Annonce
Ugeavisen Varde

46-årig esbjergenser overtager skolelederpost i Varde Kommune: - Det var en udfordring, som jeg ikke kunne lade ligge

Jan Wittrup kommer fra en stilling som administrativ leder på Auraskolen i Esbjerg, der har hele 2000 elever og 200 ansatte. Nu får han det øverste ansvar for Trane Skole & Børneby med 500 elever. Foto: Martin Jørgensen
Jan Wittrup har første officielle arbejdsdag 3. januar, og han glæder sig til at møde forældre, ansatte og elever i sit nye job som skoleleder på Trane Skole & Børneby.

Tistrup/Horne/Sig: "Jan Wittrup, skoleleder" er allerede skiltet på døren til kontoret, og der står en velkomstgave på skrivebordet. Det hele er spritnyt for den 46-årige esbjergenser, der har valgt at sige ja til jobbet som skoleleder for Trane Skole & Børneby med start fra 1. januar 2022.

- Det bliver så spændende at komme i gang, og det var en udfordring, som jeg ikke kunne lade ligge. Skolen har et ry for at have stor opbakning fra forældre og lokalområdet, og det tiltaler mig meget at komme til et sted, hvor nærmiljøet også spiller en stor rolle, fortæller Jan Wittrup fra sit nye kontor, hvor avisen møder ham for første gang.

Det bliver så spændende at komme i gang, og der var en udfordring, som jeg ikke kunne lade ligge. Skolen har et ry for at have stor opbakning fra forældre og lokalområdet, og det tiltaler mig meget at komme til et sted, hvor nærmiljøet også spiller en stor rolle

Jan Wittrup

Han kommer til Tistrup fra en stilling i Esbjerg, hvor han har været administrativ leder på Auraskolen, der, ligesom Trane Skole & Børneby, også har flere skoler under sig.

Annonce

- Jeg har været tilknyttet en skole, hvor der har været 2000 elever og 200 ansatte. Det er mindre her med færre elever og et mindre personale, men jeg tror på, at det kan betyde endnu mere nærhed og en mulighed for at komme tættere på alle de, der kommer på skolen. Det ser jeg meget frem til.

Jan Wittrup

Privat bor Jan Wittrup i Gjesing i Esbjerg sammen med Helle. Sammen har de børnene Simon, Andreas og Jeppe på henholdsvis 24, 20 og 15 år. Førstnævnte er netop blevet far til datteren Filippa.

Meget af den nye skoleleders tid går med arbejde, og ellers holder han af at bruge sin fritid i sommerhuset i Vejers, som parret har købt og renoveret. Andreas, Jans ene søn, har også en relation til Varde Kommune, da han er konstabel i Oksbøl.

Oprindeligt er Jan fra Aarhus, men han flyttede i en ung alder til Vestjylland og Esbjerg, hvor han også læste til lærer.

Vil samle lokalområdet

Jan Wittrup fremstår meget rolig, når han sidder tilbagelænet i stolen og svarer reflekteret på det ene spørgsmål efter det andet. Det er da også ét af de tillægsord, som han sætter på sig selv, når han skal forholde sig til sine egne styrker.

- Jeg er et roligt menneske, og jeg er god til at se tingene i et større perspektiv. Det må nok være min største styrke, siger han og tilføjer om sin største mangel:

- Det må nok være, at jeg er så ny i det, som jeg er. Jeg har erfaring fra lederjob, men ikke fra den øverste position, som det er, når man er skoleleder. Men det ser jeg bare som en interessant udfordring, som jeg glæder mig til at komme i gang med, så jeg kan sætte mine egne aftryk.

Jeg skal ikke bare komme med alle mine idéer og ændre måden, man gør tingene på her. Jeg skal først lige danne mig et ordentligt indtryk, og så skal der bare videreudvikles på en skole, der i forvejen kører rigtig godt på mange områder.

Jan Wittrup

Det kan være svært at svare på, hvordan man gerne vil have, at medarbejdere, forældre og elever skal se en som skoleleder, men Jan Wittrup gør alligevel forsøget:

- Jeg vil gerne være en skoleleder, der viser, at han vil fællesskab. En, der går forrest og viser vejen for andre, og som er god til at se muligheder. Jeg ser Trane Skole & Børneby som et samlingspunkt for hele lokalområdet, og jeg vil gerne være en, som formår at skabe et samarbejde med hele området. Virksomheder og foreningslivet skal involveres, hvor det giver mening, og det håber jeg at kunne bidrage til.

Jan Wittrup sender store roser afsted til Trane Skole & Børneby, og han glæder sig til at videreudvikle stedet. Foto: Martin Jørgensen
Annonce

Vil ikke ændre en masse

Når han går rundt på gangene på skolen, er det hele meget nyt. Fornemmelsen for de forskellige lokaler er så småt ved at være der. Vi går en tur på biblioteket, og han udbryder straks, at "det er da godt nok et fedt rum."

Sådan er ordlyden, hvor end vi går hen, og man får indtrykket af, at han er meget tilfreds med de nuværende faciliteter og i det hele taget, hvordan skolen bliver drevet. Netop derfor vil han heller ikke komme ind fra dag ét og revolutionere det hele.

- Jeg skal ikke bare komme med alle mine idéer og ændre måden, man gør tingene på her. Jeg skal først lige danne mig et ordentligt indtryk, og så skal der bare videreudvikles på en skole, der i forvejen kører rigtig godt på mange områder.

Trane Skole & Børneby har tre skoler under sig samt to dagtilbud. Geografisk er de placeret i forskellige byer, Tistrup, Horne og Thorstrup, men sådan en konstellation har han været vant til, hvor det hele heller ikke er samlet under ét tag. Han kan kun være ét sted ad gangen, men understreger, at han vil prioritere at komme rundt.

- Jeg kommer fra et koncept, hvor man har fået det til at fungere. Det er jeg sikker på, at jeg nok skal få løst, og det handler nok bare om at få sat i kalenderen, at man også skal nå ud på de andre afdelinger end her i Tistrup, hvor jeg får kontor. Det er helt klart min ambition, at jeg kommer til det, så vidt som det er muligt. Det er vigtigt, fordi der skal dannes relationer, og vi skal have en fælles tanke om, hvordan vi arbejder.

Annonce

Lært af corona-erfaringer

Det er svært at komme udenom, at det er en omskiftelig tid, som Jan Wittrup bliver kastet ud i som ny skoleleder. Skiftende restriktioner og hjemmeundervisning. Et øget fokus på hygiejne på grund af corona-pandemien. Det er dog ikke noget, der får ham til at ryste på hånden.

- Vi har lært meget af de erfaringer, vi har gjort os fra sidste år, så jeg føler, at vi er godt rustet. Sådan var det på den skole, hvor jeg kommer fra, og jeg er sikker på, at vi også lykkes med det på Trane Skole & Børneby. Eksempelvis fungerer sådan noget som holddeling, hvor eleverne opdeles, så de er i mindre gruppe.

Jan Wittrups kendskab til lokalområdet er begrænset. Han har været i Tistrup og omegn i forbindelse med sit arbejde i foreningslivet, hvor han har været træner og bestyrelsesmedlem i den lokale fodboldklub, hvor sønnerne har spillet. Men han glæder sig til at lære hele omegnen at kende.

Annonce
Ugeavisen Varde

Arne-pensionen skal rulles tilbage

Annonce
Ugeavisen Varde

35 års jubilæum: Jan Pedersen, Primo

Annonce
Ugeavisen Varde

Undgå bøde: Kend faldgruberne omkring cykellygter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Mads fra Næsbjerg er på sit livs iværksætter-eventyr:  Satser alt på bæredygtige børnesko

Ugeavisen Varde

Svensk fastelavnsbolle megahitter: Sådan bager du semlor selv

Ugeavisen Varde

Folk & Kultur er klar igen til sommer

Ugeavisen Varde

Lone er lige fyldt 60, har taget ny uddannelse og skifter nu branche: - Jeg kiggede mig selv i spejlet og tænkte, "hvad laver jeg her?"

Ugeavisen Varde

Hør om ytringsfrihed i den digitale tidsalder

Ugeavisen Varde

Tigermand vender tilbage til Varde med eventfirma

Ugeavisen Varde

Kammerkor gæster Varde med nordisk musik

Ugeavisen Varde

Esbjergenser udstiller på kunstmuseet i Tistrup

Ugeavisen Varde

Forfattere fortæller om de danske, som flygter

Ugeavisen Varde

Cykel for Sagen prøver ny rute - nu bliver start og slut i Varde

Ugeavisen Varde

Eventyrets og barndommens land

Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Annonce