Svendborg: En fantastisk start.
Sådan fortæller chefkokken og indehaveren af Spisetid om åbningsdagene for Svendborgs nyeste sommerrestaurant.
Fredag 9. juli kunne de første gæster sætte sig til bords på tagterrassen med udsigt over havnen og nyde god mad under åben himmel.
- Der har været travlt, og selvom man har været i branchen i mange år, så er der altid et eller andet, der skal tilrettes i sådan en opstart. Gæsterne har været glade og tilfredse, og det er absolut det vigtigste, siger Jakob Hirsch.
Spisetid koncentrerer sig normalt mest om catering, men da de også skulle drive sommerrestaurant, var der brug for erfarne kræfter til at styre den.
Derfor hev Jakob Hirsch fat i Anna Cecilie Tange Rasmussen, som han tidligere har arbejdet sammen med, og hun har arbejdet som stedets restaurantchef siden 1. juni.
Anna Cecilie Tange Rasmussen er uddannet tjener og har blandt andet arbejdet på Vester Skerninge Kro og Vejrø. Derudover driver hendes forældre Høkildegård, som også leverer kød til Spisetid.
- Der er noget særligt ved at servere et stykke gris og vide, at det er min mor, der har avlet og leveret grisen, fortæller Anna Cecilie Tange Rasmussen.
Det er heller ikke et tilfælde, at restaurantens kød kommer fra Vester Skerninge. Det er en helt klar del af Spisetids DNA – at handle lokalt.
- Der er så mange fantastiske råvarer på Sydfyn, og når man handler så sæsonbetonet, som vi altid gør, så får man også den bedste smag ud af råvarerne og dermed den bedste spiseoplevelse. Vi er i daglig og tæt dialog med vores lokale leverandører om, hvad vi kan få og dermed tilføje til vores menu.
Altid plads til dygtige mennesker
Den omfattende ombygning af det tidligere røgeri på Jessens Mole 17a i Svendborg er endelig nået i mål, og det glæder derfor Jakob Hirsch indehaver af sommerrestauranten og cateringsvirksomheden Spisetid, at de nu har serveret de første mange retter.
Det gamle røgeri er blevet udvidet med et par tilbygninger, der er lagt 150 ton beton og revet vægge ned, så der udover tagterrasse og restaurant også er blevet plads til et nyt og helt moderne køkken. Her skal der laves mad til a la carte-gæster i sommerhalvåret, selskaber hos Spisetid helårligt, catering ud af huset og hvad der ellers måtte komme.
- Vi er jo superglade for at kunne være med til at give nyt liv til en så historisk bygning i Svendborg som det gamle røgeri. Det er en ære at kunne drive dette ikoniske sted og give det liv igen, som det fortjener.
Om sommeren syder det af liv og glade dage på havnen i Svendborg, hvor der på vandet er fyldt op med sejlende turister og lokale. Derfor er det oplagt, at Svendborg på netop Jessens Mole får en sommerrestaurant, hvor byens gæster og selvfølgelig svendborgenserne kan nyde dejlig mad i smukke omgivelser.
Det betyder derfor også, at der er rigeligt at se til for Jakob Hirsch og resten af holdet hos Spisetid.
- Jeg vil sige det sådan, at vores dør altid er åben for interessante ansøgninger. Det gælder både, hvis man er opvasker, tjener og kok - vi hører gerne fra alle, siger Jakob Hirsch.
Vigtigt at finde sin egen niche
Ifølge redaktøren for landets ældste madmedie Den Danske Spiseguide, Bent Christensen, så skal man passe på i en by som Svendborg med, at markedet ikke bliver overfyldt med for mange af den samme type restauranter.
- Såfremt der kommer mere af det samme, altså yderligere en restaurant på samme kvalitetsniveau som det eksisterende, bliver det jo en kamp om de samme gæster, lyder det fra Bent Christensen.
Men kommer der en restaurant i en anden kaliber, der kan skille sig ud fra mængden, så er vi ude og snakke om restauranter, der kan tiltrække gæster fra hele landet, og hvor der vil være booket langt ud i fremtiden, beretter redaktøren.
Men for Jakob Hirsch er det slet ikke planen med sommerrestauranten at sigte mod en bestemt klassificering.
Det skal ikke være snobberi. Det skal handle om, som navnet indikerer, spisetid - det skal være god, ærlig mad kombineret med et personligt værtskab – en jordnær oplevelse af sydfynsk madhåndværk og charme.
Besøgstallene og reservationerne beretter også om, at der er rigeligt med gæster i Svendborg til Spisetids sommerrestaurant.
- Jeg har allerede måtte afvise mange gæster uden reservation og forespørgsler på reservationer, da vi simpelthen allerede er booket godt op, så jeg vil anbefale at få booket et bord hurtigt – det er så ærgerligt at gå forgæves, siger Anna Cecilie Tange Rasmussen
Vil ikke afvise noget
Lige nu regner Jakob Hirsch med at restauranten holder åbent juli, august og september. Hvad der sker efter, ved han ikke endnu. Det kommer meget an på, hvordan det går, og hvordan de selv har det med hele projektet.
For som Jakob Hirsch siger, så skal det hele ligesom passe sammen.
Men lokalerne kommer ikke til at stå tomme. De kan stadig lejes ud som selskabslokaler og til møder samt konferencer, og Spisetid vil fortsat levere catering til virksomheder og til private, ligesom de plejer.
Når det så er sagt, er der stadig en restauratør i maven på Jakob Hirsch, og han vil derfor slet ikke afvise, at lokalerne bliver brugt som restaurant igen til næste sommer, til jul og andre anledninger.
- Det hele skal passe sammen. Jeg har en familie, som jeg elsker meget højt, og som jeg gerne vil være sammen med, og det samme har min ansatte også, men jeg udelukker ikke noget, fortæller han.
Spisetid
Bag Spisetid står ægteparret Trine og Jakob Hirsch.
Jakob Hirsch, er født og opvokset i København, flyttede i 2017 til Svendborg med flere års maderfaring i bagagen - blandt andet fra Michelin-restauranten på Søllerød Kro, den anerkendte restaurant Mielcke & Hurtigkarl, og han var senest, inden han startede Spisetid, køkkenchef på Restaurant Resumé i Svendborg.
Trine Hirsch er født og opvokset i Svendborg, og det var også hende, der i sin tid lokkede Jakob Hirsch med til Svendborg.
Gennem et par år har de drevet cateringvirksomheden Spisetid, der også har til huse i lokalerne på havnen.
Sommerrestauranten holder åbent onsdag til søndag med både en frokost- og aftenmenu.