Annonce
Ugeavisen Svendborg

I 14 år ledte hun efter en forklaring: Nu har Simba endelig fundet sin Hansen

42 år efter redningsaktionen i det Det Sydkinesiske Hav fandt Simba Hansen Perec (th) endelig en af sine reningsmænd - og den mand, hun blev opkaldt efter, tidligere overstyrmand og kaptajn Johan Hansen, Thurø. Til venstre ses storebror Tuân, som var et år gammel under flugten, og moderen, Xuan Thi Nguyen, der var gravid med Simba. Faderen lever stadig, men havde ikke mulighed for at deltage. Privatfoto
For 42 år siden lå hun trygt og varmt i sin mors mave, mens familien på dramatisk vis flygtede fra Vietnam. Da hun seks måneder senere bliver født i Danmark, får hun navnet Simba Hansen, men hvorfor Simba? Og hvorfor Hansen? Svaret har hun nu fundet på en villavej på Thurø.

Svendborg: Det tog hende en årrække at finde svar, men nu har den 41-årige Simba Hansen Perec endelig fået afklaring og fundet ro.

For hvorfor har en vietnamesisk kvinde fået det sjældne navn Simba, og hvorfor pokker gav forældrene hende også navnet Hansen?

I 14 år har hun søgt en forklaring - og svaret fandt hun for nylig på en villavej på Thurø.

Annonce

Jagten på Hansen

Jagten på Simba og mysteriet om "Hansen" begynder dog en dramatisk aften den 16. december 1979 i Det Sydkinesiske Hav. En vietnamesisk familie flygter ligesom 400.000 andre vietnamesere det år fra det kommunistiske styre, heraf er de 200.000 bådflygtninge.

I en kun ni meter lang fiskerbåd er familien, som består af en far, 26 år, en gravid mor, 25 år, og deres søn Tuân, 1 år, stuvet sammen med 21 andre familier - 122 personer i alt.

Den yngste familie består af en bror og søster på henholdsvis 12 og 14 år, men de har trods alt hinanden, for 28 børn er alene ombord - de yngste er 7, 9 og 10 år. De er sat på fiskerbåden, da deres forældre enten er dræbt eller fængslet, og fordi pårørende mener, at børnene vil få en bedre fremtid i et andet land, selvom det er med livet som indsats - og uden familie.

Annonce

De skulle reddes

I mørket er fiskerbåden efter to døgn på havet nået hele 290 kilometer ud fra kysten, da man i det fjerne kan skimte et større skib. Nogle af vietnameserne har klogeligt nok taget lygter med - og de tændes.

Tidligere overstyrmand og kaptajn på Simba, nu 80-årige Johan Hansen, har gemt både fotos og dokumenter fra redningsaktionen af de 122 vietnamesiske bådflygtninge i 1979. Foto: Michael Thorbjørnsen


Lyset ses af kaptajnen på det græske skib "Agatha", og han ved straks, at det handler om bådflygtninge, for han har et par dage før spottet og hjulpet en lignende fiskerbåd - og "Agatha" er nu ladet med bådflygtninge og kan ikke tage flere op.

Kaptajnen beder derfor over VHF-radioen de nærmeste skibe om assistance til at lede efter og hjælpe fiskerbåden.

Det nærmeste skib er "Simba" fra det danske rederi ØK - og overstyrmanden hedder Johan Hansen.

Han er 38 år og bosat i Svendborg med hustru og to børn, når han ikke er på verdenshavene i op til et år ad gangen.

- Når vi som sømænd får besked om eller ser mennesker i nød på havet, så stiller vi ikke spørgsmål, men iler til med hjælp - sådan er det bare, fortæller Johan Hansen, som i dag er 80 år.

Han husker tydeligt begivenheden hin decemberaften i Det Sydkinesiske Hav, for det var første - og skulle det vise sig - eneste gang, han skulle redde mennesker i nød - og fra døden, hvis de ikke hjælpes. Tusindvis af vietnamesere når aldrig i land igen.

- Vi bliver alle kaldt på dæk for at hjælpe til. Jeg husker, at der var høj sø og en kraftig monsunvind, så vores første opgave var at sørge for læ til fiskerbåden, så den ikke smadres mod Simba, husker Johan Hansen.

Annonce

Lugtede frygteligt

Herefter bliver lodslejdere (en slags trappestige) firet ned til fiskerbåden, og én efter én begynder de voksne at kravle op ad skibssiden og ombord på Simba, men børnene har ikke kræfterne.

- I hast får vi fat i et par store vasketøjssække og noget tov, som vi firer ned, og på den måde får vi hevet børnene op på skibet - et barn ad gangen, men alligevel er nogle af børnene så utålmodige, at der dukker to ansigter frem fra nogle af sækkene.

- Jeg husker, at de lugtede frygteligt, men det er der jo ikke noget at sige til med de forhold, de havde levet under.

Johan Hansen og den øvrige besætning giver derfor de nye gæster som noget af det første et bad, men også mad og drikke, hvorefter fiskerbådens kølevandsslange skæres over, så båden synker og dermed ikke er til fare for andre skibe.

Også Tuân, hans far og gravide mor reddes ombord - til frihed og et nyt liv.

- Et dansk skib er dansk territorium, så her var flygtninge i sikkerhed, og vi får fra rederiet og andre instanser at vide, hvad vi skulle gøre. Alle flygtningen blev derfor registreret, og vi satte kursen mod Hong Kong, hvor flygtningene skulle afleveres, husker Johan Hansen.

Annonce

Goodbye Simba

Turen til Hong Kong tager et par dage, og heldigvis er det fint vejr, så flygtningen kan opholde sig på dæk i dagtimerne - og sove på gangene om natten.

Xuan Thi Nguyen, Simbas mor (knælende i den lyse trøje) ombord på Simba og på vej i sikkerhed - og med Simba i maven. Privatfoto


- De var meget lettede, glade og ikke mindst taknemmelige for at blive reddet - og de skabte ingen problemer overhovedet, men var tværtimod meget hjælpsomme.

- Jeg havde det sværest rent følelsesmæssigt med de uledsagede børn, for hvordan var deres fremtid - for jeg havde jo selv to børn hjemme i Danmark, som levede i en tryg og god dagligdag, siger Johan Hansen.

I Hong Kong bliver flygtningene afleveret til de lokale myndigheder, og da de går fra borde, synger de, og på gebrokkent engelsk siger de Goodbye Simba.

For en af personerne bliver det dog også til et "gensyn" med navnet Simba.

Familien med den gravide mor får efter et par måneder i Hong Kong asyl i Danmark, og familien flytter i første omgang til Sønderjylland, hvor Tuân på Haderslev Sygehus får en lillesøster.

Faderen er stadig så taknemmelig over den hjælp, han har fået af den danske besætning, at han giver datteren navnet Simba Hansen Pham, da han tror, at Johan Hansen er skibets kaptajn, men han hedder nu retteligt J. M. Rasmussen.

Denne misforståelse er senere årsag til, at Simba Hansen, nu med sin mands efternavn Perec, har svært ved at finde frem til sit navns ophav, for først leder hun forgæves efter en kaptajn Hansen, som slet ikke eksisterer.

Annonce

Følelsesladet møde

Efter 14 års søgen lykkes det hende så endelig, via en ØK-side på Facebook at lokalisere den rigtige Hansen, overstyrmand Johan Hansen fra Thurø, og hun ringer til ham.

- Jeg tænker, at det opkald, han fik fra mig, har været lige så overvældende for ham, som det har været for mig, fortæller Simba Hansen Perec, som i dag bor i Søborg med mand og to børn.

Og det er ganske rigtigt en så speciel oplevelse for Johan Hansen, som ved første opkald bliver så forvirret over opkaldet, at han lægger røret på, inden samtalen er færdig.

- Jeg er jo en ældre herre, så jeg skulle lige forstå, hvad der blev sagt, men da jeg havde sundet mig, ringede jeg hurtigt tilbage.

Johan Hansen i sine yngre dage ombord på Simba, først som overstyrmand, senere som kaptajn. Privatfoto

Johan Hansen inviterer herefter Simba Hansen Perec, som har studeret internationale relationer, herunder flygtningeproblematikker samt erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation, og hendes familie på besøg, og weekenden efter kan hun endelig sætte ansigt på det navn, hun har båret hele sit liv.

Det er således med et stik i hjertet, at det går op for mig, at min gravide mor har været stuvet sammen 122 personer på en båd, som ikke var mere end ni meter lang. Det var også rystende at læse, at kaptajn Rasmussen havde vurderet, at båden grundet høj sø ikke ville kunne klare yderlig et døgn på havet.

Simba Hansen Perec

For den tidligere overstyrmand er mødet følelsesladet.

- Jeg har ofte, når jeg har set vietnamesere på gaden både her i Svendborg og andre steder, spekuleret over, om de var med på Simba - og jeg har da også gennem årene tænkt på, hvordan de flygtninge har det i dag. Derfor var det da en stor glæde at møde Simba, hendes bror og mor og ligesom få sat ansigter på - og blive bekræftet i, som jeg nu også gik ud fra, at de fleste har fået en god tilværelse i Danmark, siger Johan Hansen, som to år efter redningsaktionen blev kaptajn i ØK - og senere i Mærsk, hvilket igen kan have besværliggjort Simbas søgen efter den rigtige Hansen.

Annonce

- Her startede min historie

For den 41-årige dansk/vietnamesiske kvinde var turen til Sydfyn noget ganske særligt.

- Det hele har været så overvældende med alle de oplysninger, vi har fået fra redningsaktionen, og som aldrig er blevet fortalt til os børn.

- Det er således med et stik i hjertet, at det går op for mig, at min gravide mor har været stuvet sammen med 122 personer på en båd, som ikke var mere end ni meter lang. Det var også rystende at læse, at kaptajn Rasmussen havde vurderet, at båden grundet høj sø ikke ville kunne klare yderlig et døgn på havet.

- Jeg kan ikke forestille mig den smerte og fortvivlelse, det må være at sætte sit eget liv eller sine børns liv på spil i håbet om en bedre fremtid.

- Men i dag er jeg mine forældre evigt taknemlig for det valg, de tog. Og jeg er evig taknemmelig for, at der var nogen, der så bådens lys, og at det så lige skulle være ØK-skibet Simba med Johan Hansen ombord var heldigt og fantastisk - for her starter min historie, siger Simba Hansen Perec.

Som afslutning på besøget på Thurø forærer Johan Hansen hende en plakette (mindeplade), som blev givet skibet i forbindelse med sin jomfruerejse og sit første anløb til havnen i Singapore den 6. juli 1979.

Inskriptionen er enkel og indeholder navnet: "Simba".

Flygtningene før de sættes af i Hong Kong - efterfølgende kom langt de fleste til Danmark. Simba har i dag kontakt med et af de uledsagede børn, som i dag er bosat i Australien. Privatfoto


Hun skal hedde Anker Jørgensen!

Mange vietnamesiske bådflygtningen var så taknemmelige over i første omgang at blive reddet af et dansk skib og herefter muligheden for at etablere sig i Danmark, at de som tak og i respekt navngav deres børn efter redningsskibet og en dansk personlighed.

Helt galt gik det dog, da en vietnamesisk far ville navngive sin datter efter den daværende statsminister Anker Jørgensen, men her måtte de danske myndigheder lige forklare faderen, at piger i Danmark normalt ikke har drengenavne, og at han måske skulle vælge et andet.

Pigen fik herefter navnet Margrethe, opkaldt efter vores dronning!

4000 bådflygtninge til Danmark

De vietnamesiske bådflygtninge flygtede fra landet efter vietnamkrigens afslutning.

Da amerikanerne i 1975 forlod landet, flygtede først deres tætteste vietnamesiske allierede.

I løbet af de næste år forlod årligt 30.000-40.000 vietnamesere landet, og dette antal voksede, da regeringen i 1978 begyndte at chikanere og forfølge handlende, hvoraf mange tilhørte det kinesiske mindretal. Mange af flygtningene valgte at sejle ud i små både i forsøg på at nå til de omkringliggende lande eller i håb om at blive samlet op af forbipasserende skibe.

Internationale aftaler betød, at de flygtninge, der blev samlet op af skibe, typisk kunne få asyl i det land, skibet var indregistreret i.

Andre opholdt sig længe i flygtningelejre i regionen, før de blev genbosat i vestlige lande.

Ca. 1,5 mio. vietnamesiske flygtninge menes at være blevet genbosat i andre lande, primært i Vesten, i perioden fra 1975-1985.

Af dem kom knap 4000 til Danmark. De var stort set alle bådflygtninge, der enten blev samlet op af danske skibe eller blev udvalgt i flygtningelejre i Malaysia, Indonesien, Hongkong eller Filippinerne.

En del af dem fik siden familiesammenført forældre, ægtefæller og børn.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Julekoncerter med jubilerende kor

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Eamon O’Kane udforsker en verden ude af sync

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Valg til Ældrerådet: Horstmann og Lolk løb med de fleste stemmer

Ugeavisen Svendborg

Spejdere efterlyser legekammerater

Ugeavisen Svendborg

Støt en god sag: Julemærker i bycentret

Ugeavisen Svendborg

Når de yngste oplever dødsfald og sygdom hos mor og far: Sorggrupper til børn nærmer sig

Ugeavisen Svendborg

Nuaia gæster Giant Steps med jazz, pop og electronica

Ugeavisen Svendborg

Ingeborg vandt pris for respekt

Ugeavisen Svendborg

Musikbibliotekets Lytteklub: Årets plader 2021

Ugeavisen Svendborg

Særlig søndag i julens tegn

Ugeavisen Svendborg

Julefortælling på biblioteket: Legenden om juleroserne

Ugeavisen Svendborg

Anderledes kogebog støtter lokale kvinder

Ugeavisen Svendborg

Lys i mørket

Ugeavisen Svendborg

Show med Hjejle og Lindkvist: Vanvittige udklædninger, store følelser og gode grin

Ugeavisen Svendborg

Harske Hubbi og stærke tilbud i Stark

Ugeavisen Svendborg

Glade gymnaster: VM-medaljer er det største

Ugeavisen Svendborg

Jul i Christiansmøllen

Ugeavisen Svendborg

787.975 kroner til i 31 lokale projekter

Ugeavisen Svendborg

Skoleelever fra fire lande besøgte borgmesteren

Ugeavisen Svendborg

I 14 år ledte hun efter en forklaring: Nu har Simba endelig fundet sin Hansen

Ugeavisen Svendborg

Gør en god gerning

Ugeavisen Svendborg

Torben Wahlstrøm fortæller "Legenden om juleroserne"

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Drama, musik og virtual reality

Annonce