Annonce
Ugeavisen Varde

25-årige Christian: For fem år siden undgik jeg at fortælle, at jeg gik til folkedans…

I mange år dansede Christian med sin søster Sofie. Her er de fotografert sammen da de var 13 og 10 år. Privatfoto
I dag er 25-årige Christian Albertsen stolt af at nørde i folkedansens kultur, musik og dansetrin. For ham er dansen og musikken et frirum fra en hektisk hverdag som film- og tv-produktionstekniker-elev ved TV2 Sporten.
Annonce

Varde: Christian Albertsen er født ind i folkedanserkulturen. Både han og hans lillesøster, Sofie, har vundet guld ved DM i folkedans. I dag har Christian et kæmpe netværk over hele Danmark med unge, der ligesom ham nørder i takter, trin og folkedansens kulturhistorie. Engang orkede han ikke at forklare, eller rettere forsvare, hvorfor han gik til folkedans.

- Fordommene har ændret sig helt vildt indenfor folkedans de seneste fem år. Nu er det ikke spor pinligt at fortælle, at man er til folkemusik – tvært imod, det er blevet populært at dyrke sine rødder og det oprindelige. På Tønder Festival har de i flere år haft et område med "folk.spot", hvor det primært er orkestre med dansk folkemusik, der optræder, fortæller Christian Albertsen, der selv kan spille på stort set alt, der har tangenter.

Harmonika og klaver er dog hans foretrukne musikredskaber.

Christian på harmonika spiller sammen med bandet FUG - folkemusik uden grænser. Bandet skal også spille ved landsstævnet i Varde. Privatfoto
Annonce

Dansede som toårig

Christian Albertsen begyndte at danse i Varde og Omegns Folkedanserforening, da han var to år, men fra spæd lå han i barnevognen, når mor og far dansede, om det er derfor, at folkemusikken har bidt sig fast i sjælen på ham, vides ikke. Senere blev lillesøster Sofie født, og hun er lige så stor fortaler for folkedansen som resten af familien.

Bror og søster dansede i mange år sammen på børne- og ungdomshold i Varde, for Christian var kræsen med piger og dansede helst kun med sin søster, lyder det fra pålidelig kilde (mor).

- Folkedansere bliver generelt karakteriseret som gamle mennesker, der iført smækbukser, nissehuer og træsko med halm. Vi unge dansere bliver mødt med fordomme om, at vi er særlige-ikkeøl-drikkende-hellige typer. Derfor havde jeg en periode i et par år, hvor jeg ikke orkede at fortælle, at jeg var folkedanser, fortæller Christian, der blev dansk mester i folkedans for unge i 2014.

Annonce

Unge nørderier

Sammen med 100 andre frivillige stiller Christian sin arbejdskraft til rådighed, når folkedanserforeningerne fra Varde og Ølgod er værter ved DM og det årlige folkedanserlandsstævne i år.

- Jeg skal både spille og danse, og så glæder jeg mig til at være sammen med en masse andre glade dansere, unge som gamle, siger Christian Albertsen, der i dag bor i Odense, hvor han er ved at uddanne sig til film- og tv-produktionstekniker ved TV2 Sport.

- Vi er en flok unge, der virkelig nørder med folkemusik og -dansen. Vi samles cirka en gang om måneden, hvor vi danser, spiller, fester og har det sjovt, siger 25-årige Christian Albertsen.

Spørgsmålet om han har en kæreste, besvarer han med et klart JA. Og gæt selv, i hvilken sammenhæng han har mødt hende…

I 2014 vandt søskendeparret Sofie og Christian Albertsen guld ved DM i folkedans. Han i ungdomsrækken og hun sammen med en partner voksenrækken. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce