Annonce
Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg har behov for at være i gang - hele tiden

En mandlig læser har svært ved at slappe, fordi der hele tiden er nye projekter. Modelfoto: Pixabay

Hej Heike

Jeg har kronisk dårlig samvittighed og en følelse af at være bagud. Hver gang jeg tillader mig at tage tid til mig selv, tænker jeg på alle de andre ting, som jeg burde gøre.

Jeg kan ikke være sammen med min familie uden også at tænke på alle mine hængepartier i forbindelse med hus, have, arbejde og hobbyer.

Annonce

Hvordan slipper jeg følelsen af hele tiden at skulle lave noget - hele tiden at have behov for at være i gang?

Venlig hilsen Morten, 44 år.

Kære Morten

Du beskriver et problem, som jeg tror, mange kan nikke genkendende til.

Selvom den konstante følelse af at være bagud kan bringe megen produktivitet med sig, så må man spørge sig selv, hvad følelsen egentligt bunder i og her tænker jeg: Hvorfor tænker du i det hele taget, at du burde gøre mere end det, du gør i forvejen?

Min kære reservemoder, som er præst, siger: ’Burde’ det er noget djævlen har skabt, så vi kan have det dårligt med os selv!

Det er sagt med et glimt i øjet og ment som et billede på, at mange af de udfordringer vi har med os selv, ofte kommer fra en forventning om, at det man er og gør ikke er godt nok i sig selv. Det skal helst gøre lidt ondt på enten krop eller sind eller begge dele, før nogle af os synes, at dagens gerning er fuldført. Mange mennesker er tilbøjelige til at overpræstere, og det er et problem. Ikke kun fordi det unødvendigt lægger pres på vores tilværelse, men også fordi det kan ende i en belastningsreaktion som stress.

Indre og ydre stressfaktorer

I psykologisk praksis taler man om indre og ydre stressfaktorer. Nogle psykologer vil udforske, om din dårlige samvittighed og følelsen af at være bagud, bunder i uhensigtsmæssige forventninger til dig selv, eller om de er pålagt udefra for eksempel fra samfundet.

Dét kan måske give anledning til en revurdering af dine værdier og hjælpe dig med at fokusere på noget mere hensigtsmæssigt og meningsfuldt. Det handler ikke så meget om at forkaste sine værdier, men at skabe modvægt, så det bliver muligt at tage pause fra ens samvittighedskvaler.

Dér, hvor dit fokus er, dér går din energi hen. Når du konstant befinder dig mentalt et andet sted end din krop, er du ikke i nuet. Jo bedre vi bliver til at styre vores opmærksomhed, jo mere har vi indflydelse på vores tanker og følelser. Det er det mindfulness handler om, og der er mange måder at gøre det på. Du kan lytte til lydoptagelser og videoer på nettet for at komme i gang, men det vigtigste er at forstår principperne bag det, så kan du finde din egen måde at være mindful på.

Noget som også kunne afhjælpe din rastløshed er at få mere evighed ind i din eksistens. Dermed mener jeg, at vi i vores dagligdag er optaget af alle de optioner nutidens liv bringer med sig, og det får os til at glemme det store perspektiv.

Annonce

Bevæg dig fysisk væk

Når den naturlige evolutionære udviklingstrang i mennesket bliver til en udviklingstvang eller en fortvivlelse over ikke at gøre nok, så kan det måske være tid til at komme ud af den almindelige hverdag og opsøge et rum – indendørs eller udendørs, der skaber kontakt til det evige eller uendelige. Nogle mennesker finder det i det spirituelle eller religiøse, hvor man får en påmindelse om, at der er noget større end en selv.

Nogle får den følelse ved at gå en tur i naturen med udkig på vidder, nogle finder det i samværet med andre. Nogle mennesker finder oplevelsen af et større perspektiv en lun sommeraften i midten af en opstemt menneskemængde, mens deres yndlingsband spiller på en åben scene.

Når du råber i kor med 20.000 andre til en fodboldkamp i Parken, så kan jeg love dig for, at du er mindful og kommer i kontakt med følelsen af, hvad vi har tilfælles med andre omkring os, de, der kom før os, og de, der kommer efter os. Noget forbliver bare det samme. Tag et godt råd fra et menneske, der bestemt kender til et liv, hvor der skal præsteres: - Prøv at gøre noget, der ikke er nødvendigt, noget der ikke er behov for, noget unyttigt, sagde dronningen i sin nytårstale, og det tænker jeg er klogt sagt.

Bevæg dig fysisk væk fra hængepartierne og lav noget, som sætter det hele lidt i relief.

Kærlig hilsen

Heike

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Toner fra Tårnet: Sommer med kærlighed, håb og drømme

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Hvad ved du om Delle?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Svendborg Ghostwalk: Gåsehud og genfærd på gåtur

Ugeavisen Svendborg

Eeg og Fonnesbæk jazzer i gårdhaven

Ugeavisen Svendborg

Sommer er vandhundens paradis, eller?

Ugeavisen Svendborg

Små stjerner tumlede rundt

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Michelin-stjerner, myreprinsesser, og megahurtige biler

Ugeavisen Svendborg

På fredag åbner Coop365 i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Yngre jazzløver brøler med Giant Steps

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Hvor mange gange spiser du din mad?

Ugeavisen Svendborg

Lokale skoler tænker nyt: Der skal mere virkelighed ind i undervisningen

Ugeavisen Svendborg

Fysioterapi med padelbane i baghaven

Ugeavisen Svendborg

Genbrug: Nu kan du også sortere mad- og drikkekartoner til genanvendelse

Ugeavisen Svendborg

Futtog tager første tur efter renovering

Ugeavisen Svendborg

20.000 kroner til seniorer

Ugeavisen Svendborg

Har du overvejet Botox? Nu har du muligheden på Sydfyn

Ugeavisen Svendborg

Alt det usagte: Familiehemmeligheder på museum

Ugeavisen Svendborg

Skoleelever på to hjul: Søfart på cykel

Ugeavisen Svendborg

Donation til flagallé

Ugeavisen Svendborg

Kreative kvinder i nye rammer

Ugeavisen Svendborg

Lån og prøv en elbil i to dage

Ugeavisen Svendborg

Piberøg på Sydfyn i 20 år

Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: Midsommer, hvidtjørne og hvide nætter

Annonce