Annonce
Ugeavisen Vejle

Spor 18 har en mission: Her kommer de unge tilbage på sporet

Thea Valentin Kristensen,  t.v., havde selv brug for Spor 18 på et tidspunkt, og er kommet hel ud på den anden side. Hun ses her sammen med Mette Stoffer, sundhedskonsulent og rådgiver for Spor 18. PR-foto
Spor 18 er et kommunalt tilbud til unge fra 18 år og opefter, der har brug for rådgivning. Underviserne på kurset "Lær at tackle angst og depression", der er for unge mellem 15 og 25 år, er andre unge, der er kommet tilbage på sporet.

Vejle: "Den, der selv har haft en sten i skoen, ved hvor skoen trykker".

Det er skudsmålet for underviserne på kurset "Lær at tackle angst og depression", som det kommunale tilbud Spor 18 tilbyder unge mellem 15 og 25 år.  Underviserne her er unge, der selv er tilbage på sporet.

Derudover har Spor 18 siden 2014 tilbudt gratis rådgivning til unge fra 18 år og opefter.

To tredjedel af de unge er kvinder, mens en tredjedel af de unge er mænd. Og ifølge Mette Stoffer, sundhedskonsulent og rådgiver for Spor 18, har Corona-pandemien ikke gjort det nemmere for de unge mennesker.

Annonce

Ikke terapi

- Corona-restriktionerne har gjort, at vi, som mange andre, har doblet antallet af vores rådgivningssamtaler i forhold til samme måned sidste år.

- Det har ikke gjort det nemmere, at de unge lige nu er afskåret fra samværet med vennerne, fritidsaktiviteter og deres fritidsjob, forklarer Mette Stoffer.

Det er ikke blot med til at stresse de unge. Det at deres sociale netværk er trukket væk under dem, er også en af årsagerne til angst og depression.

Ifølge Mette Stoffer har Spor 18 siden etableringen for seks år siden haft fokus på hjælp til selvhjælp.

- Når det gælder "Lær at tackle angst og depression"-kurserne, er der ikke tale om terapi. Tværtimod. Det er hjælp til selvhjælp. Vores undervisere er unge, der selv har lidt af angst og depression, og som er kommet ud på den anden side.

- De ved, hvilken værktøjer, de skal skrue på i løbet af samtalerne med de unge, nemlig for at få styr på den mentale mistrivsel, forklarer Mette Stoffer.

Hun vurderer, at Spor 18 gennem de seneste seks år i alt har hjulpet 2500 unge mennesker, når man både tager kurserne med de unge undervisere  og rådgivningen fra husets professionelle rådgivere med.


Det er ikke terapi, vi tilbyder. Tværtimod. Vores undervisere er unge, der selv har lidt af angst og depression, og som er kommet ud på den anden side.

Mette stoffer, sundhedskonsulent og rådgiver i Spor 18


- I år har vi indtil nu hjulpet 100 unge mennesker, siger Mette Stoffe.

Lige nu er er Spor 18  klar med to nye "Lær at tackle angst og depression"-kurser. De finder sted i uge 8 og i uge 9 og er fuldt booket, og man er derfor allerede nu er i gang med at planlægge flere kurser.

- Vi står lige nu foran de afsluttende eksaminer.  Det er der mange unge, der har svært ved at tackle på grund af nedlukningen. Corona-pandemien har også fået følelsen af ensomhed til at vokse i den aldersgruppe, vi henvender os til. Og her er den bedste vaccine lige nu samtaler og værktøjer til de unge, så bliver bedre til at tackle hverdagens udfordringer, og lære sig selv at kende, siger Mette Stoffe.

Annonce

Underviser online

Hun nævner, at der er mellem syv og 12 deltagere på hvert kursus.

- Samtalerne og dialogen med de unge mennesker er af to og en halv times varighed og strækker sig over syv gange. Her betyder restriktionerne, at undervisningen lige nu foregår online - dog kun af halvanden times varighed.

- Det har ikke gjort vores arbejde nemmere, men de unge kan selvfølgelig altid henvende sig til os, når kameraerne er slukket, siger Mette Stoffer, der ser frem til den dag, vi alle er blevet vaccineret mod corona og igen kan mødes i vores sociale netværk.

Annonce

Har selv været der

En af underviserne er Thea Valentin Kristensen, der selv er kommet hel ud på den anden side, og som nu ser frem til at kunne hjælpe jævnaldrende.

Spor 18

Spor 18 er et kommunalt tilbud til unge mellem fra 18 år og opefter, der lider af angst og depression.

Et af tilbudene er kurset "Lær at tackle angst og depression". Kurset, der henvender sig til unge mellem 15 og 25 år, er gratis og består af syv lektioner af to og en halv times varrighed. Kuserne finder lige nu sted online, og af halvanden times varrighed.

Formålet med kurserne, er at styrke unges evne til selv at tackle deres angst eller depression.

Siden etableringen tilbage i 2014 har Spor 18 hjulpet godt 2500 unge tilbage på sporet.

Læs mere om spor18 rådgivning via Vejle Kommunes hjemmeside:Vejle.dk

- Det er et år siden, jeg selv deltog i kurset "Lær at tackle angst og depression". Hos mig kom det fra den ene dag til den næste: Jeg oplevede pludselig, at jeg ikke kunne noget så simpelt  som at tage bussen i skole og passe min undervisning.

- Jeg blev sygemeldt, og talte med flere psykologer. Det var først, da jeg deltog i et forløb under Spor 18, at der kom styr på tingene.

- I dag arbejder jeg i en butik på gågaden i Vejle. Og jeg er fuld i gang med at læse op på de fag, jeg missede i forbindelse med min angst og depression. Drømmen om at læse til folkeskolelærer er kommet et stort skridt nærmere, siger en taknemmelig Thea Valentin Kristensen.

En taknemmelighed, hun har vekslet til jobbet som frivillig underviser hos Spor 18.

- Det er min måde at sige tak til Spor 18 på, det at kunne hjælpe andre unge ud i lyset igen, siger Thea Valentin Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce