Annonce
Ugeavisen Svendborg

10 mio. kr. til grønne busser

FynBus udskifter nu tre regionale dieselbusser med elbusser. Arkivfoto
De to trafikselskaber i Region Syddanmark, Sydtrafik og FynBus, har fået bevillinger fra staten på i alt godt 10 mio. kr. til at gøre regionale busruter mere klimavenlige.
Annonce

Sydfyn: Nogle af de i alt 201 regionale busser, der i dag kører rundt i Region Syddanmark, vil snart blive mere klimavenlige.

Staten har nemlig som en del af et testprojekt bevilget Sydtrafik og FynBus henholdsvis 6.140.000 og 3.977.000 kroner til at erstatte brugen af diesel med biodiesel og el, oplyses det i en pressemeddelelse fra Region Syddanmark.

Hos FynBus udskiftes tre regionale dieselbusser med elbusser. Udover at medvirke til at nedbringe CO2-udledningen fra den regionale kollektive bustrafik er sigtet med testprojektet at generere værdifuld viden om anvendelsen af eldrevne busser på de regionale ruter.

De regionale ruter er kendetegnet ved længere ruter, der går på tværs af kommunegrænser, og det er ikke helt enkelt at benytte grønne drivmidler, som sikrer en stabil drift over længere afstande. Elbusser er tidligere blevet fravalgt på grund af den begrænsede rækkevidde, men teknologiudviklingen går stærkt disse år, og inden for få år forventes markant forbedret batteriteknologi, der vil åbne for nye muligheder med emissionsfrie og miljøvenlige elbusser på de regionale ruter.

Annonce

Grøn omstilling

De to projekter er vigtige skridt i den grønne omstilling og vil give trafikselskaberne værdifuld viden i forhold til fremtidens regionale buskørsel. Regionsrådet arbejder for en grøn klimaneutral transport og har i december 2020 indgået en klimasamarbejdsaftale med regeringen, hvori det fremgår, at alle nye udbud af busser på regionale ruter fra 2021 skal være CO2-neutrale eller nulemissionsbusser.

En attraktiv kollektiv trafik er i sig selv afgørende for den grønne omstilling, og derfor skal serviceniveauet i den kollektive trafik ikke påvirkes. Forudsætningen for den grønne omstilling er således, at den økonomiske ramme er til stede, og at det er teknisk muligt.

Formanden for Udvalget for regional udvikling, Søren Rasmussen (DF), siger i pressemeddelelsen:

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at få midler til de to projekter. Det vil bidrage til den grønne omstilling af den regionale kollektive trafik, som prioriteres i den regionale udviklingsstrategi ”Fremtidens Syddanmark”.

- Teknologiudviklingen går hurtigt, og mulighederne for en grøn busdrift forbedres, men det er også vigtigt, at der findes midler til at fremme den grønne omstilling, så alternativet ikke bliver serviceforringelser. De mange ansøgninger til puljen viser, at der er flere projekter, end der er midler til. Derfor håber vi på, at der kommer en ny statslig pulje, der kan bidrage til at fremme den grønne omstilling af den kollektive regionale transport.

Region Syddanmark har sammen med trafikselskaberne stået for ansøgningerne til den statslige pulje ”Grøn buspulje til regionale busser og øer”, som er på 75 mio. kr. Der er blevet ansøgt for i alt 134 mio. kr. i denne runde.

Region Syddanmark har sammen med FynBus også søgt om midler til en brintbus, hvilket dog ikke blev imødekommet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce