Annonce
Ugeavisen Varde

Børn skal tumles og ikke pakkes ind i vat

Lav en sjov kravlebane derhjemme. - Selv store børn som min egen søn Oskar (20 mdr.), der for længst har lært at gå, synes, det er sjovt at kravle på en udfordrende bane, siger Louise Egelind Hovedskov. Foto: Malene Wonsbek
Fysioterapeut Louise Egelind Hovedskov ser en stigende tendens til, at babyer og børn ikke får udviklet deres motorik tilstrækkelig. Pas-nu-på-kulturen hindrer børn i at udforske deres motoriske grænser.
Annonce

Varde/Sig: Pyt, pust og et lille plaster på såret. Sådan var det engang men ikke længere.

Nu lyder formaningerne "Pas på, du gynger for højt. Pas på, du løber for stærkt. Pas på, du kravler for højt op."

- Der sker ikke noget ved at børn snubler, når de løber for stærkt, eller at de mister fodfæste, hvis de kravler for højt op – det er en del af deres motoriske udvikling at søge og finde grænser. De skal selvfølgelig ikke komme til skade, men vi er blevet alt for pylrede, især kvinderne, siger Louise Egelind Hovedskov med et lille smil.

Hun var nemlig selv lidt forsigtig med at tumle sønnen Oskar, da han var helt lille.

- Jeg glemmer aldrig, da jeg, før jeg selv blev instruktør, glad kom hjem fra en BabyTummel-time og fortalte Søren, hvor vigtig det var, at babyer hang med hovedet nedad. Dertil svarede han, at det havde han da gjort masser af gange med Oskar. Og i dag kan jeg godt se, at mænd ofte tumler mere vildt med både babyer og børn end kvinder, tilføjer 26-årige Louise Egelind Hovedskov, der som tidligere elitefodboldspiller i Horsens bestemt ikke hører til den pylrede type.

Motorik kommer af sig selv, god motorik kommer ikke af sig selv.

Louise Egelind Hovedskov, fysioterapeut

Annonce

Træn hjemme

For en stærk idrætskvinde som Louise var det ganske nærliggende at uddanne sig til fysioterapeut, og som mor har hun rent fagligt fået fokus på et problem, der er i negativ udvikling.

- Jeg har fordybet mig i emnet om børns motorik eller rettere mangel på samme. Vores kultur har ændret sig, og undersøgelser viser, at der bliver flere og flere børn med motoriske vanskeligheder, og det kan få en konsekvens for dem, når de kommer i skole. Jo bedre børnene er motorisk, jo bedre klarer de sig i skolen, fortæller Louise Egelind Hovedskov.

På BabyTummel-holdene, der løber over seks uger, får forældre ideer og inspiration til at tumle med deres børn. Formålet er, at træningen derhjemme bliver en del af at pusle og lege med sit barn.

- Mor skal være helt tryg ved at lave kolbøtter med sit barn eller lade det hænge med hovedet nedad omme på hendes ryg, ellers fungerer det ikke. Selv små babyer aflæser lynhurtigt mors ansigt, og hvis baby fornemmer tvivl eller utryghed, reagerer de på dette. Så en del af kurset er at vejlede og støtte forældre i at tumle med deres børn. Motorik kommer af sig selv, men god motorik kommer ikke af sig selv, det kræver træning, lyder opfordringen fra Louise Egelind Hovedskov.

Babytummel

Louise Hovedskov har nye hold i BabyTummel hver sjette uge hos FysioCenter Varde. Hun begynder med det første hold den 24. oktober. Der er hold for børn 2-5 måneder og for børn 5-10 måneder. Desuden har hun hold for gravide og efterfødselsgymnastik. Lige nu arbejder hun på at få nok deltagere til Minimotorik et hold for børn på 2-3 år.

Tilmelding og yderligere information: www.fysiocentervarde.dk

Louise (26) har spillet fodbold det meste af sit liv - som ungdomsspiller på eliteniveau i Horsens. Boldspillet er lagt på hylden for en stund, nu har hun fuld fokus på fysioterapi og sin egen familie. Foto: Malene Wonsbek
Søren og Louise mødte hinanden i Horsens, hvor de begge gik i en af Team Danmarks eliteidrætsklasser. Da Louise kom ind på fysioterapeutskolen i Esbjerg, flyttede parret til Vestkysten. De bor i Sig og er forældre til Oskar på 20 måneder. Louise arbejder som fysioterapeut hos FysioCenter Varde og på en klinik i Grindsted. Foto: Malene Wonsbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce