Annonce
Ugeposten Skjern

Farvel efter tre generationer: Skjern-bådene er ikke længere på Gl. Ringkøbingvej

Fem tønder land på Gl. Ringkøbingvej er skiftet ud med en parcelhushave inde midt i Skjern. Lone S. Kristensen har boet i sit barndomshjem i 57 år, men er nu flyttet til Skjern. Foto: Johan Gadegaard.
Klaus og Lone S. Kristensen har solgt den grund, som hendes farfar købte i 1959. Det kom bag på mig, at jeg ikke tudede, da vi kørte derfra, siger Lone

Skjern: Lone’s far og onkel var begge udlærte hos hendes farfar Ejnar Hansens oliefyrsfirma Økonoma som lå på Holstebro, og da Ejnar Hansen købte grunden på Gl. Ringkøbingvej i 1959 og byggede produktionsbygninger og de to private boliger, overtog onklen firmaet på Holstebrovej, og farfar kørte nu sit nye firma Skjern Bådene og Lucas Auto Elektro. Firmaet blev senere overtaget af Lones forældre Ulla og Erik Hansen. I 2000 overtog Lone Schmidt Kristensen og hendes mand, Klaus Kristensen, forretningen, men nu er det slut med Skjern Bådene på Gl. Ringkøbingvej.

- Min farfar, Ejnar Hansen, købte de fem tønder land, fordi han ville til at arbejde med det nye produkt, glasfiber. Det blev så til Skjern Bådene og Lucas Auto-elektro, fortæller Lone S. Kristensen.

Inden Skjern Bådene havde Ejnar Hansen været chauffør på et teglværk, haft et auto-elektro og et oliefyrsservice Økonoma på Holstebrovej.

Annonce

- Han har også bygget de fleste af husene på højre side af Holstebrovej, siger Lone S. Kristensen.

Hun er født i 1964, hvor både hendes forældre og hendes bedsteforældre boede ved siden af virksomheden.

- Min far og hans bror stod i lære hos deres far, der var af den gamle skole, så på arbejde sagde de også Hr. Hansen til chefen ligesom de øvrige ansatte. Jeg kan ikke huske, at han arbejdede, han gik og opfandt ting, husker Lone S. Kristensen.

Opfindelser

Han opfandt et apparat, der kunne optø frosne kloakker, som siden blev solgt til kommunen. Han opfandt også en maskine, der kunne lave murerbaljer ud af jerntønder.

- Jeg kan også huske, at han lavede en cykel til sig, da han blev dårlig gående. Det var to mini-cykler, der blev sat sammen med en kurv i midten til værktøj og så to gear fremad og et bakgear, siger Lone S. Kristensen.

Hendes far overtog forretningen efter sin far, og i 2000 overtog hun og hendes mand Skjern-bådene.

- Far blev så ansat på linje med de tre andre ansatte, der allerede dengang havde været hos firmaet i mange år. Niels Simonsen startede som fejedreng da han var 14 år og fik fortjenstmedaljen efter 50 år, fortæller hun.

Firmaet byggede sine egne både, blandt andet en Flex 18, bygget efter Lone og Klaus' ønsker.

- Vi havde brokket os over, at der ikke var nogle ordentlige både, så far og Niels hjalp os med at bygge båden, vi havde ideerne og de gjorde dem til virkelighed.

Skjern Bådenes Flex 18 blev solgt i 35-40 eksemplarer og der findes en klub med 10-15 Flex 18 båd-ejere, der mødes en gang om året

- Rettighederne og formen til båden blev solgt til et Bøges Både i Lunderskov. Vi lavede også en Jafi skydepram efter anvisninger fra jagtkonsulent Fynbo. Der var ingen, der var interesseret i at fortsætte produktionen, så formen er knust, men den originale findes på et jagtmuseum, fortæller Lone S. Kristensen.

Hun passede kontoret, butikken og reservedelslageret, ligesom hendes mor havde gjort tidligere.

Annonce

Arbejde for andre

- Det gik meget godt, så vi byggede en ny produktionshal, men nærmest fra den ene dag til den anden mistede vi en stor glasfiberordre ordre til køleindustrien, så det blev til reparation af vindmøller samt salg af både. Vi lejede den store produktionshal ud.

I 2011 begyndte hun arbejde for andre og i 2019 startede hun sit eget firma.

I 2016 blev butikken lukket og reservedelene solgt til et andet firma.

- Skjern er for lille til en specialbutik. Folk kører til Biltema og Harald Nyborg, fordi de tror, at det billigere, påpeger Lone S. Kristensen.

Klaus Kristensen har natarbejde, men har stadig nogle få kunder der bliver serviceret i løbet af eftermiddagene.

- Som firma eksisterer Skjern Bådene stadig. Klaus reparerer ting, vindmøller og siloer, og jeg sælger stadig tovværk og lignende til erhvervskunder, forklarer hun.

Nu er hele området solgt og Klaus og Lone S. Kristensen er flyttet ind i et parcelhus midt i Skjern.

- Der skulle være plads til mit kontor og der skulle være plads til, at der kan bygges et værksted til Klaus, så stedet her passer os godt, siger hun.

Når tre generationer har boet et sted og haft masser af plads, så kan der blive samlet meget sammen.

- Både min farfar og min far har haft svært ved at smide ting ud. Der var en solskærm til en Morris 1000 fra farfars tid, gamle kofangere, et bussæde på loftet, som vi nær aldrig havde fået ned. Noget er gået til min Nyt & Gammelt-butik på Holstebrovej, men det meste er smidt ud.

Der var også masser af gammelt værktøj.

Annonce

Farvel til Ringkøbingvej

Den 1. marts var de ude.

- Heldigvis gik der lang tid fra kontrakten var underskrevet og til vi skulle være ude, men det var da hårdt følelsesmæssigt. Vores børn havde ikke lyst til at overtage, så jeg er da glad for, at der nu bor nogen, der har produktion, siger Lone S. Kristensen.

Det kom bag på hende, at hun ikke tudede, da hun kørte derfra sidste gang.

- Jeg havde vænnet mig til det, og nu skulle vi i gang med noget nyt.

Lone S. Kristensen er glad for sin tid som selvstændig.

- Det har jo også været perfekt for vores sønner. De har jo været vant til, at der altid har været en voksen, de kunne gå til. De fik et rigtig tæt forhold til deres bedsteforældre, som jo også boede ved siden af. Morfar har afleveret og hentet dem i børnehave, de har kunnet tage kammerater med hjem, så de synes, at det har været en perfekt barndom.

Der er stadig masser af ting opmagasineret forskellige steder, men det må blive pakket ud hen ad vejen.

- Jeg ved ikke, om vi bliver boende her i parcelhuset resten af vores liv. Det kommer meget an på, hvor vores drenge bosætter sig og stifter familie. Så vi når nok ikke at sætte dybe rødder her, mener Lone S. Kristensen.

Sommerhuset i Stauning er hun derimod sikker på bliver i familiens eje.

- Det købte farfar, og den er siden gået i arv, så der har vi rod.

Annonce
Ugeposten Skjern

Guldkonfirmander fra Faster

Annonce
Ugeposten Skjern

Kom til Open by Night og lær af Brizze og Miss Mia

Annonce
Ugeposten Skjern

Konfirmationer 2022 - 7. og 8. maj

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeposten Skjern

Maja binder blomster til Superbrugsens kunder: Blomster skaber glæde

Ugeposten Skjern

Ringkøbing-Skjern Kommune går på gaden for at hjælpe udsatte børn

Ugeposten Skjern

Det kan få selv en gammel cirkusdirektør til at fælde en tåre

Ugeposten Skjern

Renters rente forgylder dit barn – start pensionsopsparing i en tidlig alder

Ugeposten Skjern

Hør den nordiske sangskat i Kirkehuset

Ugeposten Skjern

Cafékunder kræver skøn kaffe

Ugeposten Skjern

Da corona lukkede Marlenes kræmmerpladser måtte hun modstræbende stille sig foran kameraet - det blev en stor succes

Ugeavisen Ringkøbing

MUNSJ med Casper Mikkelsens Dejlige Jazzband på Generator

Annonce