Annonce
Ugeavisen Varde

Carsten Hansen Henne Strand: Jeg er også bare en købmand ligesom min far

Der er fint plads til at både far og søn kan kalde sig købmand Hansen. – Ordet købmand dækker over, at man står godt på jorden, det gode købmandsskab, service, tillid og troværdighed, forklarer Carsten. Og netop disse værdier spejles også i firmaets logo, med den vellignende tegning af købmand Hansen senior. Foto: Malene Wonsbek
Det overordnede ansvar for samtlige af købmand Hansens aktiviteter er overgået til sønnen Carsten Hansen. En femårig plan for et generationsskifte er gennemført. Men det er der ikke nogen, der mærker noget til. Og præcis sådan skal det være.

Henne Strand: ”Og så skal du kalde dig købmand Hansen”. Således lød rådet fra købmand Magnus Engaard Larsen, der i 1968 solgte sin forretning til den dengang kun 24-årige Niels Kristian Hansen. 53 år er gået. Status er, at købmand Hansens livsværk er overdraget til sønnen Carsten Hansen. Men på hovedgaden i Henne Strand er alting, som det plejer at være.

- Jeg er også købmand. Både af uddannelse, sind og hjerte. Far er stadig en stor del af forretningen, han kommer på kontoret og i butikkerne hver eneste dag. Vi passer på hinanden, tilføjer 48-årige Carsten Hansen med et smil.

- I 2020 har vi virkelig lært, hvad det vil sige at være omstillingsparate. Vi har udviklet take away og vareudbringning. Vi har brugt meget tid på at informere vore husejere og kunder, så snart der her været nyt. Jeg glæder mig til, at vi får normale tilstande igen, siger 48-årige Carsten Hansen, der med et gennemført generationsskifte nu juridisk står i spidsen for alle Købmand Hansens aktiviteter. Foto: Malene Wonsbek

Den unge købmand Hansen er meget ydmyg overfor den forretning, som hans forældre Niels Kristian og Grete har opbygget. En stor forretning, der i højsæsonen beskæftiger godt 200 medarbejdere. Han er nærmest vokset op i bagbutikken. Kender alle arbejdsgange. Han har altid vidst, at han ville ende med at overtage sine forældres livsværk. Ikke af pligt, men fordi han brænder for købmandsskabet.


I 2009 mistede jeg min mor, og i 2013 døde min søster Mette fuldstændig uventet. Nu er der kun far og mig tilbage, og vi passer godt på hinanden.

Carsten Hansen, købmand


Annonce

Ville være tømrer

Som helt lille drømte Carsten dog om at blive tømrer ligesom farbror Hans. Senere gik det op for ham, at han ikke havde håndværkerhænder. I stedet kom han i lære som salgsassistent hos Brædstrup Storkøb.

Den 1. december ansatte Carsten Hansen en ny butikschef til Sparkøbmanden Henne Strand. Jørgen Olsen (tv) har selv sommerhus i området ved Houstrup Strand. Han bor i Esbjerg, men kender området ganske godt. Foto: Malene Wonsbek

- Det har været vigtig for mig at komme ud af huset. Se, hvordan andre gør tingene. Jeg har været rundt omkring. I en periode var jeg ansat hos udlejningsbureauet Dansommer, jeg har også været kørende sælger med kaffe og chokolade for det, der i dag hedder Frellsen. I kortere og længere perioder har jeg været ansat hos mine forældre, fortæller Carsten Hansen, der er gift med Trine. Parret bor i Outrup og sammen har de sønnen Simon på 10 år.

Annonce

5-års plan

Selvom det altid har stået klart, at Carsten skulle overtage forældrenes forretninger, så er det jo ikke noget, man taler om i dagligdagen, når alting bare kører. Et generationsskifte er noget, de fleste skal modnes til, og købmand Hansen senior er ingen undtagelse.

- Der var en tid, hvor jeg var klar, men det var far ikke. Derfor købte jeg i 2006 Spar-købmanden i Vejers, som jeg solgte igen i 2011. Far og jeg har altid talt godt sammen, så vores samarbejde har været uproblematisk. I sensommeren 2015 lavede vi en fem-års plan for et generationsskifte, og det er der, vi står nu, siger Carsten Hansen. Den fem-års handlingsplan har givet begge købmænd både ro og overblik, og forventninger er blevet afstemt.

Tilbageblik på et coronaår

Også for købmand Hansens mange aktiviteter har 2020 været et mærkeligt år. De har flere end 800 feriehuse til udlejning. Godt 600 huse ligger i området ved Henne Strand, de øvrige i Bork, Jegum, Houstrup og Nymindegab. De har gennemsnitlig 14.500 bookinger på et år. I løbet af 2020 blev cirka 4.000 lejemål ombooket til nye tidspunkter. I denne periode faldt omsætningen med 95 procent. Da landet blev genåbnet, var der fuld fart på og udsolgt af ferieboliger i ugerne fra 25 til 44 – hvilket svarer til en stigning på 20 procent. Turbotiden opvejede ikke lukketiden, så feriehusaktiviteterne endte med en nedgang.

For købmand Hansens øvrige aktiviteter med bageri og café samt Spar købmand har 2020 rent omsætningsmæssigt været OK.

- Vi har haft professionelle til at hjælpe os med planen, for det er et større regnestykke. Min far hverken kan eller skal forlade sit livsværk. Det bliver han i, og han er stadig med på sidelinjen, jeg rådfører mig ofte med ham, siger Carsten Hansen.

Om Carstens søn, 10-årige Simon, bliver den tredje købmand Hansen, det må tiden vise. Han er interesseret, vil meget gerne gå til hånde i butikken og ordne flasker, så han er godt på vej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce