Annonce
Ugeavisen Varde

Christian Bøving har kastet sig ud et nyt forretningseventyr: - Jeg er et gladere menneske, når jeg får lov til at lave flere ting

Christian Bøving bor inde i en skov udenfor Janderup sammen med sin kæreste. Det giver ham ro at bo der og plads til kontrasten: At give den gas i arbejdslivet og socialt på andre tidspunkter. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Man skal huske at tage sig tiden til at passe på sig selv i hverdagen. Ellers ender det bare med, at man skal bruge tid på at være syg senere. Det ved læge Christian Bøving både fra sine patienter og fra sig selv. Derfor indretter han sit liv efter det.

Janderup: Selvom 47-årige Christian Bøving er uddannet alment praktiserende læge, og et klassisk arbejdsliv for sådan en betyder en tæt pakket hverdag i et lægehus med patienter fra morgen til aften, så har han aldrig passet ned i den kasse.

Ikke ret længe ad gangen i hvert fald.

Jeg tror, corona gav mange mennesker muligheden for at stoppe op og spørge sig selv, ”giver mit liv mening?” Kan man se sig selv i det her liv om fem-ti år? Eller hvad?

Christian Bøving

Han har altid haft det bedst i livet, når han har lavet flere forskellige ting og indrettet sig, så der har været plads til de til tider ret forskellige sider af hans person. Den naturvidenskabeligt funderede læge og den naturelskende Søren Ryge-type. Den sprudlende festabe og den sensitive sårbare. Den disciplinerede militærmand og den flyvske sommerfugl. Og alle de andre.

Annonce
Christian foran søen og huset på ejendommen udenfor Janderup. Livet her giver Christian den kontrast, han har brug for, når både arbejde og det sociale fylder meget. Oprindeligt var det hans far, der havde ejendommen, og de seneste år har Christian og hans kæreste, Håkon, sat den i stand. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Hvilket også er ganske tydeligt, når man beskuer hans CV. Her står der både tv-vært, militærudsendelse og læge på Kongeskibet for blot at nævne et par af de mere eksotiske ansættelser, der blander sig med det klassiske praksisarbejde, som Christian Bøving også har haft en hel del af gennem årene. Senest hos Lægerne i Oksbøl, hvor han stoppede for nogle måneder siden.

- Jeg er et gladere menneske, når jeg får lov til at lave flere ting. Et mere helt menneske, om du vil. Det har jeg altid godt vidst, men jeg er blevet bedre til at handle bevidst på det med årene. Jeg har flere gange sagt op, fordi jeg kunne mærke, at det sled for meget på mig at være fanget i et hamsterhjul. Jeg har masser at give, jeg involverer mig, og jeg elsker at arbejde. Men hvis jeg skal arbejde med det samme fra 8-16 dag ud og dag ind, så bliver jeg helt mindfucked, siger Christian ærligt.

Naturen er en vigtig bestanddel af Christian Bøvings liv. Både den vilde natur, der rusker ham op, og den mere trimmede, som hans georginebed og køkkenhave. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Om at miste gnisten

Han bor på landet udenfor Janderup sammen med sin kæreste Håkon. På sin fars gamle lystejendom, som de selv har gået og sat i stand over de seneste par år. De seneste måneder har Christian gået herhjemme og givet den gas med motorsaven rundt om i skoven. Blandt andet har han begivet sig ud i at lave et norsk raftehegn til sin elskede, og så er der både en køkkenhave og en hønsegård, han går og passer.

- Det er ren meditation for mig at lave sådan nogle ting. Jeg elsker at gå udenfor - at være i naturen. Både at gå og lave noget praktisk her i skoven, og når jeg passer mine fiskegarn ude ved Skallingen. Men også bare for at være i naturen. At nyde roen langt inde i en skov eller blive blæst fra vid og sans ude ved Vesterhavet. Naturen får mig til at komme i balance, og det har jeg nogle gange haft svært ved, siger Christian, som flere gange i løbet af livet har taget pauser for lige at finde ind i sig selv igen.

Senest for relativt kort tid siden, hvor han tog et par måneder fri til netop det formål.

Mine forældre kaldte mig Søren Ryge, da jeg var barn, fordi jeg altid gik langsomt og kiggede ned i jorden for at se på sten og pinde. I dag søger jeg stadig naturen, men kigger lige så meget ud i horisonten.

Christian Bøving

- Det er vigtigt at lytte til sig selv. Det har jeg fundet ud af ad flere omgange. Jeg tror, alle kender det. At man mister gnisten, fordi man er fanget i hamsterhjulet. Man mister gnisten, man mister lysten til at passe på sig selv. Kontakten til ens omgivelser bliver mindre, fordi man mangler overskud. Og lige så stille – for det sker jo over tid – så har man mistet kontakten med sig selv. Det er svært for alle at handle på. Men hvor ville jeg dog ønske, at flere gjorde det. Der er alt for mange, der ikke lytter til sig selv, men blot kører videre og kører sig selv ned. Jeg har set det så mange gange, når jeg har siddet i lægepraksis, og jeg har prøvet det selv flere gange. Men egentlig er det et simpelt. Tager du dig ikke tid til at passe på dig selv, så skal du regne med at tage dig tid til at blive syg senere. Det er egentlig essensen, siger Christian.

- Hvad er det egentlig, jeg byder mig selv? Det spørgsmål forsøger jeg at huske at stille mig selv med jævne mellemrum. Og det går bedre med at huske det, jo ældre jeg er blevet, indrømmer han med et grin.

- Samtidig er jeg helt bevidst om, at jeg har nogle fede år foran mig, og det skal være sjovt, samtidig med at det skal give mening både for mig og helst også for andre, siger Christian, som netop har kastet sig ud i et nyt arbejdsmæssigt eventyr.

At passe på sig selv både på de ydre og de indre linjer er vigtigt for Christian Bøving. Han har flere gange flyttet sig i livet for at få det bedre og få gnisten tilbage, som han siger. Det kræver noget mod at gøre, men han ville ønske, flere gjorde det. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Alt for mange mennesker lytter ikke til sig selv. Det kræver også noget at turde gøre det og reagere på det, man finder ud af. Det er ikke nemt. Men det er vigtigt.

Christian Bøving
Annonce

Helbredelse fra naturen

Sammen med sin veninde gennem mange år, Nanna Kirkebjerg, som også er læge, og investoren Mia Wagner fra Nordic Female Founders har han taget det første skridt i retning af det, der forhåbentligt bliver til en større holistisk klinik og et livsstilskoncept med fokus på forebyggelse og behandling af stress, rekreation og inspiration til en balanceret livsstil baseret på lige dele klassisk lægefaglighed og naturmedicin.

Første step er en hudplejeserie, der kommer i handlen til oktober.

Et atypisk karrierevalg, vil nogen måske ikke. Men for Christian Bøving giver det masser af mening.

- Det er igen det her med at bruge forskellige sider af sig selv. Min mor sagde, at hvis blot 10 procent af det, du drømmer om, går i opfyldelse, så er du heldig. Det er en tilgang til livet, jeg er meget bevidst om. Samtidig med at jeg gerne vil kæmpe for mere. Både til mig selv og dem, jeg holder af. Det er blevet mere vigtigt for mig, at der er en rød tråd i det, jeg bruger min tid på, samtidig med at der skal være plads til, at det er forskellige ting. Det er det, jeg forsøger at gå efter, siger Christian, som har været venner med Nanna Kirkebjerg siden medicinstudiet.

Efterfølgende tog hun også en naturmedicinsk uddannelse. En retning, Christian Bøving også selv har overvejet at forfølge de senere år.

Det er første år, Christian har georginer i haven, og han elsker dem. Farverne, formerne, det smukke og det vilde. Foto: Christine Aagaard-Kragh

- Jeg ved ikke, om jeg gør det. Men tanken om i højere grad at inddrage naturen i både behandling og forebyggelse ligger mig ikke fjern. Jeg bruger selv naturprodukter for at passe på mig selv. Padderokke- og røllikete for eksempel. Og jeg laver tit fodbad med sennepspulver, hvor der er meget kisel i, som er med til at give ro i kroppen. Jeg er slet ikke i tvivl om, at naturen har noget at tilbyde på den front. Mennesker har jo brugt den i årtusinder til lindring og helbredelse, inden medicinalindustrien kom til. Så selvfølgelig kan det noget, det er bare ikke så udbredt i de nordiske lande som det for eksempel er i Tyskland eller andre steder i verden, siger Christian, som samtidig med sit nye eventyr kaster sig ud i tilværelsen som alment praktiserende læge.

Men kun to dage i ugen. Og i Odense, hvor hans gamle veninde og nye forretningspartner, Nanna, har to lægepraksisser sammen med sin mand. Samtidig er det ikke et farvel til Vestjylland, hvorfra Christians verden går. Det er blot et forsøg på at skabe det sammensatte liv, der gør ham godt og gør ham glad.

Som det menneske han er; fanget mellem ro og rastløshed.

Blå bog

Christian Gerhard Bøving, 47 år. Kæreste med Håkon Ims, 53 år. Far til Iben på 3 år, som bor i Norge med sin mor. Stammer fra Varde og bor på landet uden for Janderup.

Uddannet speciallæge i almen medicin. Tilknyttet Varde Kaserne og Oksbøl Kaserne som læge for de værnepligtige, Ribe-Esbjerg Håndboldklub som læge for liga herrehåndboldholdet, programvært på flere tv-programmer samt medstifter og parter i firmaet Lucia Care, som han har sammen med sin veninde, Nanna Kirkebjerg, og investor-løvinden Mia Wagner. Firmaet har hovedsæde på Albani Torv i Odense og udkommer med en hudplejeserie til oktober.

Christian har også været udsendt af flere omgange med Forsvaret til blandt andet Afghanistan og Kosovo og sejlet med fregatten Absalon.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Hjælp med at sænke gennemsnitsalderen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Nu kommer de sidste grunde på Troldhøjen til salg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Se billederne af Arnbjergs nye kæmpesatsning: Største sal i Varde Kommune og allerede nu aftaler med flere store navne i løbet af efteråret

Ugeavisen Varde

15-årige Kalle fra Horne vil gå hele vejen: Tror på førsteholdsdebut inden for tre-fire år

Ugeavisen Varde

2. oktober: Øjeblikke af lykke i Varde Musikforening

Ugeavisen Varde

Outrup-komet med landsholdsdebut og ungdomskontrakt: - Jeg fik kuldegysninger, da jeg sang nationalmelodien

Ugeavisen Varde

2,3 elever mere i klasserne - nej tak

Ugeavisen Varde

Næsten en halv million læste sider: Her er vinderne af klassekampen 2021 i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Så blev Henne Strand 67 kilo affald renere

Ugeavisen Varde

LLO afliver kendt boligregel: Det er en ren myte

Ugeavisen Varde

Droppede ud af eliteklasserne i Esbjerg og røg hjem til Næsbjerg: Gustav kæmpede sig tilbage i varmen og scorede som 17-årige i sin debut for førsteholdet

Ugeavisen Varde

Kærup-borger med i populært TV-program: Cecilie fra "De grønneste fingre" har brugt livet i haven til at komme ovenpå igen

Ugeavisen Varde

Lær de fem erotiske sprog og giv parforholdet et boost

Ugeavisen Varde

Livet folder sig ud efter corona

Ugeavisen Varde

Efter 40 år skifter Bent Ole arbejdsplads

Ugeavisen Varde

25. september: Husk dem, der glemmer

Ugeavisen Varde

Musik & Billedskolen inviterer til jubilæumskoncert på Torvet i Varde

Ugeavisen Varde

Jesper investerer i fornyelse: Stor ombygning og midlertidig flytning af Louis Nielsen i Varde

Ugeavisen Varde

Tillykke til Oksbøl - tillykke til oplandet

Ugeavisen Varde

Jens og Flemming afprøver i praksis at få flere turister til deres købstad: Autocamperfolk begejstrede for eksperiment

Ugeavisen Varde

Se de vilde billeder: Lene og Peter sælger deres liebhavervilla med udsigt over Varde Ådal

Ugeavisen Varde

Største øvelse i nyere tid: 3.000 soldater invaderer Vestkysten

Ugeavisen Varde

Hvorfor er Varde Gymnasiums første studenter fotograferet ved tidligere teknisk skole? Få forklaringen her

Annonce