Annonce
Ugeavisen Svendborg

Din teenager er dit spejl - tør du kigge i det?

Lotte Palsteen, psykoterapeut og foredragsholder fra Svendborg, har skrevet en ny bog om relationen mellem teenagere og deres forældre. Privatfoto
Bogaktuelle Lotte Palsteen holder foredrag for forældre, bedsteforældre og andre interesserede

Svendborg: Måske har du altid haft en tæt og god relation til dit barn og nærmest fra den ene dag til den anden, får du intet at vide. Den altid åbne dør lukkes nu med et skilt, hvor der står "bank på"! Du får himmelvendte øjne, når du spørger interesseret til deres dag, eller du bliver spurgt, om du virkelig har tænkt dig at tage det der tøj på, inden I skal op på skolen…

Når dit barn bliver teenager, sker der store forandringer både indeni teenagehjernen og i din relation til dem. Det kan vække stærke følelser af både sorg, afmagt, vrede, frygt og heldigvis også masser af grin og glæde at have teenagere i huset.

Ny bog om teenagere og deres forældre

Lotte Palsteen, psykoterapeut, foredragsholder og forfatter fra Svendborg, forklarer, at der sker markante ændringer i hjernen fra børn er 12-25 år, som kan forklare, hvorfor følelserne er mere intense og skiftende, hvorfor de tolker dine venlige spørgsmål som fjendtlige, hvorfor de har svært ved at vågne om morgenen, hvorfor det er vigtigere, hvad vennerne mener frem for, hvad du mener og hvorfor, de er mere sårbare for gruppepres og kaster sig ud i farlige situationer.

- Med andre ord, de kan ikke gøre for det. Din teenager har i den grad brug for, at du holder hovedet koldt og hjertet varmt, når din teenager bliver kapret af deres følelsescenter og “flipper ud". At du er i stand til at bevare roen og se om bag deres reaktioner, fortæller Lotte Palsteen, som netop har udgivet boget Din teenager er dit spejl - tør du kigge i det?

Lotte Palsteen giver i bogen bud på, hvordan du kan bruge mentalisering som redskab, når du vil reagere mindre reaktivt og mere bevidst over for din teenager. Hun understreger i en pressemeddelelse, hvor meget vores teenagere har brug for os. Også selvom de kan signalere det stik modsatte.

- De ser måske voksne ud udenpå, men indeni er de ekstremt sårbare og usikre, og de har brug for, at vi er nogle gode ledere af familien og udstikker nogle trygge rammer på en respektfuld og anerkendende måde selvfølgelig. Også selvom det kan give rabalder og konflikter, forklarer hun i pressemeddelelsen.

Annonce

De ung har brug for forståelse

Lotte Palsteen fortæller, at hun i sin praksis møder mange unge, der giver udtryk for, de savner, at deres forældre interesserer sig for dem og prøver at sætte sig mere ind i, hvordan de har det frem for at sætte rigide regler.

- Vores unge har brug at føle sig set og forstået, fastslår hun.

- Når du mentaliserer, er du mere interesseret i at forstå din teenager frem for at få din teenager til at forstå. Du er oprigtig nysgerrig på, hvorfor din teenager reagerer, som hun gør. Hvad det i virkeligheden handler om, når han ikke gider fortælle dig noget, eller hvorfor hun har så nedladende en attitude over for hendes søster.

En ny bog giver gode råd og fortæller om forholdet mellem teenagere og deres forældre. Modelfoto: Colourbox

- Du må undersøge, om hans manglende lyst til at fortælle måske handler om, at du ikke lytter ordentligt efter. Eller at han oplever, du kontrollerer ham. Ligesom den nedladende attitude kan dække over jalousi, fordi hun oplever, du er mere interesseret i hendes søster. Du må være meget bevidst om, at din hjerne hele tiden danner antagelser om andres adfærd, men at du ofte tager fejl. Du kan ikke vide, hvorfor din teenager reagerer, som han gør. Men du kan undersøge det. Mentalisering kræver, at du har en ikke-vidende tilgang, siger Lotte Palsteen.

Annonce

Forældres selvindsigt

Mentalisering lægger ikke kun op til nysgerrighed over for din teenager, men også i forhold til dig selv.

- Hvorfor reagerer du så voldsomt, når din teenager sender dig himmelvendte øjne eller afviser din venlige invitation til at se en film? Handler det om noget i din fortid? Når du reagerer voldsomt, er det ofte fordi situationen minder dig om noget ubehageligt eller traumatisk, du har oplevet tidligere. Måske minder de himmelvendte øjne dig om dengang, du blev holdt udenfor i folkeskolen. Afvisningen ripper måske op i et barndomsår, hvor du følte dig afvist og til besvær af dine forældre.

- Kunsten er at have medfølelse med dine sår fra barndommen uden at de skal styre dine reaktioner over for din teenager. Det kræver, at du kan adskille fortid fra nutid, så din fortid ikke skal ødelægge forholdet til din teenager. Det kan i nogle tilfælde kræve, at du får professionel hjælp til at få bearbejdet fortiden for at kunne se din teenager klart. Så du bliver i stand til at sætte grænser og være tydelig uden, at du er i dine følelsers vold, og uden du kommer til at gøre din teenager forkert, fortæller Lotte Palsteen.

Hvis du er nysgerrig på at vide mere om, hvad du kan gøre for at styrke relationen til din teenager, så holder Lotte Palsteen foredrag  den 31. august kl 19-21 i Borgerforeningen i Svendborg.

Billetter kan bestilles på tikko.dk

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Mødrehjælpen giver gode juleminder til børn i Svendborg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: Snespurve på besøg fra det vilde Arktis

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

De nominerede til Prisfesten er nu fundet

Ugeavisen Svendborg

Tidligere SfB-formand hædres for stor indsats for klubben og Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Svendborg går endnu engang sammen for dyrene

Ugeavisen Svendborg

Sally fra Svendborg er klar med musik

Ugeavisen Svendborg

Fri leg med nordiske kontraster

Ugeavisen Svendborg

Skrivekrampe i en god sags tjeneste: Lene har skrevet 800 julekort

Ugeavisen Svendborg

Ønsketræ i bycentret: Opfyld udsattes juleønsker

Ugeavisen Svendborg

Matas udvikler nyt kosttilskud til mænd og kvinder over 40 år

Ugeavisen Svendborg

50.000 kroner til keramikværksted

Ugeavisen Svendborg

Vind billetter: Filmkomponister spiller live i Scala

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Asiatiske kæledægger

Ugeavisen Svendborg

Anton fra Skårup bevæger børn fra hele verden

Ugeavisen Svendborg

Julekoncerter med jubilerende kor

Ugeavisen Svendborg

Lady Gaga i ny film: Gucci-familiens storhed og fald

Ugeavisen Svendborg

Eamon O’Kane udforsker en verden ude af sync

Ugeavisen Svendborg

Valg til Ældrerådet: Horstmann og Lolk løb med de fleste stemmer

Ugeavisen Svendborg

Spejdere efterlyser legekammerater

Ugeavisen Svendborg

Når de yngste oplever dødsfald og sygdom hos mor og far: Sorggrupper til børn nærmer sig

Ugeavisen Svendborg

Støt en god sag: Julemærker i bycentret

Ugeavisen Svendborg

Nuaia gæster Giant Steps med jazz, pop og electronica

Ugeavisen Svendborg

Ingeborg vandt pris for respekt

Annonce