Annonce
Ugeavisen Varde

Ét forsamlingshus i Varde Kommune skiller sig ud - men det er der en særlig grund til

Inger Nørregaard og Mette Kristensen ved Næsbjerghus tilbage i 2020, hvor de fik leveret kunst af Poul Erik Bech. Arkivfoto
Fast medlemskontingent og forpagtningsafgift er de primære årsager til, at foreningens økonomi ikke står så skidt til, hvis man sammenligner med de øvrige forsamlingshuse i Varde Kommune.

Næsbjerg: Næsbjerg Forsamlingshus, der er foreningen bag Næsbjerghus, havde i 2020 et overskud på 265.000 kroner, og i 2021 budgetterede man med et overskud på 127.000 kroner.

Vi er glade for det resultat, som foreningen har haft, og at vi kommer ud med skindet på næsen. Vi har lige siden Næsbjerghus blev bygget nydt en kæmpe opbakning fra lokalsamfundet, og det har vi været glade for.

Inger Nørregaard, formand Næsbjerghus

Overfor avisen afslører formand Inger Nørregaard, at 2021-overskuddet ikke helt holder stik i forhold til de tal, der var budgetteret med. Det er nærmere en halvering, men de klarer sig stadig markant bedre, end mange af de øvrige forsamlingshuse i kommunen.

Årsagen til dette skyldes, at foreningens primære indtægter kommer fra medlemskontingent og den forpagtningsafgift, som forpagter Tue Nielsen betaler for at drive stedet.

Annonce

- Vi er glade for det resultat, som foreningen har haft, og at vi kommer ud med skindet på næsen. Vi har lige siden Næsbjerghus blev bygget nydt en kæmpe opbakning fra lokalsamfundet, og det har vi været glade for, fortæller Inger Nørregaard.

Foreningen har fortsat store renteudgifter, da den i 2010 lånte penge fra lokale investorer til opførelsen af det moderne forsamlingshus. Det løb op i fem millioner kroner, og i dag står et hus, der på mange måder adskiller sig fra mange af de øvrige forsamlingshuse med sit nyere og mere moderne udtryk.

Det siger Sandie Eis Ravn, formand for Kultur og Fritid, om forsamlingshuse

Er det vigtigt, at Varde Kommune har disse forsamlingshuse?

- Ja, det er det helt sikkert. I gamle dage gik man på kro for at samles, men mange steder mødes man i dag på forsamlingshusene, når der skal holdes fester og større arrangementer.

Hvorfor skal man fra kommunal side gå ind og støtte med penge?

- Vi skal som kommune være med til at holde hånden under forsamlingshusene i en tid, hvor det har været svært, og meget har været lukket ned, så der ikke kunne afholdes fester. Når coronaen er væk i fremtiden, kan forsamlingshusene forhåbentligt være med til at give livskrydderi til folk i de mange lokalsamfund.

Ikke nemme år

Fornemme faciliteter er dog ikke nok i sig selv. Specielt ikke i de seneste år, hvor det bestemt ikke altid har været nemt at drive forsamlingshus.

- Der har selvfølgelig været en nedgang forstået på den måde, at huset har været lukket ned halvdelen af tiden, siden covid-19 kom ind i vores samfund. Jeg er dog taknemmelig for, at vi har klaret os så godt, og at vi har en dygtig forpagter, som har arrangeret spændende arrangementer og holdt gode fester, når det var muligt.

Inger Nørregaard fortæller videre, at stedets moderne rammer spiller en afgørende rolle for, at man kan lokke både lokale og folk udefra til.

- Vi har flotte rammer til bryllupper og nogle fine udendørsfaciliteter. Så det kan i den grad betale sig at investere i lokale samlingspunkter som vores. Mange mennesker har en andel i stedet og betragter det som deres hus. De føler et ejerskab og tager ansvar for Næsbjerghus, og jeg synes på mange måder, at det er blevet Næsbjergs stolthed.

Sammen med Tinghøj Forsamlingshus fik Næsbjerg Forsamlingshus et negativt svar på foreningens ansøgning om økonomisk støtte og må dermed se langt efter tilskud.

- Vi forstår godt, at vi ikke har fået et økonomisk tilskud, når vi ser, hvordan de andre forsamlingshuse har været ramt. Det er helt fortjent, siger Inger Nørregaard, der har været formand siden 2012.

Annonce
Ugeavisen Varde

Arne-pensionen skal rulles tilbage

Annonce
Ugeavisen Varde

35 års jubilæum: Jan Pedersen, Primo

Annonce
Ugeavisen Varde

Undgå bøde: Kend faldgruberne omkring cykellygter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Lone er lige fyldt 60, har taget ny uddannelse og skifter nu branche: - Jeg kiggede mig selv i spejlet og tænkte, "hvad laver jeg her?"

Ugeavisen Varde

Svensk fastelavnsbolle megahitter: Sådan bager du semlor selv

Ugeavisen Varde

Folk & Kultur er klar igen til sommer

Ugeavisen Varde

Hør om ytringsfrihed i den digitale tidsalder

Ugeavisen Varde

Tigermand vender tilbage til Varde med eventfirma

Ugeavisen Varde

Kammerkor gæster Varde med nordisk musik

Ugeavisen Varde

Esbjergenser udstiller på kunstmuseet i Tistrup

Ugeavisen Varde

Forfattere fortæller om de danske, som flygter

Ugeavisen Varde

Cykel for Sagen prøver ny rute - nu bliver start og slut i Varde

Ugeavisen Varde

Eventyrets og barndommens land

Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Ugeavisen Varde

Danmarks bedste yver: Læs historien om, hvor meget dyr kan give til dit køleskab, hvis de har det godt

Annonce