Annonce
Ugeavisen Vejle

Jespers salg af livsdrømmen gjorde ham rig: En af betingelserne fra køber var, at vejlenseren ville fortsætte med at lege med biler

Det var for køberen vigtigt, at medarbejderstaben og Jesper Ratza fortsat stod for Autoproff. Foto: Flemming Larsen
Salget af aktiemajoriteten i Autoproff har ikke ændret Jesper Ratzas hverdag. Sammen med medarbejderne leger han fortsat med biler hos Autoproff. Nu er ejerne bare Europas største bilhandels-platform AutoScout24.

Vejle: Der bliver fortsat solgt biler i stor stil hos en af Vejles fremadstormende virksomheder i bilbranchen, bilportalen Autoproff på Ouskær 32.

For siden aktiemajoriteten blev overtaget af Europas største bilhandels-platform, AutoScout24, for godt en milliard kroner har Autoproff skiftet gear: 45.000 nye forhandlerkunder har fået adgang til Vejle-firmaets handelsplatform.

Så siden den tyske køber betingede sig, at medarbejderne og virksomhedens stifter, Jesper Ratza, fortsat ville lege med biler, har det givet yderligere travlhed.

Annonce

- Men når man arbejder med noget, man godt kan lide at beskæftige sig med, gør det ikke noget. Min passion og mission er at digitalisere autobranchen til gavn for alle dele af værdikæden, forklarer Jesper Ratza, der holder for sig selv, hvad pengene skal bruges til.

Jesper Ratza nyder at diskutere dagligt med medarbejderne, hvordan bilhandels-plantformen kan udvikles. Autoproff regner med, at man skal bruge yderligere 30 millioner kroner i 2022 på en videre udvikling af platformen. Foto: Flemming Larsen

Noget med tal

Vejlenseren skulle egentligt slet ikke have været ind i bilbranchen. Det var mere en tilfældighed, at det skete, da han igennem en kammerat hørte en ny biløkonom-uddannelse på Niels Brock i København.

- Jeg kunne nok have gået i min fars fodspor og være blevet revisor. Men selv om tal allerede dengang interesserede mig, kunne jeg ikke se mig selv sidde på et støvet revisionskontor. Der skulle dog lidt overtalelse til. Min far syntes nemlig, at bilbranchen var en udfordret branche,  husker Jesper Ratza.

Men en af Vejles karismatiske bilforhandlere, Svenn Haargaard, fik med ordet "biløkonom" overtalt den unge mands far.

Otte år efter at Autoproff gik i luften, er medarbejderstaben vokset til 100. Firmaet bor på Ouskær 32 i Vinding. Foto: Flemming Larsen
Annonce

Det magiske ord

- Jeg begyndte min erhvervskarriere hos Svenn Haargaard, der ejede Danmarks største Toyota-bilforretning på Bugattivej - det var i 1995. Jeg uddannede mig som biløkonom, og som et led i biløkonomuddannelsen skal man på et udlandsophold. I den forbindelse kom jeg i 1997 til Weller Gruppen, som er en af Tysklands største bilkoncerner, og arbejdede i en periode i deres filial i Leipzig, siger Jesper Ratza.

Jeg kunne nok have gået i min fars fodspor og være blevet revisor. Men selv om tal allerede dengang interesserede mig, kunne jeg ikke se mig selv sidde på et støvet revisionskontor. Der skulle dog lidt overtalelse til. Min far syntes nemlig, at bilbranchen var en udfordret branche.

Jesper Ratza, bilmager

Senere, i 2001, kom unge Ratza til bilforretningen Autohuset Vestergaard, der allerede dengang var kendt for at sende sine unge mennesker til udlandet for at dygtiggøre sig. Det blev som nævnt for Jesper Ratzas vedkommende til et ophold hos bilkoncernen Weller Gruppen i Leipzig.

- Min hovedopgave på Bilakademiet var omkring konsolidering inden for bilbranchen, og derfor var skiftet til Autohuset Vestergaard spændende, fordi jeg i mit job hos Hans Vestergaard fik lov til at være med på deres spændende rejse med opkøb af en række bilforretninger på Fyn og i Jylland.

- Det var en vild rejse at være med på. Og det var faktisk med til at give mig idéen til, at man også kunne samle handlen med brugte biler på nettet. Men det skulle være på en helt ny måde, da man jo på det tidspunkt allerede var begyndt at handle med biler på nettet, forklarer Jesper Ratza.

Blå bog

Jesper Ratza er 47 år. Han er gift med Mette, og parret har børnene Tobias på snart 20 år og Emilie på 18 år.

Jesper Ratza etablerede 1. oktober 2013 sit firma Auction Group, der i dag driver bilhandels-platformen Autoproff samt selskaberne Payproff og PB Cartrading.

 Brugerne på Autoproff handlede i det seneste regnskab år alene 120.000 biler.

Autoproff er i dag repræsenteret i Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Polen og Østrig.Firmaet beskæftiger godt 100 medarbejdere, og omsatte i sit seneste regnskabsår for 800 millioner kroner og gav et driftsresultat på cirka 38 millioner kroner.

Jesper Ratzas kontor er minimalistisk indrettet, men selvfølgelig er der en racerbil og en motorsportshjelm i reolen. Foto: Flemming Larsen
Annonce

Teknologien var parat

Så da vejlenseren kom tilbage til bilbranchen i 2012 - efter at have været beskæftiget i andre brancher i små tre år - var teknologien gearet til den fagre nye verden.

- Vi brugte tre år på at bygge bilhandels-platformen. Her fandt vi ud af, at vi skulle have de store bilhuse med, og efter at jeg havde fået bilfamilien Anders, Knud og Palle Jensen, indehaver af bilforretningen Autocentralen, med, begyndte det for alvor at gå stærkt, husker Jesper Ratza.

En af de pudsige oplevelser i forbindelse med hele opbygningen var en opringning fra Finanstilsynet, der høfligt, men bestemt, orienterede Jesper Ratza om, at det krævede en tilladelse, hvis man skulle deponere købers penge, indtil køberen havde godkendt handlen - i Autoproffs tilfælde, at bilen levede op til det, sælg ren havde lovet køberen.

Og noget må medarbejderstaben og Jesper Ratza have gjort rigtigt.

- Vi står foran at skulle udvikle bilhandels-platformen for cirka 30 millioner kroner i løbet af det kommende år. Og med godt 100 motiverede medarbejdere ser jeg salget af aktiemajoriteten til Europas største bilhandels-platform som et kvantespring i den helt rigtige retning.

- Vi var tidligere - foruden Danmark - repræsenteret i Sverige, Tyskland, Holland, Polen og Østrig med godt 7000 forhandlere og cirka 20.000 brugere. Med salget til AutoScout24 udvider vi med 45.000 nye brugere i et hug. Og selv om beløbet på checken ikke interesserer mig, tror jeg, at tidspunktet var det helt rigtige, siger Jesper Ratza, mens blikket falder på bogen "Kunsten at være et ordentligt menneske", som han fik af en af sine gode venner.

- Der er tale om et skudsmål, jeg altid har prøvet at efterleve: Det at behandle sine partnere og især sine kunder ordentligt, er i virkeligheden det allervigtigste.

- Og derfor er vi alle hos Autoproff glade for, at vi fortsat får lov til at lege med biler, det er jo dér, vores passion ligger, og det vi sammen er bedst til, siger siger Jesper Ratza.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendte erhvervsfolk har holdt på hemmelighed i flere måneder: Nu afslører de planerne om at give Vejle et varigt Tour de France-minde

Annonce
Ugeavisen Vejle

Fie har en dyster side i sig: Hendes krop har netop fået den 12. fortælling om det "mørke" i livet - 'Men jeg er stadig en smilende og mild kvinde'

Annonce
Ugeavisen Vejle

Se kortet over Vejles bedste strande: Her kan du bade i rent badevand

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE

Vejlensere har strikket over 10.000 gule lapper: Sådan skal de nu syes sammen til en gigantisk Tour de France-førertrøje

Ugeavisen Vejle

De græssende dyr hjælper naturen på vej

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Videnskab i børnehøjde

Ugeavisen Vejle

De har mere end 25 års erfaring med skønhed: Tager også mændene under kærlig behandling

Ugeavisen Vejle

Færre unge søger mod de gymnasiale uddannelser i Vejle: På ét gymnasium er rektor dog 'lettet og meget tilfreds'

Ugeavisen Vejle

En billig by- og pendlerbil: Hyundai Bayon er et frisk pust i gadebilledet

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Vi maler byen gul

Ugeavisen Vejle

Vejle-restaurant i midtbyen er lukket: 'Jeg lavede danske mad, som mor ville have serveret den, men det var ikke nok'

Ugeavisen Vejle

Charlotte sagde sit job op og brød med kæresten: 'Nu gider jeg simpelthen ikke mere'

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Forårsstemning på Nørretorv

Annonce