Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Mine gammeldags honninghjerter

Honninghjerter er ikke svære at lave, men det kan være en langstrakt affære. Privatfoto
Bagning af hjemmelavede honningkager er et projekt, som kræver både tid og tålmodighed. Men det er på ingen måde svært at lave honningkager, lyder det fra Anne-Kathrine Schelde, Maden i mit liv.

Vejle: Jul og honningkager hører sammen. Og når de fine honninghjerter, pyntet med chokoladeovertræk, glansbilleder og krymmel, begynder at dukke op i bagernes vinduer i november, så ved vi, at julen nærmer sig. Men honningkager er også en langstrakt affære. Og skal der laves hjemmebagte honningkager til jul, så er det nu, man skal i gang.

Fordej til honningkager

Honning har altid været et høst- og frugtbarhedssymbol, og man har bagt honningkager i den vestlige verden i hundredvis af år. Oprindeligt blev kagerne dog lavet uden meget andet end honning og rugmel, der blev rørt sammen, når honningen blev slynget sidst på sommeren. Herefter blev dejen lagt til modning, som regel i et års tid.

Når efteråret gik på hæld og mørket kom, fandt man honningdejen frem og rørte den sammen med æg og krydderier, hvis man havde den slags. Når honningkagerne var bagt, var holdbarheden nærmest uendelig, og kagerne blev eksempelvis brugt som barselsgaver, julegaver og til at sprede glæde i vintermørket.

Der findes flere bagere og konditorer herhjemme, der laver honningkager på en fordej, som har modnet i et år. Men mindre kan nu også gøre det og 1 måneds modning er helt fint.

Forskellen på smagen i en honningkage, der er lavet med dej, som har modnet, og en dej som bare er rørt sammen, er til at få øje på. Modning gør nemlig det samme ved en honningkagedej som langtidshævning af brød. Det giver en fantastisk smag og en helt naturlig hævning. Men har man ikke mulighed for at lade sin honningkagedej modne i en hel måned, før den skal rulles ud og udstikkes til figurer, så er blot et par dage bedre end slet ingenting.

Det er dog ikke gjort med modning af fordejen. Efter bagningen er honningkagerne stenhårde. De skal derfor hvile på køl i et par dage, indpakket i et fugtigt klæde, så de kan udvikle smag og blive bløde og svampede. Og generelt siger man, at en honningkage først er rigtig god efter 3-5 dages trækketid.

Bagning af hjemmelavede honningkager er med andre ord et projekt, som kræver både tid og tålmodighed. Men det er på ingen måde svært at lave honningkager. Og det kunne jo være et lille juleprojekt for hele familien.

Annonce

Skønne variationer

De færdigbagte honningkager kan overtrækkes med mørk chokolade og pyntes med glansbilleder eller glasur og krymmel i forskellige farver. Man kan også udelade chokoladen og i stedet spise kagerne med lidt koldt smør på.

Endelig kan man lægge honningkagerne sammen 2 og 2 med en luftig smørcreme og abrikos-, æble- eller appelsinmarmelade imellem. Dermed får man de lækreste honningbomber, som er perfekte til en god kop julekaffe eller te.

Annonce

Sådan gør du

Bland hvedemel og honning sammen til en fast dej. Lad den stå tildækket ved stuetemperatur i minimum 1 uge men gerne 1 måned eller længere.

Rør æggeblommen sammen med hjortetaksalt. Sørg for, at der ikke er klumper. Rør potaske ud i 1-2 spsk vand til det er helt opløst.

Kom æggeblomme og potaske i honningdejen sammen med krydderierne og ælt den godt i 6-8 minutter. Det er nemmest, at bruge en røremaskine.

Rul dejen ud i til 4-5 mm. Udstik hjerter (eller andre figurer) med en udstikker og læg kagerne på bageplader beklædt med bagepapir.

Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i 8-10 minutter, indtil de er hævede og gennembagte.

Kagerne er hårde, når de er nybagte. De skal derfor lægges i et fad med et fugtigt viskestykke over og stilles på køl i 2-3 dage, indtil de er blevet bløde. Fugt viskestykket efter behov.

Smelt chokoladen og dyp kagerne. Pynt evt. med krymmel eller glansbilleder.

Honningkagernes holdbarhed er 3-5 dage. Uden chokoladeovertræk er kagernes holdbarhed dog nærmest ubegrænset, hvis bare de opbevares på køl i en lufttæt beholder. Så nøjes evt. med at overtrække de hjerter, som bliver spist.

Honninghjerter

Ca. 18-20 stk.

250 gr hvedemel

250 gr flydende honning

1 æggeblomme

1 tsk hjortetaksalt

1 tsk potaske

1 tsk stødt nellike

1 tsk stødt kanel

Desuden mørk chokolade til overtræk, krymmel eller glansbilleder

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce