Annonce
Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg har behov for at være i gang - hele tiden

En mandlig læser har svært ved at slappe, fordi der hele tiden er nye projekter. Modelfoto: Pixabay

Hej Heike

Jeg har kronisk dårlig samvittighed og en følelse af at være bagud. Hver gang jeg tillader mig at tage tid til mig selv, tænker jeg på alle de andre ting, som jeg burde gøre.

Jeg kan ikke være sammen med min familie uden også at tænke på alle mine hængepartier i forbindelse med hus, have, arbejde og hobbyer.

Annonce

Hvordan slipper jeg følelsen af hele tiden at skulle lave noget - hele tiden at have behov for at være i gang?

Venlig hilsen Morten, 44 år.

Kære Morten

Du beskriver et problem, som jeg tror, mange kan nikke genkendende til.

Selvom den konstante følelse af at være bagud kan bringe megen produktivitet med sig, så må man spørge sig selv, hvad følelsen egentligt bunder i og her tænker jeg: Hvorfor tænker du i det hele taget, at du burde gøre mere end det, du gør i forvejen?

Min kære reservemoder, som er præst, siger: ’Burde’ det er noget djævlen har skabt, så vi kan have det dårligt med os selv!

Det er sagt med et glimt i øjet og ment som et billede på, at mange af de udfordringer vi har med os selv, ofte kommer fra en forventning om, at det man er og gør ikke er godt nok i sig selv. Det skal helst gøre lidt ondt på enten krop eller sind eller begge dele, før nogle af os synes, at dagens gerning er fuldført. Mange mennesker er tilbøjelige til at overpræstere, og det er et problem. Ikke kun fordi det unødvendigt lægger pres på vores tilværelse, men også fordi det kan ende i en belastningsreaktion som stress.

Indre og ydre stressfaktorer

I psykologisk praksis taler man om indre og ydre stressfaktorer. Nogle psykologer vil udforske, om din dårlige samvittighed og følelsen af at være bagud, bunder i uhensigtsmæssige forventninger til dig selv, eller om de er pålagt udefra for eksempel fra samfundet.

Dét kan måske give anledning til en revurdering af dine værdier og hjælpe dig med at fokusere på noget mere hensigtsmæssigt og meningsfuldt. Det handler ikke så meget om at forkaste sine værdier, men at skabe modvægt, så det bliver muligt at tage pause fra ens samvittighedskvaler.

Dér, hvor dit fokus er, dér går din energi hen. Når du konstant befinder dig mentalt et andet sted end din krop, er du ikke i nuet. Jo bedre vi bliver til at styre vores opmærksomhed, jo mere har vi indflydelse på vores tanker og følelser. Det er det mindfulness handler om, og der er mange måder at gøre det på. Du kan lytte til lydoptagelser og videoer på nettet for at komme i gang, men det vigtigste er at forstår principperne bag det, så kan du finde din egen måde at være mindful på.

Noget som også kunne afhjælpe din rastløshed er at få mere evighed ind i din eksistens. Dermed mener jeg, at vi i vores dagligdag er optaget af alle de optioner nutidens liv bringer med sig, og det får os til at glemme det store perspektiv.

Annonce

Bevæg dig fysisk væk

Når den naturlige evolutionære udviklingstrang i mennesket bliver til en udviklingstvang eller en fortvivlelse over ikke at gøre nok, så kan det måske være tid til at komme ud af den almindelige hverdag og opsøge et rum – indendørs eller udendørs, der skaber kontakt til det evige eller uendelige. Nogle mennesker finder det i det spirituelle eller religiøse, hvor man får en påmindelse om, at der er noget større end en selv.

Nogle får den følelse ved at gå en tur i naturen med udkig på vidder, nogle finder det i samværet med andre. Nogle mennesker finder oplevelsen af et større perspektiv en lun sommeraften i midten af en opstemt menneskemængde, mens deres yndlingsband spiller på en åben scene.

Når du råber i kor med 20.000 andre til en fodboldkamp i Parken, så kan jeg love dig for, at du er mindful og kommer i kontakt med følelsen af, hvad vi har tilfælles med andre omkring os, de, der kom før os, og de, der kommer efter os. Noget forbliver bare det samme. Tag et godt råd fra et menneske, der bestemt kender til et liv, hvor der skal præsteres: - Prøv at gøre noget, der ikke er nødvendigt, noget der ikke er behov for, noget unyttigt, sagde dronningen i sin nytårstale, og det tænker jeg er klogt sagt.

Bevæg dig fysisk væk fra hængepartierne og lav noget, som sætter det hele lidt i relief.

Kærlig hilsen

Heike

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Hvad tænker folk mon om mig?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Donationer til lands og til vands

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

- Detailhandlen er med til at skabe vækst

Ugeavisen Svendborg

Nu bliver det helt vildt på Ørkildskolen

Ugeavisen Svendborg

Få svar på spørgsmålene: Klimaforsker holder foredrag på Naturama

Ugeavisen Svendborg

Kulturhus ny partner i Best of Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Så lykkedes det: Nye i spidsen for Ældre Sagen

Ugeavisen Svendborg

Lyserøde piger løber for brysterne

Ugeavisen Svendborg

Naturbrevkassen: Naturens Dag - for hele familien

Ugeavisen Svendborg

Giant Steps fejrer 20 års jubilæum med en farverig musikalsk buket

Ugeavisen Svendborg

58.100 kroner til familieaktiviteter i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Foredrag: H.C. Andersens forhold til opera

Ugeavisen Svendborg

Stor temadag: Svendborg og Verdensmålene

Ugeavisen Svendborg

Bobler, brunch og Boblberg

Ugeavisen Svendborg

Tag hånd om dine fødder

Ugeavisen Svendborg

Ny Spar-ejer bygger mere end bare en butik: - Jeg har ledt efter noget, jeg kan se mig selv i også om 10 år

Søsiden

International sejler-succes i Svendborg: Aldrig har så mange lystbåde overnattet i havnen

Ugeavisen Svendborg

Frivillige har skuret og strøget for klargøre ny genbrugsbutik: - Det er en succes at se de her gæve kvinder knokle

Ugeavisen Svendborg

Vin og mad i Åbyskov

Ugeavisen Svendborg

Nyt tilbud i Svendborg: Hjælp til din hjerne efter overbelastning

Ugeavisen Svendborg

Gospelmatiné med fest og farver

Ugeavisen Svendborg

Veteraner på de sydfynske veje

Ugeavisen Svendborg

Gratis mad fra Det Grønne Køkken: Spis løs og støt Knæk Cancer

Annonce