Annonce
Ugeavisen Vejle

Stresset eller angst? Få spottet tankerne og kog dem ned, råder metakognitiv terapeut Anette Birkegaard, der har åbnet klinik på Havneparken 2

Efter mange år som pædagog inden for socialpsykiatrien har Anette Birkegaard nu kastet sit virke over det psykoterapeutiske felt metakognitiv terapi og har åbnet klinik i Slagteriet på Havneparken 2. Foto: Jørgen Hasseriis
Det kan blive en negativ spiral, hvis man hele tiden tænker over, hvordan man har det, mener nystartet metakognitiv terapeut.

Vejle: Metakognitiv terapi kan blive det nye lokomotiv inden for psykoterapien, mener Anette Birkegaard.

For hende selv er det det allerede, for hun er netop stoppet som socialpædagog inden for socialpsykiatrien og har startet egen virksomhed som metakognitiv terapeut.

Anette Birkegaard har lejet sig ind i et lokale i Slagteriet på Havneparken 2, og her vil hun tage imod klienter, der ikke kan stoppe de negative tanker. Hun henvender sig både til privatpersoner, virksomheder og jobcentre, og hun laver både individuelle- og gruppeforløb med at håndtere angst, depression og stress, men også problemstillinger som PTSD og OCD.

- Hvis man oplever tankemylder, tristhed, søvnbesvær, tvangstanker eller generelt synes, at negative og uhensigtsmæssige tanker fylder for meget i hverdagen, kan metakognitiv terapi være en hjælp, mener hun.

- Vi er alle tænkende væsener, der tænker positive og negative tanker. Vi skal bare passe på med ikke at hænge fast i de negative tanker, forklarer Anette Birkegaard.

Vi kan have så mange negative tanker, og nogle af dem er også forkerte og urealistiske. Dem har vi ikke behov for.

Anette Birkegaard

Skånsom behandling

Med sig i bagagen af erfaring inden for det psykoterapeutiske arbejde har hun et mangeårigt arbejde i Center for Social Rehabilitering i Vejle samt en uddannelse i metakognitiv terapi fra Neokognitivt Institut i København.

- Det er en relativt ny metode, og det bliver det nye sort inden for psykoterapien, pointerer hun.

- Det er en langt mere skånsom behandlingsform, for hvor den kognitive terapi handler om at kradse i følelserne, at vende tilbage til det, der gør ondt, er den metakognitive terapi mere fokuseret på at arbejde med tankerne om tankerne. At få registreret de tanker og så komme videre, forklarer hun.

- Jeg havde på et tidspunkt at gøre med nogle flygtninge, og her blev det klart for mig, at det ikke hjalp dem at tale om de traumer, de havde med sig. De blev bare dårligere, jo mere de mærkede efter, siger hun.

Annonce

Unge lider også

Anette Birkegaard er gift og har tre børn og en voksen plejedreng. Hun er netop flyttet til Vejle fra Jelling. Udover klinikken i Vejle, har hun også lokaler i Hedensted og Esbjerg og leder efter lokaler andre steder i Jylland også, så hun kan komme til klienterne og ikke omvendt.

I korte træk handler hendes terapi om at bearbejde de ufrugtbare processer og tanker, der gør, at vi ikke trives. Og mistrives er der faktisk en del, der gør, fortæller hun.

- Et stigende antal børn og unge lider af angst. Det kan have stor indflydelse på deres trivsel og påvirke dem socialt og påvirke deres skolegang. Der er for eksempel også mange unge piger, der har negative tanker og ikke synes, at de er gode nok. At de er en fiasko. Det handler om at få de tanker på plads, så de ikke fylder. Ligesom jeg heller ikke selv kan gå at sige hele tiden, at det nok ikke går med min nye klinik. Hvis jeg bliver ved med at tænke det, vil det ikke komme til at fungere, mener Anette Birkegaard, der glæder sig til sit nye virke.

- Det føltes rigtigt at åbne en klinik nu. Min jobfunktion stoppede i socialpsykiatrien, og min mand og jeg er netop flyttet fra Jelling til Vejle. Vores tre børn er store, og den yngste skal på efterskole efter sommerferien. Så jeg tænkte "nu er det nu, jeg skal starte", siger hun.

Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi er en redskabsbaseret behandlingsmetode, som hører under den tredje bølge af kognitive terapier.

Behandlingsformen er transdiagnostisk og kan anvendes i forhold til mange psykiske problematikker - lige fra stress, depression og angst til PTSD og OCD.

Der er tale om en relativt ny retning inden for psykologien, og den er markant anderledes i forhold til de fleste andre psykoterapeutiske traditioner. Hvor man i andre terapiformer tillægger tanker og følelser en stor betydning for individets psykiske trivsel, mener man ud fra en metakognitiv tilgang, at tankernes specifikke indhold ikke spiller den afgørende rolle. Hvad man stiller op med tankerne, er til gengæld et aspekt af betydning.

Kilde: Neokognitivt Institut

En del af Anette Birkegaards terapi er at skrive på ruden for at få klienten til at forholde sig til, om det er teksten eller baggrunden, der betyder mest for vedkommende. Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: I middelalderen lå der en borg på denne plads

Annonce
Annonce
VEJLE

Se billederne: Show, sjov og sammenhold - cheerleaderne i Vejle har en fest og vil gerne dele den med publikum

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Eleverne fra Campus Vejle har styr på "trick n' treat": - Vi har et unikt samarbejde med byens butikker

Ugeavisen Vejle

Skal dyste om en af branchens mest eftertragtede priser: Topkokke skal nyfortolke kartoflen i konkurrence i Vejle

Ugeavisen Vejle

Det må jeg bare erkende: Jeg er til modeller med kvindelige former

Ugeavisen Vejle

Kan blive tvunget til at droppe Black Friday: Se hvilken speciel branche, der bare er vildt ramt

Ugeavisen Vejle

De fik hver 10.000 kroner: Lions Vejle Munkebjerg uddelte kontanter til to modtagere, og pengene kommer mennesker med særlige behov til gode

Ugeavisen Vejle

Grønt knallertkørekort: Nu skal de unge drøne af sted på el-scooteren

Ugeavisen Vejle

Simon fra Vejle kan vinde mange penge:  Nomineret til prestigefyldt talentpris

Ugeavisen Vejle

Nu er det tid til at høste frø til den vilde have

Ugeavisen Vejle

Jubilar i Vejle uddelte 30.000 kroner: De modtog pengene

Ugeavisen Vejle

Så bliver det ikke mere smart og ungt: Kendt tøjmærke åbner butik på gågaden

Ugeavisen Vejle

Se hvem stjernekokken er: Vejlenser er Danmarks bedste østerskok

Ugeavisen Vejle

Det lugter lidt af Drejeskiven: Godt nyt til alle musikelskere - ny pladeforretning åbner i Vejle

Ugeavisen Vejle

Da det gik bedst, var der 180 butikker: Nu lukker stor skotøjskæde de sidste forretninger i Danmark og Norge

Ugeavisen Vejle

Badawi åbner ny bod på street food: De milde øjne bag disken har set de mest forfærdelige ting

Ugeavisen Vejle

Sådan kan du modtage 500 kroner fra Vejle Kommune

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: At skrive om andres liv...

Ugeavisen Vejle

Heidi stak af på vinder-knallerten: Vejlenserne har stemt på Vejles bedste butikker - se hele listen her

Ugeavisen Vejle

Så mange har været i Lido Biograferne: En agent og en ninja slåsser så det brager

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Svigerfar giver mig et klap bagi

Kultur

Ugens foto: Vejles fattiggård lå ved Sønderåen

Ugeavisen Vejle

Sådan gjorde Anna hobbyen til sin levevej: Tjener kassen i en mandeverden

Annonce