Ugeavisen Struer

Vi vil arbejde mindre og have mere tid med familien

Flere og flere af os vælger bevidst deltidsjob for at få mere tid til privatlivet. Arkivfoto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix
En ny tendens vinder mere og mere indpas blandt danske lønmodtagere: Jobbet skal ikke længere fylde det hele. Vi vil arbejde på deltid, så vi kan få tid til familien og fritiden

Danmark: Engang var deltidsarbejde noget, de fleste havde, mens de ventede på jobbet, der kunne give dem de magiske 37 timer om ugen, som er betegnelsen for en fuldtidsstilling.

I dag arbejder langt de fleste danskere stadig på fuld tid, men en større og større del begynder aktivt at søge deltidsjob - eller beholder det, de allerede har - uden at lede efter noget med flere timer.

Det viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening fra 2019.

Annonce

Ifølge tallene arbejder hver fjerde lønmodtager på deltid. I 2018 lød tallet på 24 procent af de danske lønmodtagere, svarende til 680.000 personer, og det er i langt de fleste tilfælde frivilligt, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Et deltidsarbejde giver nemlig mulighed for at tilpasse ens arbejdsliv til ens privatliv og opnå mere fleksibilitet i forhold til behov og ønsker i hverdagen.

Stress spiller ind

Ifølge en artikel fra alt.dk fra 2020 ønsker hver sjette dansker at arbejde færre timer, og især børnefamilier drømmer om at gå ned i tid.

- Stort set alle på fuld tid er interesserede i at arbejde mindre. Både højt- og lavtuddannede. Det er især i børnefamilier, hvor der er pres på familien, at man gerne vil gå ned i tid. Men også når man skal videreuddannes, udtaler Thomas P. Boje ifølge artiklen.

Deltid

Det er især kvinder, der arbejde på deltid. I 2018 var tallet 34 procent, mens mændenes procenttal lå på 15.

Der er flest deltidsansatte i den offentlige sektor med 27 procent - for privatansatte hedder tallet 23 procent.

Den væsentligste årsag til deltidsarbejde er man at ønsker tid til at passe børn eller af andre personlige årsager ikke ønsker fuldtidsansættelse. Derudover arbejder mange på nedsat tid på grund af sygdom.

44 procent af de deltidsansatte, der til Dansk Arbejdsgiverforening oplyser, at de ikke kunne finde fuldtidsbeskæftigelse, ønsker rent faktisk at arbejde flere timer.

Det betyder, at omkring 20.000 mennesker ufrivilligt var ansat på deltid i 2018, og har gjort en aktiv indsats for at få flere timer. Det svarer til omkring tre procent af alle deltidsansatte og 0,8 procent af alle lønmodtagere.

Han forsker i forholdet mellem arbejdsliv og familieliv på Roskilde Universitet, og har skrevet en bog om uligevægten mellem arbejdslivet og familielivet i Europa.

Men hvor nogen ønsker at gå ned i tid for at få familielivet til at hænge sammen, så spiller en helt anden faktor ind for andre: Stress.

Tal fra Stressforeningen viser, at 430.000 danskere oplever symptomer på alvorlig stress hver dag, hvilket svarer til omkring 12 procent af befolkningen. Og 500.000 føler sig ifølge foreningen udbrændte på jobbet på grund af stress.


Stort set alle på fuld tid er interesserede i at arbejde mindre.

Thomas P. Boje, forsker, Roskilde Universitet


At flere vil på deltid bliver mest evident ved, at bevægelsen har fået et navn: Less work-bevægelsen. Navngivet af ph.d.-studerende Sofie Marie Billekop fra Roskilde Universitet, der til alt.dk siger følgende:

- Der er utroligt mange, der efterspørger noget andet end det, som det meget dominerende arbejdsliv kan give os. Jeg kalder det en bevægelse, fordi der bliver talt mere og mere om det. Både i medierne og blandt borgere. Mange oplever, at de er en del af et nybrud. At flere vil hjemmepasse eller arbejde mindre og vælger at tage nogle lidt radikale valg om, at nu vil de ikke være en del af den her samfundsnorm længere, hvor børn er i institution hele dagen, og man selv arbejder fuldtid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

De forsvundne kulturhuse

Annonce