Annonce
Byliv

Nyt byggeri smadrer grønt område: Nu kan vi ikke længere se os blive gamle her

Jenni Petersson har kæmpet mod byggeriet af den tredje daginstitution på Saxtorphsvej, siden det blev vedtaget i budget 20 for halvandet år siden. Foto: Jens Mouvielle
Flere beboergrupper i Valby Nord har kæmpet mod byggeriet af en tredje daginstitution på Saxtorphsvej, siden det blev besluttet for halvandet år siden. Selvom nye prognoser for børnetallet gav håb, nægter politikerne at ændre beslutningen.

Opførelsen af en 3. daginstitution på i villakvarteret på den smalle Saxtorphsvej har fyldt en hel del i både borgernes dagligstuer såvel som på rådhuset.

Beboerne har siden beslutningen blev truffet i 2019 frygtet for trafik- og støjgener, hvis den lille villavej skal rumme omtrent 500 børn i de tre institutioner. For nylig fik de berørte valbyborgere et lille håb om, at beslutningen kunne nå at gøres om, fordi en ny prognose fastslog, at der kommer færre børn til området end først antaget de næste år.

Torsdag 22. april valgte forligspartierne bag opførelsen af den tredje daginstitution dog at holde fast i deres beslunting, og det gør ondt på familierne i området.

Annonce

- Vi føler, vi havde fundet det perfekte sted at bo, men den øgede mængde trafik og larm, det fører med sig at samle 500 børn på en villavej, betyder, at vi ikke længere kan se os blive gamle her, siger Jenni Petersson og fortsætter:

- Jeg elsker at bo i byen, men jeg holder også af luften og pladsen, der følger med at bo på landet. Vi føler, vi havde fundet det perfekte match her, men nu bliver pladsen - vores grønne område - taget fra os. Jeg har talt med flere naboer, der for første gang overvejer, om de virkelig skal blive boende. Det er et hårdt slag.

Politisk uenighed

Konservative og Dansk Folkeparti er de eneste partier, der ikke stemte for opførelsen af den 3. daginstitution på Saxtorphsvej tilbage i 2019 med mål om, at den står færdig i 2023. Derfor stillede de medlemsforslag om, at man udskød beslutningen om at bygge i tre måneder og i stedet ledte efter alternative placeringer, nu hvor prognosetallene for væksten af børn i området er faldet og byggeriet derfor ikke haster.


Jeg elsker at bo i byen, men jeg holder også af luften og pladsen, der følger med at bo på landet. Vi føler, vi havde fundet det perfekte match her, men nu bliver pladsen - vores grønne område - taget fra os.

Jenni Petersson beboer på Saxtorphsvej


Det ville forligspartierne dog ikke være med til, hvilket skuffer Jakob Næsager, gruppeformand og borgmesterkandidat for Konservative.

- Der er ikke nogen, der synes det er en god idé, men forligspartierne tør ikke lave deres beslutning om og reflektere over tingene. De faldende prognosetal var en legitim mulighed for at tænke sig om en ekstra gang, men ikke engang det gad de, siger Jakob Næsager og slår fast:

- Jeg synes, det er ekstrem udemokratisk. Det her er blevet besluttet bag lukkede døre på en budgetforhandling, og når de røde partier snakker om flere grønne områder, så runger det ekstremt hult, når de så bygger på det sidste grønne område i kvarteret.

Annonce

Prognosetal ikke nok

Forligskredsen bag besluntingen om at opføre den tredje institution på Saxtorphsvej består af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Venstre.

Forligspartierne vurderer ikke, at der er grundlag for at udskyde beslutningen til trods for det faldende børnetal, da man kan se, at der vil være behov for institutionspladser længere ude i fremtiden.

- Den nye befolkningsprognose 2021 viser en mindre stigning i børnetallet i Valby på kort sigt sammenholdt med prognosen for 2020, men børnene kommer dog, og seneste befolkningsprognose forudsiger flere børn i Valby end tidligere forudsagt. Den seneste befolkningsprognose ændrer således ikke behovet for at tilvejebringe kapaciteten på Saxtorphsvej, lyder forklaringen i et statusnotat.

Det grønne område i gamle Valby, der skal fjernes for at gøre plads til en 3. daginstitution. Foto: privat

Klaus Mygind gruppeformand for SF fortæller, at han forstår borgernes bekymring, og at man vil imødekomme den ved at sikre bedre trafikforhold på vejen.

- Jeg forstår til fulde borgernes bekymring, men vi kan se, det bliver nødvendigt at få flere pladser fremadrettet, og vi har ikke kunnet finde alternative placeringer. Vi vil dog lave flere tiltag for at afhjælpe trafik-presset på området, så den situation beboerne frygter ikke opstår.

Den køber Jenni Petersson dog ikke.

- Jeg ved godt, de forsøger at komme et plaster på såret ved at justere på trafikken, men der kommer så meget tryg på, at det ikke bliver til at løse. Vi kan ikke have vores unger løbende rundt med ro i maven, det findes der ikke noget plaster, som kan dække.

Der er sendt over 100 høringssvar til lokalplanforslaget, der alle er kritiske over for placeringen af institutionen på den valgte placering.

Teknik- og Miljøudvalget skal behandle lokalplanforslaget den 10. maj.

Annonce
Annonce
Alarm112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Annonce
Annonce
Alarm112

To år efter farligt knivstik mod teenager venter sag på retten

Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Lokal skole har fået nyt udstyr: Inviterer alle på eventyr uden for åbningstid

Alarm112

Dommer fængsler mand for at skubbe kvinde ud foran tog

Alarm112

Tog måtte nødbremse for kvinde skubbet ned på skinnerne

Alarm112

Fire mænd er fængslet efter knivstikkerier i København

Alarm112

Motorcyklist afgået ved døden efter ulykke i København

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Annonce