Annonce
Ugeavisen Varde

Advokater: Hav styr på selskabskonstruktion og ejeraftale

Brian Holm og Søren Dueholm fra Advokatfirmaet Vogel & Gammelby. Foto: Karina Øhlenschlæger
Når par deler en virksomhed, er selskabsformen vigtig, hvis det går galt med enten virksomheden eller forholdet.
Annonce

Varde: Hvis man stifter virksomhed sammen med andre - om det er en ven eller ægtefælle, er der flere ting, det er vigtigt at have styr på inden.

- Der er to muligheder. I personligt regi er der interessentskab, hvor risikoen er, at man hæfter personligt og solidarisk. Alt er på spil i den konstruktion, siger Søren Dueholm, der er partner i Advokatfirmaet Vogel & Gammelby i Varde, og fortsætter:

- Den anden er knap så risikobetonet, der er begrænset ansvar ved et anpartsselskab, hvor man har en startkapital på 40.000 kroner. Startkapitalen behøver ikke være kontanter, det kan også være en bil eller 10.000 blyanter, bare det har værdien. Det er en mere sikker konstruktion, fordi du har kapslet gælden ind og som udgangspunkt ikke hæfter personlig for en eventuel gæld i virksomheden.

Annonce

Ejeraftale

En ting er selskabets opbygning, noget andet er at have styr på, hvad der skal ske, hvis parterne går fra hinanden. Noget ikke alle par ønsker at blive konfronteret med og derfor undgår.

- To, der ikke er gift, kommer oftere for at få rådgivning. Ægtefæller og samlevende er knap så påpasselige med at få tingene på plads, siger Søren Dueholm og tilføjer:

- Uanset om det er en ægtefælle eller anden, man ejer virksomhed sammen med, er en ejeraftale vigtig. Eksempelvis kan man aftale, hvem der har forkøbsret.

Han suppleres af sin kollega Brian Holm:

- Og hvordan man skal værdisætte. Det kan man godt blive uenige om, siger han og uddyber:

- Så længe alt er godt, er der ikke problemer. Så det er godt at få aftalt, hvad der skal ske, hvis ikke man er sammen mere. Ellers kan den ene være på tværs.

Annonce

Retten

Hvis, det skulle ske, parterne ikke kan blive om eksempelvis at købe hinanden ud, så er sidste mulighed en retssag.

- Man finder som regel en løsning. Hvis man først begynder at snakke om at skulle i retten, koster det også, siger Søren Dueholm, som derfor opfordrer til, at man ser på den ubehagelige sandhed, nemlig den at man kan ende med at gå fra hinanden. Derfor skal der styr på det, og så kan man håbe, at man aldrig får brug for sin ejeraftale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce