Annonce
Valby

Kampen mod byggeri på den grønne plet tager til: Det er hul i hovedet, hvis det ikke laves om

Jenni Petersson (tv.), Tine Fredsted (i midten) og Helle Winther (th.) har kæmpet mod byggeriet af den tredje daginstitution på Saxtorphsvej, siden det blev vedtaget i budget 20 for halvandet år siden. Foto: Jens Mouvielle
Flere beboergrupper i Valby Nord har kæmpet mod byggeriet af en tredje daginstitution på Saxtorphsvej, siden det blev besluttet for halvandet år siden. En ny udvikling i sagen har givet modstanden ekstra styrke.

Jenni Petterson, Tine Fredsted, Esben Christensen og Helle Winther bor i området på og omkring Saxtorphsvej, hvor opførelsen af en tredje daginstitution har skabt massive frustrationer hos beboerne.

Saxtorphsvej er en smal villavej, der i forvejen er hærget af trafik fra de to eksisterende daginstitutioner, ligesom pladsen, hvorpå byggeriet skal opføres, er på områdets sidste grønne åndehul.

Placeringen af institutionen blev vedtaget, fordi prognoser på børnetallet i Valby Nord i 2019 viste, at der var akut behov for flere institutionspladser i Valby Nord. Det virkelighedsbillede har ændret sig, og faktisk vil der de kommende år være færre børn i området, end der er nu.

Annonce

Beboernes mening er ikke til at tage fejl af. De vil have udskudt beslutningen om at bygge daginstitutionen, så man kan finde en bedre løsning til at sikre institutionspladser til områdets børn nu, hvor besluntingen ikke længere haster.

- Da vi råbte op første gang, fik vi at vide, at baggrunden for at bygge netop her var, at det hastede, fordi der ville komme mange flere børn. Nye prognoser viser så, at det ikke er tilfældet, og derfor forfalder behovet for at haste sig igennem den her beslutning. Det er hul i hovedet, hvis de ikke laver det om, for de går jo ind og fjerner et grønt område, som vi ellers får at vide, de gerne vil værne om, siger Tine Fredsted, der er formand for grundejerforeningen Valby Vænge.

Det er ikke kun beboerne i området, der ikke kan se meningen med sagens forløb. Flere partier har nu valgt at gå videre med sagen med henblik på at få beslutningen omstødt.

Kæmper for alternativ placering

Dansk Folkeparti og Konservative var ikke med i det forlig, der besluttede at placere byggeriet af daginstitutionen på Saxtorphsvej. De to partier er nu kommet med et medlemsforslag, der skal behandles på mødet i Borgerrepræsentationen torsdag 22. april.

I medlemsforslaget står der:

- Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde Børne- og Ungdomsforvaltningen senest i august 2021 at udarbejde et forslag til politisk behandling om alternativ placering til den daginstitution, der er planlagt til det grønne område på Saxtorphsvej i Valby mellem de eksisterende to daginstitutioner.


Man føler sig ikke ønsket som beboer i området, for vi som grundejerforeninger er ikke blevet kontaktet. Det er ikke en proces, hvor borgernes input har nogen værdi overhovedet.

Tine Fredsted, formand for grundejerforeningen Valby Vænge


Jakob Næsager, gruppeformand og borgmesterkandidat for Konservative, uddyber, at baggrunden for deres medlemsforslag med Dansk Folkeparti bunder i, at de vil værne om Københavns grønne områder. Desuden mener de, at det vil gå ud over sikkerheden, hvis man øger mængden af trafik på Saxtorphsvej.

- Alle kan se, det er tåbeligt at placere endnu en daginstitution på Saxtorphsvej, det er bare kun Konservative og Dansk Folkeparti, der tør sige det offentligt. Det er lidt ligesom med kejserens nye klæder, og når vi kommer til borgerrepræsentationsmødet på torsdag, håber vi, at alle er enige om, at kejseren ikke har noget tøj på, lyder det fra Jakob Næsager.

Annonce

Demokratisk underskud

Valby Lokaludvalg har før kritiseret, at man ikke laver beslutningen vedrørende opførelsen af den tredje daginstitution på Saxtorphsvej om.

- Grunden til, man ikke laver beslutningen om, tror jeg bunder i, at man er langt i processen og allerede har har postet en masse penge i det, selvom lokalplanen ikke er godkendt. Men det er jo ikke normal praksis, og det er stærkt kritisabelt, lød det fra Ejner Jensen, næstformand i Valby Lokaludvalg.

Den udtalelse bakkes op af beboerne i området, der føler sig taget som gidsler i det, de kalder fraværet af en demokratisk proces.

Den grønne plet på Saxtorphsvej. Foto: Marck Esbjørn B. Permin

- De lavede jo en lokalplan for at sikre, at det her grønne område blev bevaret, og man kan godt kalde det lidt en skueproces, for de er jo faktisk ligeglade med, at den her lokalplan først skal godkendes om lidt. De er jo allerede i gang med byggeriet, og når argumentet for at de bygger her, ikke er der længere, hvor er det demokratiske i det her forløb så henne? spørger Esben Christensen, formand for grundejerforeningen Kanthusene.

Han suppleres af Tine Fredsted.

- Hvis de fejer det af banen på torsdag, så må vi trække os tilbage og se på, hvad vi så kan gøre. For der er et problem med den demokratiske proces her. Man føler sig ikke ønsket som beboer i området, for vi som grundejerforeninger er ikke blevet kontaktet. Det er ikke en proces, hvor borgernes input har nogen værdi overhovedet.

Der er sendt over 100 høringssvar til lokalplanforslaget, der alle er kritiske over for placeringen af institutionen på den valgte placering.

Teknik- og Miljøudvalget skal behandle lokalplanforslaget den 10. maj.

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Kilovis af hård narko blev leveret i små æg på søndage

Annonce
Annonce
Alarm112

16-årig var i livsfare: Sag om knivoverfald kommer for retten efter 33 måneder

Annonce
Forsiden netop nu
Alarm112

24-årig kendt skyldig i forsøg på terror

Alarm112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Mest læste

Annonce