Annonce
Ugeavisen Svendborg

Noget på hjerte: Et bæredygtigt landsstævne

Bæredygtighed er tænkt ind i landsstævnet til næste år i Svendborg. Arkvifoto

Giver det mening at tænke på bæredygtighed i relation til en idrætsfestival, der over fire dage samler 25.000 deltagere og lige så mange gæster i Svendborg i sommeren 2022?

Måske bør vi vende spørgsmålet om, og i stedet spørge, om det i 2022 overhovedet giver mening at afholde en begivenhed UDEN at tænke på bæredygtighed – uanset hvad hovedformålet med begivenheden er?

Der er over de senere år sket en markant udvikling i både din og min viden om bæredygtighed, og de valg vi træffer i vores dagligdag. Det er ikke sikkert, at vi altid træffer det rigtige valg, men bæredygtighed indgår i stadig flere af vores overvejelser. Det er vi naturligvis også forpligtet til, når vi planlægger L2022 – både i forhold til miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Vi kan nå et godt stykke i planlægningen, men i sidste ende bliver det op til dig og mig at udfolde beslutningen og sørge for, at vi kommer i mål.

Annonce

Og her rejser sig endnu et spørgsmål, for hvornår er vi i mål med bæredygtighed? Er det nok, at vi affaldsminimerer og derefter sorterer alt affald? Er det nok, at vi sammen med en leverandør af engangsservice udvikler ny og mere miljørigtig emballage? Er det nok, at vi opfordrer deltagerne til at tage toget til Svendborg eller arrangere sam-kørsel? Med andre ord: bliver det et bæredygtigt Landsstævne, ja eller nej?

Spørgsmålet er ikke så enkelt, og svaret er ikke et ja eller nej. Vi kan derimod sige, at vi tænker bæredygtig udvikling ind i alle tilvalg og fravalg i forhold til DGI Landsstævne, L2022. Det er langt fra sikkert, at vi træffer det mest bæredygtige valg hele vejen igennem – det ved vi allerede, at vi ikke gør. Hvis vi skulle det, skulle vi eksempelvis udelukke kød fra den menu, som deltagerne kan vælge måltider fra. Vi har overvejet det, men vi har valgt at kød stadig er en del af menuen, fordi vi afvikler en idrætsfestival – ikke en bæredygtighedsfestival, og flere af deltagerne har givetvis en forventning om, at kød er en del af menuen.

Men hvor kommer du så til at se og mærke, at bæredygtighed er en disciplin under L2022? Det gør du blandt andet, når du køber din Landsstævne-dragt og andet tøj. Tøjet bliver syet i materialer, der er mere bæredygtigt fremstillet, end kollektionerne tidligere har været, og tøjet bliver bestilt i så god tid, at det kan sejles hjem fra produktionslandet. Det er mere bæredygtigt end at flyve tøjet hjem, og her vi altså truffet konkrete valg, hvor den miljømæssige bæredygtighed er i højsædet.


Både i DGI og hos Svendborg Kommune mener vi, at vi har en forpligtelse til at afsøge muligheder og vælge de løsninger, der samlet set giver mening i relation til miljø, mennesker og økonomi.

Fra klummen


Det er ikke kun i løbet af selve DGI Landsstævne, at bæredygtighed er på dagsordenen. Allerede nu er flere skoleklasser i Svendborg Kommune i gang med forløbet, Verden Er Vores, hvor elever udforsker bæredygtighed. Forløbet kører over to år, og Verden Er Vores kulminerer under L2022 med en klimafestival, hvor eleverne præsenterer et bud på en mere bæredygtig verden. På papiret har en klimafestival og en idrætsfestval måske ikke så meget med hinanden at gøre. Men det fællesskab, vi dyrker i idrætten, rækker også ind i det store, globale fællesskab, vi alle er en del af, og derfor har vi valgt at koble klima og idræt sammen i Verden Er Vores-projektet.

Både i DGI og hos Svendborg Kommune mener vi, at vi har en forpligtelse til at afsøge muligheder og vælge de løsninger, der samlet set giver mening i relation til miljø, mennesker og økonomi. Som kommunikationsmenneske ville jeg elske at kunne råbe ud over hele Øhavet, at L2022 bliver det mest bæredygtige Landsstævne nogensinde, men er det ubetinget rigtigt? Hvad med det første Landsstævne i 1862, hvor der ”kun” var 103 deltagere – det var vel mere bæredygtigt, end når 25.000 mennesker i sommeren 2022 indtager Svendborg? Måske var det mere bæredygtigt i forhold til miljøet, men i forhold til social bæredygtighed var det ikke, for det var kun mænd, der deltog – og sådan kunne vi blive ved i en uendelighed.

I stedet for at tænke, at vi skal vinde det uofficielle verdensmesterskab i bæredygtighed, har vi valgt en anden tilgang: Vi stiller op i disciplinen bæredygtighed. Det er lidt det samme, når du som deltager melder dig til DGI Landsstævne – det handler først og fremmest om fællesskab og om at være med.

Det er ikke sikkert, at vi vinder i kategorien bæredygtighed i forbindelse med L2022. Men det skal ikke afholde os fra at stille op og yde en fair indsats. Vi er med. Er du?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Biodiversitet og trafiksikkerhed cykler side om side

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Musikværtshus med ny ejer: Rasmus overtager Rasmus

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Gyldne dråber: Guld til Holm

Ugeavisen Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Ugeavisen Svendborg

SIMAC slår rekord: Martime aspiranter flokkes til Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Hundetræning giver pote

Ugeavisen Svendborg

Tapas, tango og fortælling: Broholm forvandles til Buenos Aires

Ugeavisen Svendborg

Arier i vandkanten og under åben himmel

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om Blixen efter Afrika - historien om en mester og hendes lærling

Ugeavisen Svendborg

Inkluderende fællesskab i varme skær af byens lygtepæle

Ugeavisen Svendborg

Ung frisør i ny rolle

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg falder for spændende mænd - men det ender med psykisk og fysisk vold

Ugeavisen Svendborg

Musikskole står klar til ny sæson: Peder Most Garden opruster med tre nye undervisere

Ugeavisen Svendborg

Hesselager sportsuge klar med program

Ugeavisen Svendborg

Fællesklang: Væk byen til live med sang

Ugeavisen Svendborg

Havnens frie fugle: Udstilling går bag om drømme i et råt miljø

Ugeavisen Svendborg

300 hektar skov skal øge biodiversiteten i Svendborg Kommune

Ugeavisen Svendborg

Verdensmål lokalt og globalt

Ugeavisen Svendborg

Indvielse af ny skolebygning

Ugeavisen Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Tillykke med de to år

Ugeavisen Svendborg

Brætspilscafé på biblioteket

Ugeavisen Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Annonce