Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Mine gammeldags honninghjerter

Honninghjerter er ikke svære at lave, men det kan være en langstrakt affære. Privatfoto
Bagning af hjemmelavede honningkager er et projekt, som kræver både tid og tålmodighed. Men det er på ingen måde svært at lave honningkager, lyder det fra Anne-Kathrine Schelde, Maden i mit liv.

Vejle: Jul og honningkager hører sammen. Og når de fine honninghjerter, pyntet med chokoladeovertræk, glansbilleder og krymmel, begynder at dukke op i bagernes vinduer i november, så ved vi, at julen nærmer sig. Men honningkager er også en langstrakt affære. Og skal der laves hjemmebagte honningkager til jul, så er det nu, man skal i gang.

Fordej til honningkager

Honning har altid været et høst- og frugtbarhedssymbol, og man har bagt honningkager i den vestlige verden i hundredvis af år. Oprindeligt blev kagerne dog lavet uden meget andet end honning og rugmel, der blev rørt sammen, når honningen blev slynget sidst på sommeren. Herefter blev dejen lagt til modning, som regel i et års tid.

Når efteråret gik på hæld og mørket kom, fandt man honningdejen frem og rørte den sammen med æg og krydderier, hvis man havde den slags. Når honningkagerne var bagt, var holdbarheden nærmest uendelig, og kagerne blev eksempelvis brugt som barselsgaver, julegaver og til at sprede glæde i vintermørket.

Der findes flere bagere og konditorer herhjemme, der laver honningkager på en fordej, som har modnet i et år. Men mindre kan nu også gøre det og 1 måneds modning er helt fint.

Forskellen på smagen i en honningkage, der er lavet med dej, som har modnet, og en dej som bare er rørt sammen, er til at få øje på. Modning gør nemlig det samme ved en honningkagedej som langtidshævning af brød. Det giver en fantastisk smag og en helt naturlig hævning. Men har man ikke mulighed for at lade sin honningkagedej modne i en hel måned, før den skal rulles ud og udstikkes til figurer, så er blot et par dage bedre end slet ingenting.

Det er dog ikke gjort med modning af fordejen. Efter bagningen er honningkagerne stenhårde. De skal derfor hvile på køl i et par dage, indpakket i et fugtigt klæde, så de kan udvikle smag og blive bløde og svampede. Og generelt siger man, at en honningkage først er rigtig god efter 3-5 dages trækketid.

Bagning af hjemmelavede honningkager er med andre ord et projekt, som kræver både tid og tålmodighed. Men det er på ingen måde svært at lave honningkager. Og det kunne jo være et lille juleprojekt for hele familien.

Annonce

Skønne variationer

De færdigbagte honningkager kan overtrækkes med mørk chokolade og pyntes med glansbilleder eller glasur og krymmel i forskellige farver. Man kan også udelade chokoladen og i stedet spise kagerne med lidt koldt smør på.

Endelig kan man lægge honningkagerne sammen 2 og 2 med en luftig smørcreme og abrikos-, æble- eller appelsinmarmelade imellem. Dermed får man de lækreste honningbomber, som er perfekte til en god kop julekaffe eller te.

Annonce

Sådan gør du

Bland hvedemel og honning sammen til en fast dej. Lad den stå tildækket ved stuetemperatur i minimum 1 uge men gerne 1 måned eller længere.

Rør æggeblommen sammen med hjortetaksalt. Sørg for, at der ikke er klumper. Rør potaske ud i 1-2 spsk vand til det er helt opløst.

Kom æggeblomme og potaske i honningdejen sammen med krydderierne og ælt den godt i 6-8 minutter. Det er nemmest, at bruge en røremaskine.

Rul dejen ud i til 4-5 mm. Udstik hjerter (eller andre figurer) med en udstikker og læg kagerne på bageplader beklædt med bagepapir.

Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i 8-10 minutter, indtil de er hævede og gennembagte.

Kagerne er hårde, når de er nybagte. De skal derfor lægges i et fad med et fugtigt viskestykke over og stilles på køl i 2-3 dage, indtil de er blevet bløde. Fugt viskestykket efter behov.

Smelt chokoladen og dyp kagerne. Pynt evt. med krymmel eller glansbilleder.

Honningkagernes holdbarhed er 3-5 dage. Uden chokoladeovertræk er kagernes holdbarhed dog nærmest ubegrænset, hvis bare de opbevares på køl i en lufttæt beholder. Så nøjes evt. med at overtrække de hjerter, som bliver spist.

Honninghjerter

Ca. 18-20 stk.

250 gr hvedemel

250 gr flydende honning

1 æggeblomme

1 tsk hjortetaksalt

1 tsk potaske

1 tsk stødt nellike

1 tsk stødt kanel

Desuden mørk chokolade til overtræk, krymmel eller glansbilleder

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Frede og Selma sætter spot på børns følelser og hverdagsliv

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Han kaldte mig en møgkælling

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Bøn fra Vejle-restauratører: Lad os holde jul i oktober på en hverdag

Ugeavisen Vejle

Ny, lille kortfilmsfestival blev løbet over ende - der kom tusindvis af film ind fra hele verden

Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Her har du opskriften på en lækker sæsonbetonet ret

Ugeavisen Vejle

Ny vandrerute på 170 kilometer har et budskab: Gå fra bøvlet by til den lette løsning

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Larm og ræs på Nørremarken

Ugeavisen Vejle

Ford Mustang er en spændende elbil: Lidt for meget vrinsk, men med lidt for lidt lyd

Ugeavisen Vejle

80 år er ingen alder: Helt anderledes end alle de andre

Ugeavisen Vejle

Japanske skønheder med flotte former: Svenn fra Vejle solgte for millioner af kroner af dem, og der var blomster til fruerne

Ugeavisen Vejle

Dyrene er væk fra stalden: Nu gives der i stedet liv til hundeportrætter, natur og dåser på papir

Ugeavisen Vejle

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Ugeavisen Vejle

Skoleelever med til at redde restaurationsbranchen: Det er megafedt at lave mad, siger Liv Kynde, og hun har ikke noget imod skæve arbejdstider

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Her er der plads til alle

Ugeavisen Vejle

Skoleelever kræver hotellignende standard: Får efterskole i Vejle til at bygge om for millioner

Ugeavisen Vejle

Christina og Louise er jævnaldrende frisører: Og derfor er deres nye salon atypisk

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

Ugeavisen Vejle

Ny behandling i Vejle: Kvinder skal have styr på deres underliv

Ugeavisen Vejle

Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej: Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Ugeavisen Vejle

Slut med verdens bedste hummus: Vejles måske mindste fødevarebutik kører på sidste vers

Ugeavisen Vejle

Det sker for første gang i 230 år: Kendt hus får storslået  udsmykning

Ugeavisen Vejle

Her ligger en godt gemt by i Vejle: Justitsministeren klippede snoren til stort nyt uddannelsessted

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: 16-årig søn løj for os

Annonce