Annonce
Ugeavisen Varde

Det lokale overblik: 54 minkfarme og et stort pelseri er ved at lukke

Her trækkes pelsen af minken på Sydvestjysk Pelscenter i Varde. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Det har stor lokal betydning, at alle mink i Danmark skal aflives. Hundreder af mennesker skal finde andet at lave, og det er slut med sæsonjobbet for 200 letter på pelscentret.
Annonce

Varde: Lørdag var en særlig dag på Sydvestjysk Pelscenter i Varde. Da startede 200 sæsonansatte nemlig på at arbejdet med at pelse mink. I skrivende stund er forventningen, at der skal pelses 800.000 mink.

Når de er pelset, så er der ikke mere en funktion for pelscentret, da alle lokale mink vil være døde inklusiv de avlsdyr, der skulle sikre en produktion i kommende år. Regeringen har besluttet, at alle mink i landet skal udryddes i kampen mod en ny coronavariant.

Her klippes bagpoterne af minken.  (Foto: JOHN RANDERIS/Ritzau Scanpix)

Sydvestjysk Pelscenter er ellers ikke en gammel virksomhed. Det var i 2013, at en gruppe lokale minkavlere gik sammen om at omdanne et tidligere mejeri til pelscenter.

Mink på farme med coronasmitte eller i fra risikozonerne rundt om disse farme skal destrueres, så det er kun mink fra de øvrige minkfarme, der kan pelses i denne sidste sæson. Der er lokale farme, der ligger i risikozoner, så det er ikke alle lokalområdets mink, hvis pels bliver udnyttet i år.

Annonce

54 minkfarme og hundreder af ansatte

I Varde Kommune er der ifølge Fødevarestyrelsen 54 minkfarme, så det er altså hundredvis af ejere, ledere og ansatte, der nu kan se frem til at skulle finde noget andet at lave. Borgmester Erik Buhl (V) fortæller, at især jobcentret får en rolle i at hjælpe folk til et andet erhverv.

- Det er en uhyggelig situation, sagde borgmester Erik Buhl (V) til JydskeVestkysten 5. november.

Følg udviklingen på jv.dk

  • Ved deadline på Ugeavisen var der usikkerhed om lovgrundlaget og behandlingen af den lov, der skal give regeringen lovhjemmel til at aflive alle mink. Det er derfor også usikkert, hvad vedtagelsen eller forkastelsen af den hastelov vil betyde for den lukning af minkerhvervet, der er i gang.
  • Du kan følge den nyeste udvikling på jv.dk.

På pelscentret er der også udsigt til, at de 200 sæsonansatte ikke længere kan tjene penge i Danmark i november og december. På pelscentret er de sæsonansatte især fra Letland.


Det er en uhyggelig situation.

Borgmester Erik Buhl (V)


De aflivede mink ankommer til Sydvestjysk Pelscenter. Mink pelses hos Sydvestjysk Pelscenter A.m.b.a. i Varde, lørdag den 7. november 2020. 200 coronatestede lettiske sæsonarbejdere går i gang med at pelse mink fra 90 minkavlere. Det er kun raske mink som pelses. Normalt pelses 1, 2 millioner mink på en sæson, men på grund af covid-19 bliver det kun 800.000 mink som pelses. Alle mink i Danmark vil blive slået ned på grund af en farlig mutation af coronavirus.. (Foto: JOHN RANDERIS/Ritzau Scanpix)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Lav sund mad med Mette

Ugeavisen Varde

Spinat ud af ørerne

Ugeavisen Varde

Love matters

Annonce