Annonce
112

Politiet med advarsel til forældre: Jeres børn hvidvasker penge for kriminelle

Fyns Politi. Arkivfoto: Michael Bager
Københavns Politi har den senere tid oplevet, at kriminelle i Valby-området udnytter børn til hvidvask af penge. De bruger dem i politisprog som muldyr, og det kan give pletter på straffeattesten.
Annonce

Den seneste tid har Københavns Politi set eksempler fra blandt andet Valby på, at unge bliver truet til at være såkaldte muldyr for kriminelle.

Det betyder, at kriminelle udnytter børnene til at hvidvaske penge ved for eksempel at bede dem om en pengeudveksling eller noget andet, der kan sløre den kriminelles pengespor.

Den kriminelle kan for eksempel overføre 1.000 kroner til barnet/ den unge og bede barnet/ den unge om at hæve de 1.000 kroner i en automat. På den måde har den kriminelle tilegnet sig penge fra en konto, der ikke er deres egen.

- Vi oplever, at det er en problematik, som de færreste børn og forældre kender til, er opmærksomme på og er klar over konsekvenserne af. Og desværre har vi den seneste tid set flere eksempler på dette i Valby. Derfor vil vi meget gerne gøre forældrene opmærksomme på problemet, lyder det fra Københavns Politi.


Mange børn vil gerne hjælpe og er ikke opmærksomme på, at de penge, de er med til at videreføre, er en del af en kriminel handling. På den måde kan de ufrivilligt blive en del af en ulovlig handling ud fra deres ønske om at hjælpe en person i nød.

Bjarke Alberts, politikommissær ved Forebyggelses- og Nærpolitisekretariatet


Annonce

Udnytter børns hjælpsomhed

Københavns Politi fortæller, at de kriminelle er gode til at opspore børnene og finde på historier om, hvorfor de har brug for hjælp. Derfor er mange børn ikke opmærksomme på, at pengene kommer fra en kriminel handling.

- De kriminelle etablerer typisk kontakten til børn og unge via butikscentre, ved skolen eller gennem de sociale medier. Så bliver de unge smurt en eller anden historie på ærmet af en voksen om, at der er en, som har brug for hjælp. Mange børn vil gerne hjælpe og er ikke opmærksomme på, at de penge, de er med til at videreføre, er en del af en kriminel handling. På den måde kan de ufrivilligt blive en del af en ulovlig handling ud fra deres ønske om at hjælpe en person i nød, siger Bjarke Alberts, politikommissær ved Forebyggelses- og Nærpolitisekretariatet og fortsætter:

- Den her type kriminalitet er et opmærksomhedspunkt for os i øjeblikket, fordi vi oplever, der er sager, og fordi vi kan konstatere, at flere forældre ikke er opmærksomme på problematikken.

Annonce

Plet på straffeattesten

Det er strafbart at hjælpe til med hvidvask, også selvom man gør det i god tro.

- Som muldyr medvirker man til hvidvask, og det er strafbart. En plet på straffeattesten kan have afgørende betydning for den unges fremtidige karrieremuligheder, og samtidig er det et samfundsproblem, fordi muldyrene er med til at understøtte kriminalitet, siger leder af Afdeling for økonomisk kriminalitet i Københavns Politi, vicepolitiinspektør Peter Reisz.

Tilbage i maj lavede Københavns Politi et forældrebrev, der blev sendt rundt, hvor man gjorde opmærksom på muldyr-problematikken. Hovedelementerne i dette skriv kan ses i nedenstående faktaboks:

Sæt fokus på emnet overfor dit barn

- Spørg om dit barn kender nogle, der har været muldyr eller selv er blevet kontaktet.

- Tal om, at man skal forholde sig kritisk til, hvornår man skal hjælpe andre med fx at hæve penge. Er det en fremmed eller en, man kender perifert, skal man ikke hjælpe.

- Fortæl om konsekvenserne og om, at hvidvask er alvorlig strafbar kriminalitet.

- Vær opmærksom og følg med i dit barns transaktioner og privatøkonomiske adfærd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Idræt

Nu kan du nominere Årets Idrætsforening

Miljø

53 nye elbusser på vej

Valby

Ældre herrer i nye fodboldstøvler

Venskab

Efter 18 år på herberg fik Ole hjælp til ensomheden med en netværksven: Hvis han ikke hører fra mig, skal han sgu nok ringe

Annonce