Annonce
Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Skal jeg tage lykkepiller?

- Min læge siger, at jeg har en depression og tilbudt mig lykkepiller. Jeg er i tvivl om, hvorvidt det er en god idé. Man hører så meget, og jeg er bange for at blive afhængig, skriver en læser til denne uges brevkasse. Arkivfoto: John Kristensen

Hej Heike

Jeg har ikke haft det godt, siden jeg blev skilt fra min kone for et par måneder siden.

Vores børn er voksne og klarer sig fint. Min tidligere kone har i mellemtiden fundet en ny partner. Vi har begge været enige i, at vi skulle skilles, så separationen har været relativ udramatisk.

Annonce

Alligevel føler jeg mig nedtrykt og mangler lyst og overskud til det, som ellers har givet mig glæde.

Min læge siger, at jeg har en depression og tilbudt mig lykkepiller. Jeg er i tvivl om, hvorvidt det er en god idé. Man hører så meget, og jeg er bange for at blive afhængig.

Har du en mening om det?

Mvh P

Kære P

Tak for dit spørgsmål. Når jeg læser din beskrivelse, gør jeg mig følgende overvejelser med hensyn til, om din tilstand er behandlingskrævende:

Diagnoser kan være meningsfulde

Læger og psykologer arbejder ud fra en diagnostisk forståelsesramme, som samler symptomer under et samlebegreb - nemlig diagnosen. Formålet er at give dig tilgang til netop de behandlingsmuligheder, der matcher dit behov.

Udfordringen er dog at være nuanceret i sin diagnosticering, da forskellige diagnoser kan give lignende symptomer. Dette kan for eksempel være tilfældet med hensyn til depression og sorg.

Depression er kendetegnet ved en mere eller mindre konstant følelse af nedtrykthed, mens sorg er afløst af øjeblikke eller perioder, hvor man har det godt. Man bevæger sig så at sige ind og ud af sorgen. Det gør man ikke med depression. Mens sorg er en normal reaktion på at miste, kategoriseres depression som en sygdom. Det er en vigtig forskel.

Vi oplever sorg, når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os og det kan være tab af en elsket person, men også tab af job, evne, helbred eller et ægteskab. Selvom sorg er en normal reaktion, kan man ikke udelukke, at det ikke også kan udløse en depression. I dette tilfælde giver diagnosen dig mulighed for at modtage behandling. Tænk diagnosen som en option, men hav også in mente, at dine følelser også kan være en naturlig reaktion på den livfase du befinder dig i lige nu.

Annonce

Psykoterapi kan også hjælpe

Der findes forskellige slags antidepressiv medicin, som viser god effekt i behandling mod depression. I modsætning til beroligende medicin, såsom benzodiazepaner, som bliver brugt imod angst, viser det sig ikke, at almindelig brugte antidepressiva, som for eksempel sertralin er vanedannende. Det er en god idé at du rådfører dig med din læge om, hvad der ville passe til dig. Tal åbent om dine bekymringer og forbehold.

Når det så er sagt, så har psykoterapi også en god effekt imod depression og afhængigt af, hvor god en kontakt du får til terapeuten eller psykologen og hvilken metode vedkommende benytter sig af, kan det i nogle tilfælde være mere effektivt end blot medicin.

Det kan også være en mulighed at benytte sig af en kombination af begge behandlingsformer. Medicinen kan oftest være med til at kickstarte og stabilisere et psykoterapeutisk behandlingsforløb. Jo bedre psykoterapeutisk udbytte du får, jo nemmere og hurtigere kan du trappe ud af medicinen.

Annonce

Kilde til selvindsigt

Selvom depression kategoriseres som en psykisk lidelse, så viser statistikken dog også, at forekomsten af diagnosticeret depression er høj. Cirka hver 4. dansker vil i løbet af deres liv stifte personligt bekendtskab med depression. Almenheden af depression kan derfor også give anledning til at kigge på den som værende meningsfuld.

Hvis depression havde et formål, hvad ville det være? Lever jeg det liv, som jeg gerne vil leve? Er jeg tro overfor mig selv? Savner jeg nogen eller noget i mit liv? Er jeg ensom? Har jeg brug for at tage mit liv op til revision og orientere mig på ny?

Det er min erfaring, at depression oftest er en reaktion på en kompleks og mangeartet problemstilling og det er derfor essentielt at man finder frem til kernen i problemet mere end at symptombehandle. Jeg er af den overbevisning at emotionel trivsel ikke er et resultat af gode ideer men af gode vaner.

God vind.

Kærlig hilsen

Heike

Annonce
Ugeavisen Svendborg

To lokale kunstnere udstiller

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Kom til cowboy-aften på Strandlyst

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Havelågerne bliver åbnet igen: Troense indbyder til loppemarked

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ugentlig åbent hus på FGU griber de unges motivation

Ugeavisen Svendborg

Børne Bixen fylder 19 år: Bliver fejret med fest og kage den 4. juni

Ugeavisen Svendborg

Inspiration til din sommerlæsning

Ugeavisen Svendborg

Borgermøder og insektbuffet: Svendborg Bibliotek har fået certifikat i verdensmål

Ugeavisen Svendborg

Bogsalg på Svendborg Bibliotek

Ugeavisen Svendborg

Vestbo Trio og Bjørn Fjæstad kan opleves i Giant Steps

Ugeavisen Svendborg

SAK Kunstbygning præsenterer Coming of Age

Ugeavisen Svendborg

Facadevildskab på Svendborg Bibliotek

Ugeavisen Svendborg

Guten tag: Elever fik tyske venskaber

Ugeavisen Svendborg

X-Factor kom til Svendborg: - Jeg vil gøre mit bedste, og så håber jeg på, at det bliver en god oplevelse

Ugeavisen Svendborg

Fynske Bank overrækker sponsorat til sommerens teaterforestillinger på Svendborg Assistent Kirkegård

Ugeavisen Svendborg

Mad og musik i Geoparken: Lokale råvarer og levende fortællinger er i fokus

Annonce