Annonce
Ugeavisen Vejle

René har 3500 vinylplader i samlingen: - Jeg får løn for at dyrke min passion

René Mikkelsen er pladesamler. For 25 år siden kom han i lære hos Drejeskiven i Vejle. Foto: Lars Saugbjerg
René Mikkelsen fra Vejle er musikelsker; musik er hans levebrød og passion. I 25 år har han langet plader over disken, og han har ingen planer om at droppe karrieren, der tog sin begyndelse hos Drejeskiven i Orla Lehmannsgade.
Annonce

Vejle: Pladetallerkenen snurrer. Det har den gjort i mange år. I en hurtig, rutineret bevægelse løfter René Mikkelsen pickuppen på plads, hvorefter vinyllyden strømmer ud i stuen.

Han har det bedst med, at der ikke er stille.

For 25 år siden kom René Mikkelsen i lære hos Drejeskiven, og det viste sig, at den nu 42-årige musikelsker var havnet på den helt rigtige hylde.

I dag lever René Mikkelsen stadig et musikalsk liv, et liv med de sorte skiver. Det kan ikke være andeledes.

- Jeg får løn for at dyrke min passion, smiler han og løfter kaffekoppen op - ligesom for at skåle på sit held.

Annonce

Noget at falde tilbage på

Drejeskiven havde 20 års jubilæum samme år som René Mikkelsen blev ansat, og dermed blev der tilført nyt blod til byens kendte pladeforretning. Nok var det en ung René Mikkelsen, der stod bag disken, men tag ikke fejl; allerede dengang var han et omvandrende musikleksikon med en stor paratviden, som kunderne nød godt af.

- Jeg kan vel takke mine forældre for, at jeg havnede i Drejeskiven, for faktisk ville jeg på det tidspunkt være rockstjerne. Men jeg fik den besked, at jeg skulle have noget at falde tilbage på. Jeg havde været i praktik hos Jørgen (Jørgen Andersen, Drejeskiven - red.), og vidste, at det var spændende at arbejde i en pladeforretning. Så pladeforretningen var et naturligt valg, fortæller René Mikkelsen.

Efter fire år hos Drejeskiven tog han en kort afstikker til Fredgaard Radio, hvorefter Stereo Studio i Vejle stod for tur i syv år. Siden har han solgt vinyl hos Moby Disc og Tartan Music. De seneste to år har været ansat i Moby Disc, der ligger i Odense.


Jeg kan stadig møde folk på gaden, der siger: Det er jo dig fra Drejeskiven... Så ved man, at man har været en del af folks musikalske liv.

René Mikkelsen


Med tiden fortog drømmen sig om at blive rockstjerne, og andres musik krøb dybere og dybere under huden på pladepusheren.

- Det har aldrig naget mig, at jeg ikke blev rockstjerne, fastslår René Mikkelsen, der dog lige fik mulighed for at snuse lidt til scene- og rocklivet med det lokale band Krackerjack.

Annonce

Kæmpe samling

Hvorfor vinyl?

- Lp'er kan noget særligt. Du kan dykke ned i et cover, du kan røre ved pladerne, og bliver på en måde en del af processen i den måde, du nyder musikken på. Du skal vende og skifte pladen. Lidt som gamle fotoalbum. Det er 10 gange federe at have billederne i hånden end på computeren.

Allerede som syv-årig begyndte Rene Mikkelsen at købe plader. Måske påvirket af sin far, Bo Mikkelsen, der også har stor musikinteresse.

- I 80'erne og 90'erne røg jeg stille og roligt over på cd-bølgen, men da vinylsalget igen steg, og jeg samtidig blev ansat hos Moby Disc i 2007 skete der virkelig noget. Jeg fik blod på tanden, og mine kolleger havde jo samme passion, så det var helt naturligt, at det skulle være lp'er. Siden er det gået lidt amok, konstaterer han.

Mon ikke. 3500 vinylplader. De fylder mere end noget andet i hans hjem.

René Mikkelsen er pladesamler, og reolerne indeholder et meget bredt udvalg af musik. Alt fra hip-hop til jazz, pop og rock. Foto: Lars Saugbjerg

- Jeg favner meget bredt, og er nysgerrig i forhold til at finde ny musik. Hvis jeg streamer, er det kun for at finde ny inspiration. Jeg lytter til alle genrer, men i dag køber jeg nok mest indie rock, og omkring 80 procent af indkøbene er nyudgivelser, fortæller entusiasten, der dog ikke kan holde sig i ro, når gamle klassikere pludselig dukker op - i ny forklædning.

- ABBA er på vej med en box med alle studio albums i farvet vinyl. Den skal jeg da have.


Du må gerne kalde mig en nørd. Det er jeg. Jeg dyrker jo musikken meget mere end de fleste.

René Mikkelsen


Stilheden i René Mikkelsens stue "larmer" pludselig. Ingen musik. Han rejser sig, skuer ud over sin samling og vælger et album med Alice Boman, "Dream On". Snart fyldes rummet igen med lyd.

Annonce

Aldrig ro

- Jeg hører altid plader. Jeg starter dagen med en plade og en kop kaffe. Jeg har aldrig brug for ro.

- Jeg har brug for musik, siger han.

- Jeg kan slet ikke forestille mig et liv uden musik, for det har altid fyldt meget. For pokker, jeg er født i november 1977 - samme måned som Saturday Night Fever soundtracket udkom. Min far er kæmpe Bee Gees fan, så det har nok været det første musik, jeg har hørt. Bee Gees, Dire Straits, Gasolin og Shu-bi-dua. Som barn hørte jeg altid plader på værelset. I 80'erne var det Duran Duran og Nick Kershaw, så blev det heavy metal, og det ene tog det andet. Jeg har aldrig haft et liv uden musik, siger René Mikkelsen og understreger:.

- Og jeg har ikke lyst til at lave andet end det, jeg nu har lavet gennem 25 år.

Albummet med Iron Maiden, Somewhere in time, er at finde i René Mikkelsens samling. Coveret er noget helt særligt, hvis man vil fordybe sig i detaljerne. Foto: Lars Saugbjerg

Fem af René Mikkelsens bedste:

Bedste plade: The Dark Side of the Moon, Pink Floyd

Bedste Band: The Beatles

Bedste koncert: Simon & Garfunkel i Parken

Bedste bog: High Fidelity (den handler jo om mig) af Nick Hornby

Bedste cover at fordybe sig i: Iron Maiden, Somewhere in time

René Mikkelsen, vejlenser, 42 år. Single og far til Daniel på 11 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Syn for sagen hos optiker

Annonce