Annonce
Fugleinfluenza

Aflivning af høns på naturlegeplads i Valby vækker vrede: Det gør os kun mere kede af det

20 undulater og parakitter blevet aflivet sammen med dyrelegepladsens ni høns som konsekvens af fugleinfluenza. Foto: Dyren - Dyrelegepladsen i Valby
Dyren - Dyrelegepladsen i Valby måtte 8. februar aflive deres prydfugle på grund af, der var fundet tilfælde af fugleinfluenza i det voliere, hvor fuglene holdes. Fødevarestyrelsen aflivede dog også ni høns, selvom de ikke gik i volieren, og det vækker vrede hos Foreningen Frit Fjerkræ.

Var det Fødevarestyrelsens pligt at informere de ansatte på Dyren - Dyrelegepladsen i Valby om, at de kunne få testet deres høns for fugleinfluenza i stedet for at aflive dem med det samme?

Det mener Foreningen Frit Fjerkræ, hvor formand Finn Jensen har kritiseret Fødevarestyrelsens måde at agere på i sagen, hvor der blev fundet fugleinfluenza i et voliere på ‘Dyren’ i Valby, som konsekvens af flere mystiske dødsfald blandt fuglene.

- Personalet på ‘Dyren’ blev ikke oplyst om muligheden for at skåne hønsene. Ingen høns var døde, syge eller udviste på nogen måde symptomer, så der er god grund til at tro, at hønsene ikke var smittet med fugleinfluenza. Det er kritisabelt, at Fødevarestyrelsen undlod at teste hønsene og undlod at informere om muligheden for at hønsene kunne blive skånet, hvis hønsene blev testet negative for fugleinfluenza. Tværtimod fik personalet direkte besked om at der var ingen vej udenom at hønsene skulle aflives, lyder det fra Finn Jensen.

Annonce

Fødevarestyrelsen er dog ikke enig i præmissen for kritikken.

- Man har ikke mulighed for at vælge selv. Det er Fødevarestyrelsen, der fagligt vurderer forholdene på stedet under hensyntagen til flere faktorer, blandt andet hvilke dyr der vurderes at have været udsat for smitte og virustypen og på dette grundlag vurderer, hvilke dyr der skal være omfattet af aflivningen, forklarer Hanne Christensen fra Fødevarestyrelsen og fortsætter:

- I det konkrete tilfælde har der ikke været opstillet effektiv smittebarriere imellem de to fuglehold. Virustypen er højpatogen fugleinfluenza H5N8, der potentielt kan smitte mennesker. Der er set smitte til mennesker, selvom det kun er set i meget få tilfælde med den verserende virustype (H5N8). Fødevarestyrelsen har på den baggrund truffet en afgørelse om, at prydfugle og høns udgør én smitteenhed, der har været udsat for samme smitte og dermed, at alle fugle på adressen skulle aflives.

Det er for sent nu

Fugleinfluenzaudbruddet kom højt overraskende, da ‘Dyren’ havde fulgt alle forholdsregler.

- Det har været en meget voldsom oplevelse at skulle sige farvel til dem. Nogle af fuglene har vi jo haft i 20 år. Jeg har arbejdet her i snart 17 år, og det er alle sammen dyr, vi har reddet fra andre steder for at give dem et bedre liv. Undulaterne er tidligere internat-fugle og hønsene var tidligere burhøns. Så det har været rigtig hårdt, sagde Veo Andersen, der arbejder på ‘Dyren’, kort efter fuglene var blevet aflivet.


Det er kritisabelt at Fødevarestyrelsen undlod at teste hønsene og undlod at informere om muligheden for at hønsene kunne blive skånet, hvis hønsene blev testet negative for fugleinfluenza. Tværtimod fik personalet direkte besked om at der var ingen vej udenom at hønsene skulle aflives.

Finn Jensen, Frit Fjerkræ


Veo Andersen lægger ikke skjul på, at de ansatte på ‘Dyren’ havde gjort alt for at redde hønsene, hvis det havde været en mulighed.

- Vi havde naturligvis valgt muligheden for at teste først, hvis vi havde fået at vide, at det var muligt. Og hvis det er sandt, at vi havde ret til det, så gør det os da kun mere kede af det. Men det er jo for sent nu.

Annonce

Ved ikke hvordan

Man ved ikke præcis, hvordan fuglene på ‘Dyren’ er blevet smittet, men fordi de ansatte har fulgt alle retningslinjer er teorien ifølge Veo Andersen, at det er kommet fra vilde fugle.

- Det kan kun være kommet fra vilde fugle, så deres (Fødevarestyrelsens, red.) teori er, at de er blevet smittet via ekskrementer. Vores voliere er halvt dækket over, og så består det halvt af trådnet, så de kan få sol ind osv. Hvis en vild fugl med sygdommen har lavet en klat ind gennem trådnettet, så kan de være smittet den vej, har hun tidligere sagt.

I Danmark blev der i november indført krav om indelukning af fjerkræ som følge af forhøjet trusselsniveau for fugleinfluenza.

I alt er 20 undulater og parakitter blevet aflivet, ligesom dyrelegepladsens ni høns også er blevet det.

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Børnehavebørn finder tre poser med kokain på legeplads

Annonce
Annonce
Alarm112

Købte en pistol og 50 patroner i København: 24-årig får ti års fængsel og udvises for terrorforsøg

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

24-årig kendt skyldig i forsøg på terror

Mest læste

Annonce