Annonce
Ugeavisen Varde

Danmarksmesterskab i folkedans

Jan Kirk Todsen har danset folkedans i 23 år. Han har selv deltaget i DM seks gange og har aldrig vundet guld, men fem bronze og to sølvmedaljer. Nu er han formand for Folkedans Danmark. PR-foto
Vild med dans – vild med folkedans. Fem par stiller op i konkurrencen om at blive danmarksmestre. De yngste er 14 år, de ældste er seniorer.
Annonce

Varde: Alle kan i princippet stille op til danmarksmesterskaberne i folkedans, det er en åben konkurrence og ikke noget, man skal kvalificere sig til. Men når man kigger på konkurrencens indhold, er niveauet og kendskabet til dansene så afgørende, at man skal have en vis rutine for at kunne deltage, derfor er det nogle af landets bedste, der dyster om titlen.

- Deltagerne skal danse fire danse, som de får tilsendt på forhånd og derfor får mulighed for at øve inden konkurrencen. I år skal de danse "skotsk fra Vestjylland", "sjijnmyrra valsen", "bondepigen" og "masjøs". Det er danse som både i trin og takt tager udgangspunkt i forskellige danske kulturer, forklarer Jan Kirk Todsen, der er formand for Folkedans Danmark, der har i alt 5309 medlemmer.

Den sidste dans i DM-konkurrencen - typedans - er ukendt for deltagerne. Parrene hører musikken og får præcis to minutter til at lave deres helt egen koreografi til musikken. Herefter skal de på gulvet sammen med de andre konkurrenter, men de skal også danse solo.

- Man kommer ikke sovende til et mesterskab, det kræver mange timers forberedelse, og så skal man jo have nerver til at vise sine færdigheder foran publikum og de mange andre folkedansere, der deltagere i landsstævnet, forklarer Jan og tilføjer med et smil:

- Og som det er i alt andet pardans, så er det selvfølgelig manden, der fører…

DM-dysten afholdes på Varde Fritidscenter onsdag den 17. juli fra klokken 13-18, alle er velkommen, entré 50 kroner.

Økonomisk støtte

Udvalget for Kultur og Fritid har bevilget 110.000 kroner til afvikling af landsstævnet. Tilskuddet finansieres af puljen til større kultur- og idrætsarrangementer. Læs mere om tilskud til særlige arrangementer på www.vardekommune.dk/kulturelle-puljer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce