Annonce
Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: ”Fyns natur” – ny pragtbog

Forsiden af den 2,5 kilo tunge og flotte bog om naturen på Fyn. Pr-foto
Annonce

Med sine godt 2,5 kilo lander ”Fyns natur” tungt, men indbydende på sofabordet. Og indholdet er tilsvarende vægtigt. Det sørger bogens to forfattere, Erik Vinther og Søren Strandgaard, for, med dybtgående fagkundskab og kærlighed til alle facetter af naturen på Fyn - og med en flydende og pædagogisk pen. Og det sørger også billederne for, en sand kavalkade af mesterskud begået af fotografen Bert Wiklund.

Bogen har fået undertitlen ”Danmarks grønne hjerte”, et slogan trukket af stald fra før amterne blev nedlagt. I dag virker det som et rigeligt kækt tilnavn til en landsdel, hvis kommuner alle ligger meget langt nede på listen over det såkaldte naturkapitalindeks, et sindrigt mål for naturkvalitet, fremlagt i en opsigtsvækkende rapport fra 2017. Få andre steder i landet dominerer nemlig så megen skodnatur som på Fyn: store områder med sprøjtede juletræer med kulørte plastikmærker i topskuddene, pyntegrøntsplantager, produktionsskove, majsmarker og for mange tilskudsfodrede fasaner. Men som oaser i ørkenen findes spredt rundt omkring større eller mindre arealer med værdifuld og artsrig natur.

ian heilmann

I bogens hoveddel beskrives de bedste 61 af disse, naturperler kaldet, på Fyn, Langeland og i Øhavet. Her får læseren en gennemgang efter skemaet: Først en lille personligt oplevet appetitvækker, herefter afsnit om ejerforhold og adgang, beskyttelse, historie og geologi, dyreliv, planteliv mm., afsluttende med praktiske og instruktive detailkort over tilkørselsveje, P-pladser og turforslag. Det er alt sammen så indbydende fremlagt, at man er parat til at smide, hvad man har i hænderne og bare komme afsted for at få syn for sagn.


Naturen er vores ophav, og skal man ud og suge til sig af det, som stadig findes, kan man næppe få en mere inspirerende naturvejleder på bogform end ”Fyns natur”.

Fra klummen


Som introduktion og optakt til naturperlerækken har forfatterne skrevet små 50 sider, som ikke kan anbefales varmt nok. Her læser og lærer man om de forskellige danske naturtyper som agerland, enge, moser, overdrev, strande, skove mm., om jordbund, vand, næringsstoffer og nøjsomhedsarter, og om strukturen i naturbeskyttelseslovgivningen, både herhjemme og på EU-plan.

En meget instruktiv graf over antal plantearter i de i alt 400 fynske strandenge er medtaget, tilvejebragt af blandt andre Henrik Tranberg, måske Fyns mest myreflittige botaniker. Den demonstrerer en generel sammenhæng i al natur: jo større areal, desto større biodiversitet. Det kommer til at stå bøjet i neon: dansk natur har brug for mere plads, mindre næringsstofbelastning og mere vand.

Det taler også sit eget sprog, at 4 ud af 5 af de 61 naturperler er kystnære lokaliteter. Vores kyster er det tætteste vi kommer på mere autentisk natur – værdifuld natur har svære kår længere inde i landet, hvor nyttehensyn som regel er i højsædet.

Naturen hitter i disse år, også på Fyn – det slår igennem i medier og i bogudgivelser. Flere nye bøger med udgangspunkt i Fyn er på hylderne. Naturen er vores ophav, og skal man ud og suge til sig af det, som stadig findes, kan man næppe få en mere inspirerende naturvejleder på bogform end ”Fyns natur”. Og skulle man endelig finde et kritikpunkt, kunne det være fraværet af en ordentlig præsentation af de tre naturfolk bag bogen.

Kort om bogen

"Fyns natur – Danmarks grønne hjerte".

Af Erik Vinther og Søren Strandgaard.

Foto Bert Wiklund

Indb., 440 sider, over 400 fotos i farver. Lindhard og Ringhof

Pris: 399,95 kroner

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Kor i nye klæder

Ugeavisen Svendborg

Trine tilbage til rødderne

Annonce