Annonce
Ugeavisen Varde

Butik i Blåvand har succes med ældgammelt håndværk: Salatsæt, æggeskeer og smykker af horn er blevet topmoderne igen

Else, Anne Marie og Annette tager imod i Hornvarefabrikken i Blåvand. Butikken åbnede i august 2020 og ligger på Blåvandvej 24. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Har du også en honningske og en smørekniv af horn liggende hjemme blandt arvesølvet? Så er det bare frem med den, for horn er et produkt, der er på vej ind igen. Det mærker de hos Hornvarefabrikken i Blåvand.

Blåvand: I august 2020 åbnede Hornvarefabrikken butik i Blåvand. Virksomheden med base i Bøvlingbjerg har de senere år fået frisk vind i sejlene i takt med, at håndværk, bæredygtighed og storytelling bag produkter er blevet moderne blandt forbrugerne, og kvinden bag Hornvarefabrikkens design siden 2008, Sara Bruun Buch, profilerede for alvor det gamle håndværk i TV-programmet ”Made in Denmark” i 2016.

Diverse skeer af horn er populære varer hos Hornvarefabrikken. En de kunder kommer og supplerer deres samling, mens andre falder for første gang for det gamle håndværk, der er blevet populært igen - ikke mindst efter bæredygtighed for alvor er kommet i højsædet. Foto: Christine Aagaard-Kragh

I butikken i Blåvand tager Else Omer, Anne Marie Thomsen og Annette Søndergaard imod kunderne, der for en stor dels vedkommende er tyskere. De er vilde med hornvareprodukterne, der både omfatter smykker, brugskunst og bestik af forskellig art.


Annonce

Der er mange, der bliver helt nostalgiske, når de kommer ind og ser vores produkter

Else Omer


- Vi oplever kunder, der falder for vores produkter, og som slet ikke kender til, at horn kan være så moderne og nutidigt i sit udtryk, som vores er. Men vi oplever også jævnligt, at der kommer kunder ind for at supplere op i forhold til det, de har derhjemme. Noget af det har de måske købt hos os, noget har de arvet. Horn kan jo holde i rigtig mange år, hvis man passer på det, fortæller Annette Søndergaard.

I 2008 overtog Sara Bruun Buch og Peder Buch Hornvarefabrikken. Sara har siden designet nutidige smykkekollektioner og taget horn som produkt et mere moderne sted hen. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Importerer råvarerne

De fleste af de horn, Hornvarefabrikken anvender, kommer fra slagtekvæg i Nigeria i Afrika.

- Det er der, der findes kvæg med tilpas store horn. Watusikvæg hedder de. Dem har vi ikke nogen af i Danmark, fortæller Else Omer om den helt lavpraktiske årsag til, at det ikke er lokale råvarer, der anvendes.

Hornvarefabrikken forhandler også delikatesser samt andre produkter. For eksempel disse tekstiler fra Ekelund, Sveriges ældste væveri. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Det mest lokale, det bliver til, er en lille mængde horn fra Kalmar i Sverige, som primært anvendes til smykkekollektionerne.

- Det kræver en vis længde på et horn, hvis man skal lave et salatsæt. Hver enkelt del er jo skåret og forarbejdet i et stykke, forklarer Else Omer og viser nogle eksempler frem.

Foruden salatsættene, så er æggeskeer et ret populært produkt, for horn afgiver ikke nogen bismag, som metal ellers kan gøre, når det kommer i kontakt med æggeblommer.

- Der er mange, der bliver helt nostalgiske, når de kommer ind og ser vores produkter, for mange har oplevet hornvarer i køkkenskufferne som børn, og så bliver mange tilsvarende overraskede over, hvor moderne et udtryk, produkter af horn kan have. For eksempel vores smykker, siger Else Omer og viser frem.

Det er populært at købe hele horn - både rå og polerede - og bruge i indretningen. Disse store horn er fra Nigeria. Her køber Hornvarefabrikken langt de fleste af sine råvarer, som kommer fra slagtekvæg af racen Watusi. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce

Prøv det selv

Som en særlig ting i sommerferien, har butikken i Blåvand en række små gør-det-selv-kits, hvor man selv kan prøve det gamle håndværk. Man således købe en pose, hvor der er materialer til, at man selv kan polere en ske, en nøglering eller et vedhæng op.

Man kan i sommerperioden købe et gør-det-selv-kit, hvor man selv kan prøve kræfter med at polere en ske, en nøglering eller et smykke op. Foto: Christine Aagaard-Kragh

- Hvis det er godt vejr, er man velkommen til at sidde i vores gårdhave og hygge sig med det. Ellers er der en udførlig vejledning i posen, så man kan tage det med hjem i sommerhuset, fortæller Annette Søndergaard.

Vestjysk virksomhed

Hornvarefabrikken åbnede i 1935 i Bøvlingbjerg, hvor fabrikken stadig ligger. Foruden butikken i Blåvand, er der butikker i Bøvlingbjerg, Ringkøbing, Ribe, Tønder og Aarhus.

Lysestagerne er designet, så de på en gang er unikke og fælles i deres udtryk. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Jyttes juletræ er fyldt med rejseminder

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Er du 7-kantens bud på Emil fra Lønneberg?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Iværksætteri: Sofie satser på permanent makeup i Næsbjerg

Ugeavisen Varde

OL-flammen brænder over Tinghøj

Ugeavisen Varde

Det er ikke alle partier, der er gået i flyverskjul

Ugeavisen Varde

BOLIGIDÉ: Leif købte et LILLE drivhus og lavede det om til et STORT orangeri - følg processen

Ugeavisen Varde

Her finder du PostNord Danmark Rundt, når løbet kører gennem Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Klumme af kunstmaler Agnete Brinch: Det - der drager mig!

Ugeavisen Varde

Det er ikke ligefrem karrierefremmende at stille op til kommunalvalg

Ugeavisen Varde

Varde Byråd er gået i flyverskjul

Ugeavisen Varde

Serie: Min bedste souvenir Jeg tænker på jagt og naturoplevelser hver eneste dag

Ugeavisen Varde

Det giver mening på flere plan at forlænge Vestkystvejen

Ugeavisen Varde

Vi må reagere på dårlige arbejdsforhold for unge

Ugeavisen Varde

Camilla drømte om egen webshop - nu handler hun med lokale og bæredygtige varer fra hjemmet i Oksbøl

Ugeavisen Varde

Dorits drømmehave: Flere års tålmodighed kan blive til bøgespejl, ligusterbue og lærkekurv

Ugeavisen Varde

Varde kommune ligger i top 5 blandt danskernes mest populære feriedestinationer

Ugeavisen Varde

Strandskadens Dag søndag den 1. august

Ugeavisen Varde

Kunstnermøde på KS 21 står mest i maleriets tegn

Ugeavisen Varde

Fra fyr til fyr – en kunstnerisk rejse langs vestkysten

Ugeavisen Varde

Store forandringer kræver omsorgsfulde samtaler, med timing, tid og små genoptagelser

Ugeavisen Varde

Jobpatruljen: Massive brud på ungarbejderes rettigheder i ferielandet

Ugeavisen Varde

Ejerne af Ellas Coffeeshop i Varde: Vi købte forretningen sammen uden at kende hinanden

Ugeavisen Varde

Klumme af Nelli Arnth Andersen: Tætpakkede ferieplaner og stressede forældre

Annonce