Annonce
Ugeavisen Svendborg

Alderen er ingen hindring: 91-årig arbejder på fuld tid

Ebba Hackmann fylder 92 år til jul, men har stadig en normal arbejdsuge mandag til fredag. Privatfoto
I Svendborg ligger et firma, hvor administrationen fortsat varetages af en person, der påtog sig opgaven i 1959. Hun fylder 92 år til jul og har en normal arbejdsuge mandag til fredag

Svendborg: Sommerferie holder hun fortsat ikke, og trods sine 91 år tager Ebba Hachmann mandag til fredag sin bil fra boligen på Willemoesvej i Svendborg for at køre på arbejde godt fire kilometer derfra.

Siden 1959 har hun med egne ord passet administrationen i firmaet Elektro Svendborg, der i flere end 40 år har ligget på Grønnemosevej i Svendborg, og Ebba Hachmanns arbejdsdag er kl. 9-16, medmindre der er behov for flere timer.

Heller ikke hendes mand var uvant med at være arbejdsaktiv i en sen alder: Indtil få måneder før sin død som 91-årig i 2018 var Axel Hachmann, hvad der i en avisartikel blev beskrevet som "Byens ældste bydreng".

Annonce

Den titel havde han, efter at parrets datter Christa Hachmann i 2007 helt havde overtaget firmaet. Derefter blev han bydreng hos Elektro Svendborg

En lærling fik 55 øre plus 22 øre i tillæg

Ebba Hachmanns dialekt antyder fortsat, at hun er fra egnen mellem Sorø og Holbæk på Vestsjælland. Hun er opvokset på landet og gik i privatskole. Det var hun nødt til for at kunne tage realeksamen. Derefter blev hun udlært som dameskrædder.

- Det var spændende. Men jeg er glad for ikke at skulle leve af det i vore dage. Privat har jeg dog haft meget udbytte af at kunne faget, fortæller Ebba Hachmann, der også gik på handelsskole.

Hun blev gift i 1950, efter at hun og Axel Hachmann havde været kærester i en årrække.

Han var udlært elektromekaniker og arbejdede i Holbæk.

Men parret ville gerne være selvstændige, og i 1959 så han en avisannonce om et firma i provinsen uden nærmere adresse.

- Det var lige ham. Men firmaet blev købt af en maskinmester, der kunne stille med flere penge. Efter ti måneder så Axel dog igen en annonce, og den handlede om samme firma, viste det sig. Maskinmesteren klarede den ikke, og vi købte og overtog en svend og to lærlinge på værkstedet på Willemoesvej her i Svendborg.

Der var ikke mange kunder, for maskinmesteren havde sendt alle kunder til inkasso.

Ebba Hachmann husker, at omsætningen i den første måned var 2442 kroner, og at der var udgifter på 1271 kroner.

- Så der var ikke meget at leve af, selv om en svend dengang fik 4,62 i timen, mens en lærling fik 55 øre plus 22 øre i dyrtidstillæg....

Og en kassekredit kunne parret ikke få.

Ebba, Christa og Axel Hartmann i den forretning, de sammen har skabt. Billedet er fire år gammelt. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

- Alle fra Sjælland blev i Svendborg betragtet som københavnere. Men vi havde brug for en kassekredit på 10.000 kroner for at kunne drive firmaet. Heldigvis havde jeg en fætter, som var ejer af Ida Holsts Skole og derfor var kendt i byen. Han gik til Svendborg Bank, og så fik vi kassekreditten. Men det var en hård start, husker hun.

Annonce

Følger med udviklingen i fagblade

Værkstedet var bygget sammen med boligen, som Ebba Hachmann fortsat bor i. Hun ejer fortsat bygningen, mens værkstedet er udlejet. Også bygningerne på Grønnemosevej ejes af hende.

I 1960 fik firmaet kontrakt med tyske Bosch, og i dag har kun to firmaer i Danmark været tilknyttet Bosch-koncernen i længere tid.

- Vi bliver hele tiden holdt til med uddannelse og alt andet. Det er også en fordel for kunderne, konstaterer Ebba Hachmann og smiler.

Også hun følger med i udviklingen.

- Jeg blev forleden ringet op af en telefonsælger, der ville sælge abonnement på ugeblade. Han troede ikke på, at jeg i min alder ikke læser ugeblade. Jeg læser fagblade for at følge med, svarede jeg. Jo, hos frisøren kigger jeg i ugeblade.

Hun betegner den tekniske udvikling som fantastisk, og på bordet foran sig har hun store bøger fra firmaets første mange år.

- Indtil 1970 blev alt noteret her dag for dag. Men i 1970 fik jeg en Olivetti-maskine på størrelse med et skrivebord, og i 1984 fik vi edb.

I dag har Ebba Hachmann en større computerskærm, tastatur og andet moderne udstyr på sit skrivebord i lokalet bagtil, hvor hun arbejder.

- Rent teknisk er alt på kontoret blevet lettere. Fakturarer til kunderne skal for eksempel ikke længere skrives på papir. Men ellers er alt blevet mere indviklet, for i 1964 kom ATP, og i 1967 kom momsen. Og meget andet er kommet til. Arbejdsmarkedsbidrag, barsel og meget andet.

Annonce

Frokost og lagkage

Hun og datteren nyder at have en fælles arbejdsdag.

Datteren sidder i butikken, hvor hun også tager imod kunder til værkstedet, men mor og datter spiser altid frokost sammen, mens de ansatte har deres lokale.

- Det betyder rigtig meget for mig, at mor er i firmaet. Hvem kan have sin mor med på arbejde? Det er fantastisk, og vi har altid arbejdet godt sammen. Det gælder både mor, far og jeg, lyder det fra Christa Hachmann, der er blevet bedt om lige at komme ind i deres fælles frokoststue, hvor samtalen med journalisten finder sted.

- Ja, det er rigtigt. Vi har det rigtig godt sammen. Og du har lige fra, da du var lille, gået på værkstedet. Det interesserer dig, og det har altid ligget til dig.

56-årige Christa Hachmann ved, hvad kunder og ansatte taler om, når der er tekniske problemer, og hun kan fortsat skifte et bilbatteri og lygtepærer.

Hun blev udlært på lageret hos Ford i Svendborg og har taget Højere Handelseksamen og læst til merkonom.

I 1999 blev hun medejer af Elektro Svendborg, der har syv medarbejdere.

Tidligere havde firmaet mange opgaver på coastere i Svendborg Havn, og der var f.eks. ekstra travlt mellem jul og nytår, når coasterne og deres besætningen var på juleferie.

Elektro Svendborg var også stærkt involveret, da Svendborgsundbroen blev bygget. I dag er det personbiler og andre køretøjer, som de ansatte servicerer og reparerer. Og de er derudover eksperter i alt, der har med el og køretøjer og lignende at gøre, ligesom butikken fokuserer på el-udstyr til biler.

Christa Hachmann og hendes mand, murersvend Henrik Thygesen, bor i Landet på Tåsinge.

Annonce

Gave: En tur i luftballlon

Og mor og datter ses som nævnt hver dag mandag til fredag. Ofte ses de også i weekenden.

- Den daglige kontakt med Christa og de ansatte betyder meget for mig, og der er altid kaffe og lagkage, når en af os har fødselsdag. Jo, jeg laver lagkagen. Det er med råcreme, chokolade og mandler ovenpå. Jeg har forsøgt at eksperimentere med en anden type. Men det skal være den sædvanlige. Det er den, folkene vil have.

Den daglige kontakt med Christa og de ansatte betyder meget for mig, og der er altid kaffe og lagkage, når en af os har fødselsdag. Jo, jeg laver lagkagen. Det er med råcreme, chokolade og mandler ovenpå. Jeg har forsøgt at eksperimentere med en anden type. Men det skal være den sædvanlige. Det er den, folkene vil have.

Ebba Hachmann

Ebba og Axel Hachmann fik også to sønner. Asger Hachmann er 70 og bor i Slagelse, hvor han var lærer i mange år, mens 58-årige Arne Hachmann i 26 år har boet i Australien, hvor han er selvstændig. Derudover har Ebba Hachmann fire børnebørn, og den samlede familie var senest samlet i Australien, da hun havde inviteret alle dertil i anledning af sin 90-års fødselsdag.

- Da forærede børnene mig en tur i luftballon, fortæller hun og smiler.

Ellers har ferierne tidligere især været skiferier til Norge med mand og børn. Også derfra har Ebba Hachmann fotos i et album, og 19. december fylder hun 92.

Det er en dag, hvor Ebba Hachmann har fri, for 19. december falder i år på en søndag.

Kort om Elektro

Før el-cykler blev moderne og almindelige, begyndte Christa Hachmann at sælge og servicere el-cykler hos Elektro Svendborg. Det begyndte hun på i 2001.

For kunderne giver det den fordel, at medarbejderne har forstand på el, som de har beskæftiget sig med i mange år.

Hos Elektro Svendborg er i årenes løb udlært 33 lærlinge. Også på det punkt følger firmaet henstillingerne fra regeringen.

Et andet bidrag er, at 91-årige Ebba Hachmann, der passer firmaets administration, ikke lader sig pensionere tidligt. Hun arbejder fuld tid.

Elektro Svendborg

Grønnemosevej 8

5700 Svendborg

Tlf. 62 21 10 36

www.elektro-svendborg.dk

elektro@elektro-svendborg.dk

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nye behandlere til Tåsinge

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Vind billetter til koncert med ABBA-musik

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Stor festival til Svendborg: 50 fortællere klar til at fortælle

Ugeavisen Svendborg

Kan du hjælpe?: Søfartsmuseum søger gamle billeder af kongeskibet Dannebrog

Ugeavisen Svendborg

Nu begynder de maritime foredrag i Svendborg: Overlæge kickstarter sæsonen

Ugeavisen Svendborg

Kom til dyrenes dag i Maxi Zoo

Ugeavisen Svendborg

De vandt billetter til koncert med Ginne Marker

Ugeavisen Svendborg

Se film om og fra det gamle Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Gigtforeningen inviterer på gåtur: Tag en travefælle under armen

Ugeavisen Svendborg

Brandes illustrerer Lagerlöf

Ugeavisen Svendborg

Søndagsblues med Perry Stenbäck og Uffe Steen

Ugeavisen Svendborg

- The name is Bond, James Bond

Ugeavisen Svendborg

På FGU finder unge deres vej

Ugeavisen Svendborg

Noget på Hjerte: Hvem gider kulturen?

Ugeavisen Svendborg

Ørkildskolen holder marked på torvet

Ugeavisen Svendborg

Nyt tilbud hos Spar: Nem, hurtig og billig el til din bil

Ugeavisen Svendborg

Skulpturrute på Sydfyn tager form

Ugeavisen Svendborg

Ellas høje og farverige Hawaiiblomst

Ugeavisen Svendborg

Energiselskab har adopteret en 2. klasse

Ugeavisen Svendborg

Ny rekord: 10.359 indstillinger til Best of Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Kun din viltre fantasi sætter grænser: Ny biodiversitetspris skal hylde hverdagens vilde forkæmpere

Ugeavisen Svendborg

Alan Thompson og Doug Morter giver koncert i forsamlingshuset

Ugeavisen Svendborg

Best of Svendborg: Positive ord og anerkendelse som modsvar til nettets hårde tone

Annonce