Annonce
Ugeavisen Varde

Christian Bøving og Håkon Ims: Herrefed herrebolig ved Varde

Boligen på de 130 kvadratmeter er bygget op omkring ét stort rum, med entré, køkken, spiseplads og stue ud i et. Parret kalder deres hjem for sommerhuset, skønt det er deres fælles helårsbolig.

Zebra, vortesvin, kudu og krondyr. Boligen er fyldt med trofæer, som Christian Bøving har skudt. I skoven ved Karlsgårde Sø har han indrettet en egoistbolig, der bærer præg af hans kærlighed til naturen og livet.

Annonce

En vingeskudt PH-lampe med buler og brandskader har fået en fremtrædende plads midt i boligen, hvor den kaster lys over spisebordet. Lampen er det eneste, der er tilbage efter en brand, hvor det oprindelige træhus på 50 kvadratmeter, grundet en elektrisk korsslutning, brændte helt ned.

- Jeg købte boligen i 2003. Dengang var jeg en rigtig bydreng, og det var vildt angstprovokerende at skulle bo alene i et lille træhus ude midt i skoven. Men jeg ville lære at være glad i mit eget selskab, fortæller Christian Bøving.

Inden flammerne tog hans hjem, nød han sin primitive bolig med træk-og-slip og en støbejernsbrændeovn, der på det nærmeste var rødglødende i vintersæsonen.

Naturen inviteres indenfor

Han var heldigvis ikke hjemme, da huset brændte, og da han samtidig var i fuld gang med sit speciale i almen medicin og en militærlægelig karriere, så var der ikke overskud til at tænke i ny skovbolig. Først da han valgte at flytte tilbage til sin fødeby Varde, for at blive ansat som læge i sin søsters lægepraksis i Jugendhuset, genopstod lysten til at skabe et hjem i skoven.

- Jeg ville have et træhus med ét stort rum og højt til loftet. Den helt fantastiske natur skulle trækkes med ind i huset. Derfor blev der tænkt i store glaspartier, indvendige døre af glas, og vinduer i seks meters kiphøjde, så man kan se grantræerne svaje, når man sidder i sofaen, fortæller Christian Bøving.

Humor og mandehørm

Da han arbejdede i Sverige, var det kutyme at gå i badstue mindst en gang om ugen. Derfor skulle en stor sauna med glasdør og glasvindue også tænkes ind i boligen.

- Det er en egoistbolig, så der er ikke gæsteværelser og ekstra bad til besøgende. De må bo i den shelter, vi har købt, og tisse i skoven, tilføjer Christian med et grin og fortsætter:

- Jeg har bestræbt mig på at skabe et hjem med overraskelser, humor, mandehørm og nips, der har historier og stor personlig betydning.

Vortesvinet, der hænger over toilettet, den sorte ravn, der beskytter hjemmet mod onde kræfter, den udbrændte PH-lampe, en stak birkegrene i entreen fyldt med kasketter, lykkeamuletter og helt særlige malerier fortæller historien om en person, for hvem frihed, kærlighed, arbejde og naturoplevelser spiller en afgørende rolle for følelsen af at være lykkelig.

Og lykkelig det er han. Ikke mindst takket være selskabet med kæresten Håkon, som han mødte i august 2015, og som flyttede fra Norge til Sig i februar 2016.

- Umiddelbart før jeg mødte Christian, havde jeg tegnet et hus til den tomt, som jeg har på fjeldet i Vestlandet. Efter 16 år i Oslo trængte jeg til et sted med ro og natur, fortæller Håkon, der blev noget overrasket, da han for første gang trådte indenfor i Christians bolig.

Huset, han selv havde tegnet, lignede til forveksling boligen ved Karlsgårde sø.

- Ud over et billede af mine forældre, har jeg ikke haft behov for at sætte mit personlige præg på huset. Vi er på alle niveauer bare et match, siger Håkon Ims, der dog ikke har jagttegn.

Endnu. Men det kommer, for det hører sig til, når man er flyttet ind i skoven.

Rene arkitektoniske linjer i antrasitgrå fyrretræ får boligen til at falde naturligt ind i omgivelserne.
Søen ved huset er dannet af grundvandet. Vandet bliver iltet, så også karper og ørreder stortrives.Terrassen på i alt 70 kvadratmeter bruges hele året.
Christian Bøving har både jagttegn til riffel og til bue. Han glæder sig til at kæresten Håkon også får jagttegn, så de sammen kan nyde de mange naturoplevelser, der er ved at gå på jagt.
Rene arkitektoniske linjer i antrasitgrå fyrretræ får boligen til at falde naturligt ind i omgivelserne.
Med "Rain shower" fra Vola og spejl i brusenichen er det ingen sag at barbere sig, mens man er i bad.
Kasketter og lykkeamuletter hænger side om side med jagthorn, sabel, en hvid sut og meget andet, der har historie og stor personlig værdi. Officerskasketten har han på, når han fra april til september er skibslæge på kongeskibet Dannebrog.
1. Vortesvinet har jeg skudt i Sydafrika. Jeg synes, den skulle hænge over toilettet, det er der noget mandehørm over, siger Christian, der til ære for fotografen lige børster bæstet med en støvkost.
Stue og soveværelse er adskilt af en glasvæg og -dør. Det åbner op, giver lys og tilfører boligen en helt særlig dimension, hvor indretning med skind, trofæer og andre naturlige nips er med til at understrege glæden ved at bo i naturen.
Hos Anneberg Limtræ har Christian og Håkon købt en helårsisoleret shelter, der skal bruges til gæsteværelse.
Parret gør meget for at dyrene i skoven trives. Her med en helt særlig fodertønde, som vildtet selv kan aktivere.
Kompostkværnen i køkkenvasken er med til at bidrage til økologien. I et særligt system, der skal tilsættes nedbrydende enzymer laver Christian og Håkon deres egen miljøvenlige gødning.

Husets beboere:


 • Christian Bøving: 42, født i Varde, skibslæge på kongeskibet Dannebrog, freelance-ansat læge ved Falcks lægehus i Ølgod.

 • Håkon Ims: 48, år, født i Stavanger i Norge, turnéproducent af norske kirkekoncerter, indehaver af reklame- og markedsføringsbureau med domicil i Oslo.

 • De har dannet par siden august 2015. De har ingen børn.

 • Boligen er opført i marts 2015 i fyrretræ, med tagpap på taget og ekstra large tagrender i zink. Der er gulvvarme, brændeovn og tre-lags energiglad i vinduerne.

 • Køkken: Elementer fra HTH i Ølgod, vasken har både køkkenkværn og cooker med kogende vand.

 • Tegninger: Arkitektfirmaet Steen Mathiesen, Varde

 • Byggefirma: Blom og Bjerg ApS, Varde

 • Opvarmning: Jordvarme - årlig udgift cirka 5000 kroner

 • Badeværelse: Badekar på 380 liter. Ekstra stor bruseniche med indbygget spejl. Bruseren er "Rain shower2 fra Vola. Direkte adgang til saunaen, der har vindue og glasdør ud til søen.

 • Garage: 60 kvadratmeter til biler, cykler, jagt og fritidsudstyr.

 • Terrasse: 70 kvadratmeter træterrasse, hvorfra man kan fiske eller hoppe direkte ned i den narturlige sø, der er dannet af grundvandet.

 • Grund: 6 hektar skov.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce