Annonce
Ugeavisen Varde

Da morfar døde var Sofie med til at lægge ham i kisten

Fårene går i bunden af haven, de minder Sofie Egeberg om, at hun fodrede dem sammen med morfar, nu er mormor Hanne Lund, der sørger for, at dyrene får mad. Foto: Karina Øhlenschlæger

Da det stod klart, at Asger Lund ikke kunne helbredes for sin hjernetumor, valgte familien at være åbne over for børnebørnene, der er i alderen fire-ni år.

Tistrup: Det er to måneder siden, Asger Lund fra Tistrup døde i alder af 58 år. Inden var han syg i knap et år med en tumor i hjernen, som lægerne i første omgang forsøgte at fjerne med stråler og kemo. I juni blev det klart, at hans liv ikke stod til at redde, for tumoren var vokset.

At morfar/farfar var syg og skulle dø, valgte familien at fortælle ærligt til de fem børnebørn.

- Jeg synes, de havde krav på at vide det. De kan mærke, at der er noget galt, de må hellere vide det, fortæller Hanne Lund, der var gift med Asger.

Sammen har de tre børn og fem børnebørn: to på ni år, to på seks år og en på fire år. Hun lod det være op til sine børn, hvor meget børnebørnene skulle vide, men alle valgte åbenhed.

Mor og far sagde også, at hvis vi havde spørgsmål, så skulle vi spørge. Det er ikke så godt at have det inde i hovedet, når vi skal i skole. De skrev det også til vores lærere.

Sofie, ni år, om at miste sin morfar
Mormor Hanne Lund og Sofie Egeberg har ligesom resten af familien talt åbent om, at morfar skulle dø af sin sydom. Foto: Karina Øhlenschlæger

Intet tabu

Det er en ærlighed, som også skinner igennem, når Hanne Lund sammen med sit ældste barnebarn, Sofie Egeberg, fortæller om, hvordan det var i Asgers sidste tid, og da han døde.

- Mor og far fortalte os det en lørdag, så vi ikke skulle i skole dagen efter, fortæller Sofie, der også har en lillesøster på seks år.

Efterhånden som Asger blev mere syg, fik børnene det at vide.

- De sagde, han ville dø på et tidspunkt, fortæller Sofie, som synes, det var dejligt at få det at vide, mens morfar var syg og ikke efter, han var død.

- Jeg spurgte mor, om hun ville fortælle mig, hvis der skete noget. Det gjorde hun. Så jeg kunne stole på hende, siger Sofie.

Annonce

Daglige besøg

Børnebørnene har både besøgt deres morfar på sygehuset, til genoptræning på plejehjem og derhjemme, fortæller Hanne Lund, som fik orlov fra sit job, for at Asger kunne få lov til at være hjemme i sin sidste tid.

- Det var dejligt at komme på besøg. Vi var her næsten hver dag, og vi kunne give ham en krammer. Morfar blev glad for det, fortæller Sofie.

Hun har mange gode minder om sin morfar. Hun fortæller om, at han elskede naturen. Hun var med ham ude for at fodre får, og så rystede han med posen med brød. Og hvis han slog græs, fik hun lov til at køre med på den lille traktor.

Annonce

Tæppet i kisten

Asger Lund døde i sin seng hjemme i stuen. Da han skulle i kisten, var familien med, og bedemand Inge Breum havde de små med ved siden af kisten.

- Jeg er glad for, at vi havde en bedemand, der var så god til at inddrage dem, siger Hanne Lund og tilføjer:

- Det hele virkede meget naturligt. Der var ikke noget, der hastede, det var stille og roligt.

Sofie fortæller, at bedemanden viste dem det, der var i kisten under morfar.

- Vi fik lov til at lægge ting ned til ham og lægge tæppet over ham og lukke kisten, siger hun, der både havde skrevet et brev, som Asger fik med i kisten, og et til sin mormor.

- Så var vi med i kapellet og synge for ham, og vi så kølerummet, hvor han skulle ligge. Det var dejligt, for så vidste jeg, hvor han var, og hvor koldt det var. Det var rart.

Annonce

Efter døden

Efterfølgende er Hanne Lund overbevist om, at det var godt, børnene var med hele vejen, for der var færre spørgsmål end forventet, fordi børnene så tingene ske.

I forhold til hvad der sker efter døden, har de forklaret de små, at Asger er blevet en stjerne. Det blev meget konkret for den yngste af børnebørnene, der havde været udenfor en stjerneklar aften:

- Hun fortalte, at hun havde set farfar, og at han havde vinket ned til hende, fortæller Hanne Lund.

Annonce
Ugeavisen Varde

Veteranindsatsen haster – nu skal byrådet tage ansvar

Annonce
Ugeavisen Varde

Danske Bank donerer 25.000 kroner til udvikling af Varde Sommerland

Annonce
Ugeavisen Varde

Soroptimist International Varde støtter god sag med koncert

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Pia-Vera må ikke købe nyt tøj i et år: Ærligt, så har jeg lige skullet arbejde med mig selv i forhold til at gå i tøj, andre har gået i før mig

Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Ugeavisen Varde

Jyske Bank sponsorerer Varde Handels kæmpe nissehue i de næste tre år

Ugeavisen Varde

Ny privatrådgiver i Ringkjøbing Landbobanks afdeling i Tarm

Ugeavisen Varde

Den elektrikeruddannede musicalskuespiller Christoffer Sonnich Møller afløser Liv Stevns som leder af talentskole

Ugeavisen Varde

Mere kunst i Vardes Midtby

Ugeavisen Varde

Træn kroppen og hjertet med hjertevandring

Ugeavisen Varde

Se Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Ugeavisen Varde

Derfor bliver din chef lige så farlig som en sabeltandstiger

Ugeavisen Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Annonce