Annonce
Ugeavisen Varde

Linda Uhre klumme:Et tankevækkende behov for nærvær

Hvor stor betydning ægte nærvær har for trivsel og udvikling, det er emnet for ugens klummeskribent Linda Uhre Langvad. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce

Jeg læste fornyelig om et forsøg på abeunger. To mennesker blev udstyret med henholdsvis en mælkeflaske og en behåret pude på maven. De mobile abeunger søgte hen til den behårede pude. Behovet for nærvær, overtrumfer altså andre behov såsom at spise.

Tankevækkende og stiller mig spørgende til om nærhed dermed kan fjerne alle de andre former for det overforbrug/misbrug vi indtager? Men forsøget viser i alle tilfælde at vi først og fremmest foretrækker nærvær.

Hjerneforskning viser, at det aldrig er for sent, at fodre den menneskelige hjerne med signalstoffer der forbedrer trivsel. Det har gjort det klart for mig, hvor vigtigt det er at være bevidst om, hvordan jeg forvalter mit nærvær til andre. Her taler jeg om den ægte nærvær, hvor jeg er fysisk til stede, lyttende og forstående. For netop den form for nærvær, fremmer de af hjernes signalstoffer, der skaber trivsel.

Lidt skræmmende at vi indtil nyere tid, eksempelvis har ladet spædbørn skrige sig i søvn. Selvfølgelig ud fra det bedste vi vidste dengang på baggrund af ekspertviden. Måske skreg de først i vrede over ikke at blive forstået i deres behov, og senere ændrede skrigene sig måske i en stille tiende afmægtig klynken.

Hvis bare børn havde en tør ble, blev madet hver 3-4 time, troede vi, at deres behov var dækket. Skrigeri hærdede lungerne og man mente, at meget nærhed affødte en afhængighed for opmærksomhed, som var ugunstig for udvikling til senere trivsel.

Inden for specialområdet som er mit arbejdsfelt, ser vi tydelige symptomer på de tidligere tiders misforståelse. Det kan være den voksne med den lange fremstrakte hals, der som spæd sad i skrå stolen og skreg efter nærvær, og som den dag i dag bruger meget af sin energi på at udvise vrede, og som kun kan stoppes af den ægte nærvær. Eller den sårbare duknakkede mand som aldrig er blevet mødt i sine behov, og som skal have meget og intens ægte nærvær, inden han tør løfte hovedet og give udtryk for, hvad han har på hjerte.

Alle kan bidrage til en bedre folkesundhed, hvis vi sætter ind med den ægte nærvær, hvor man er 100 % til stede. Den kan efter min mening ikke erstatte af multitaskerne omsorgspersoner, krammekurser og telefonlinjer. Jeg vil starte med mig selv og huske på at være ægte nærværende, når jeg møder med børn og voksne, der enten sidder alene og ensomme eller udviser tristhed eller vrede. De kan ikke spidses af med et kram. De har behov for ægte nærvær.

Her taler jeg om den ægte nærvær, hvor man er fysisk tilstede, lyttende og forstående.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce