Annonce
Ugeavisen Varde

Brug dine overraskende kompetencer fra studiejobbet

Jobbet som kassemedarbejder, tjener eller telefonsælger kan sagtens give dig vigtige kompetencer til din videre jobsøgning, lyder det samstemmende fra to rekrutteringseksperter. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Sæt dig ind i, hvilke kompetencer studiejobbet faktisk har givet dig, og brug det til at lande det første job.

Når du skal ud at lande det første job efter studiet, har du næppe det mest fyldige cv.

Men faktisk kan almindelige ungdoms- og studiejob som kassemedarbejder eller tjener sagtens have givet dig vigtige kompetencer til din videre karriere.

Det gælder bare om at lære at spotte og italesætte dem. Det fortæller Hans Henrik Davidsen, som er rekrutteringsdirektør i det landsdækkende vikar- og rekrutteringsbureau Randstad.

Annonce

- De fleste job indeholder et element af salg, at møde kunder og give dem en god oplevelse. Om det så er hen over disken eller i et callcenter er ikke så afgørende, det er erfaringen med kontakt til kunder, siger Hans Henrik Davidsen.

- Har man en forståelse for det kommercielle univers, er det stort set altid et plus, tilføjer han.

Og det er ikke det eneste, der er at hente fra studiejobbet eksempelvis på en café eller på en bar.

Du lærer nemlig også at indgå i et fællesskab og får forståelse for alle de led, der skal få den forretningsmæssige kæde til at fungere.

Det fortæller Morten Ballisager, som er direktør i Konsulenthuset Ballisager, der beskæftiger sig med rekruttering og karriererådgivning.

- På universitetet taler man meget om det studierelevante job. Men så glemmer man lidt dem, der kan give forretningssans. Og forretningssans er en af de ting, nyuddannede ofte bliver skudt i skoene, at de mangler, når de skal ud at have det første rigtige job, siger Morten Ballisager.

- Det er en meget relevant ting, hvis man kan udfolde det i sin jobsøgning, tilføjer han.

Han nævner som eksempel, at man som tjener arbejder i front med kunder med en vis kompleksitet. Der er mange forskellige behov, der skal opfyldes, der opstår hurtigt situationer, der skal håndteres, der skal laves konfliktløsning og ydes kundeservice.

Samarbejdskompetencer

Derudover er man nødt til at have forståelse for alt det personale, der befinder sig "bagved", og hvordan man får samarbejdet til at glide.

- Der lærer man at arbejde sammen med nogle, der er vigtige for værdikæden. For eksempel at etablere et godt samarbejde med opvaskeren, så man selv kan servicere en kunde, siger Morten Ballisager og fortsætter:

- Det er sådan nogle ting, en arbejdsgiver godt kan blive imponeret over. Altså at man kan se det i en sammenhæng, kan se værdikæderne og forstå, hvad hver enkelt bidrager med på holdet.

Kundeforståelse, forretningsforståelse og evnen til at indgå i et fællesskab er kompetencer, der er guld værd for mange arbejdsgivere.

Kunsten er bare at finde ind til de konkrete kompetencer fra jobbet i servicebranchen eller en dagligvarebutik og brede dem ud under jobtitlen på sit cv.

- Når vi har dem i hænderne, prøver vi at folde både deres egne refleksioner og konkrete erfaring mere ud. Hvad lærte du af jobbet? Hvad har det givet dig i rygsækken? Er der noget af den erfaring fra eksempelvis bageriet, der kan være et aktiv i forhold til et fremtidigt job?, siger Hans Henrik Davidsen.

Eksempler på kvalifikationer fra studiejobbet

Fastfoodmedarbejder: Internationale fastfoodrestauranter giver indsigt i en konceptstyret virksomhed, hvor kundeoplevelse, procesoptimering og effektivitet er i højsædet. Du lærer at arbejde hurtigt og effektivt med kunden i fokus. Samtidig arbejder du tæt med et team - også i pressede situationer.

Facer eller telefonsælger: Her får du erfaring med at tage en afvisning med et smil - og kæmpe videre. Du får støvet de kommunikative evner af, lærer at læse forskellige typer af mennesker og får indsigt i grundlæggende salgsteknikker.

Tjener: Du er vant til lange vagter, et højt aktivitetsniveau, detaljeorientering, ordentlighed, mangeartede opgaver, multitasking og at yde en god kundeservice. Du lærer at håndtere alle slags mennesker - både blandt kunder og kolleger.

Kassemedarbejder: Du lærer at tage fat, være ansigt udadtil, være selvstændig og yde god kundeservice. Det er en opgave med stort ansvar for kundernes oplevelse af forretningen.

Salg og kundeservice: Du lærer at håndtere alle slags mennesker og får brugt dine kommunikative evner. Du skal tænke løsningsorienteret og kunne håndtere konflikter. Man arbejder ofte i et hektisk og krævende miljø, hvor det er afgørende, at man kan bevare roen og være imødekommende - men også sætte grænser.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Tillykke til Oksbøl - tillykke til oplandet

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Se de vilde billeder: Lene og Peter sælger deres liebhavervilla med udsigt over Varde Ådal

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Jens og Flemming afprøver i praksis at få flere turister til deres købstad: Autocamperfolk begejstrede for eksperiment

Ugeavisen Varde

Hvorfor er Varde Gymnasiums første studenter fotograferet ved tidligere teknisk skole? Få forklaringen her

Ugeavisen Varde

Mød masser af raventusiaster: Klar til den sjette ravfestival i Vejers

Ugeavisen Varde

Lokale kokkestjerner i køkkenet i den gode sags tjeneste: Samlede penge ind til unge i uddannelse

Ugeavisen Varde

Se de flotte billeder fra kokketræf i Varde: Lokal gourmetmad på højt niveau

Ugeavisen Varde

Lokale kokkestjerner i køkkenet i den gode sags tjeneste: Samlede penge ind til unge i uddannelse

Ugeavisen Varde

Angela taler syv sprog og har egen virksomhed med adresse i Skovlund: - Vi skal være blandt verdens førende inden for vores felt

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - i lokalsamfundene

Ugeavisen Varde

Negativitet er ikke kun usundt for dit mentale helbred

Ugeavisen Varde

Brug havens sure æbler til en skøn cider

Ugeavisen Varde

Christian Bøving har kastet sig ud et nyt forretningseventyr: - Jeg er et gladere menneske, når jeg får lov til at lave flere ting

Ugeavisen Varde

Tid er (meget mere end) penge

Ugeavisen Varde

Flere kvinder i kommunalpolitik

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - sæt foreningsliv på skoleskemaet

Ugeavisen Varde

Efterårets store naturoplevelse: Sæson for krondyr i brunst

Ugeavisen Varde

Den er go´ nok – altså det der med grøntsagerne

Ugeavisen Varde

18.9: Tambours Have holder lysfest

Ugeavisen Varde

Så er det besluttet: Sådan skal du sortere dit affald i fremtiden

Ugeavisen Varde

Trods færre hænder klappede Karlsgårde Dag som altid

Ugeavisen Varde

Reception for en succes: Aldrig før har så mange brugt fritidscentret

Ugeavisen Varde

Boligmangel til de unge under 30 år - Varde Kommune vågn op

Annonce